Interceptări telefonice fără mandat

Interceptări telefonice fără mandat

Senatul american a cedat ieri presiunii din partea Casei Albe şi a adoptat o lege care autorizează interceptările telefonice, în lipsa unui mandat judecătoresc.

Măsura a fost contestată puternic de opinia publică în Statele Unite, însă în numele luptei antiterorism, ideea promovată de către George W. Bush a fost în cele din urmă adoptată, relatează presa internaţională.

68 de senatori au votat în favoarea rezoluţiei, în timp ce doar 29 au votat împotrivă. Legea va fi avizată de Camera Reprezentanţilor unde mai mulţi congresmeni democraţi au declarat că nu vor vota cu ochii închişi.

Astfel, principalul beneficiar, Agenţia Naţională de Securitate (NSA), a fost autorizată de către preşedintele american să monitorizeze fără mandat judecătoresc apelurile şi mesajele electronice între Statele Unite şi restul ţărilor în cazul unor suspiciuni de terorism.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, legea adoptată aseară oferă imunitate operatorilor care interceptează convorbirile şi fluxul de informaţii.

În cadrul viitoarelor dezbateri pe tema acestei legi se va pune problema imunităţii companiilor de telecomunicaţii care participă la acest program, pentru ca acestea să nu se confrunte cu plângeri.

(08:15)