Evenimentul Zilei > Justitie > INTERCEPTĂRi. Baronul Nicușor Constantinescu, înfuriat de dezvăluirile EVZ. “Ce, dau ieri Evenimentul Zilei, tu nu vezi ce scriu ?… Da’ voi… nu vă interesează și voi nu luptați pentru noi?”
INTERCEPTĂRi. Baronul Nicușor Constantinescu,  înfuriat de dezvăluirile EVZ. “Ce, dau  ieri Evenimentul Zilei, tu nu vezi ce scriu ?… Da’ voi… nu vă interesează și voi nu luptați pentru noi?”

INTERCEPTĂRi. Baronul Nicușor Constantinescu, înfuriat de dezvăluirile EVZ. “Ce, dau ieri Evenimentul Zilei, tu nu vezi ce scriu ?… Da’ voi… nu vă interesează și voi nu luptați pentru noi?”

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Nicuşor Constantinescu, preşedinte suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, într-un alt dosar. El este acuzat de abuz în serviciu (3 infracţiuni, din care 2 în formă continuată), constituire de grup infracţional organizat şi conflict de interese (9 infracţiuni, din care 5 în forma continuată).

În dosar au mai fost deferiţi justiţiei pentru infracţiuni săvârşite în funcţiile menţionate: Cristian Bogdan Zgabercea, consilier al şefului CJ Constanţa, Carmen Florentina Oproiu, director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din aceeaşi instituţie, Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia, precum şi Fundaţia Fantasio, Fundaţia Culturală Thalia.

Presiuni în mass-media

La data de 12 martie 2015, ora 11:45:50, Constantinescu a apelat-o telefonic pe Monalisa Popa, directorul ziarului Telegraf  căreia   i-a imputat lipsa de susţinere şi implicare a cotidianului în sprijinirea poziţiei sale:

Nicușor Constantinescu: Băi Mona ce se întâmplă la voi acolo, mă ? Eu… M-ați dat luni un material, 2 pagini mari cu ce mi s-a întâmplat mie și mai departe nu mai scrie nimeni nimica, mă, mânca-ți-aș, zici că… totul e ok! Scriu doar ăștia  care mănâncă căcat de mine și de Sorin și de Mazăre! Nu se poate ! Chiar așa, trebuie să vă spun, eu nu pot să fac conferință de presă, dar când l-a reținut pe Strutinsky și l-a arestat, am făcut o conferință de presă publică! 

PM:  Da, da, da…

Nicușor Constantinescu: Care ar trebui reluată  în permanență ca și temă, da?! Pe urmă ați fost controlați voi, Telegraf Advertising, toate firmele astea, de către DNA ! Pe urmă a apărut în dosarul meu acest lucru da? Și la TV Neptun, Soti, și la Telegraf, că eu aș fi făcut! Voi nu scrieți nimic din chestiile astea? Că sunt docu… Scriu ăștia din rechizitoriu din Ziua de Constanța și din alte publicații pro acestui… sistem care ne urăște și voi nu faceți?! Ce ați dat? Eu stau acasă și citesc în fiecare zi! Ați dat luni o pagină jumate și atât! Și în rest, ați dat interviuri cu dl. vicepreședinte Dragomir, care … ce șmecher este el, că parcă el nu a votat alături cu mine consiliile… și hotărârile de consiliu pe care sunt  acuzat! El nu poate fi întrebat: „Băi, dar tu ai votat ilegal programele de sport pentru volei, pentru handbal, rugby? Ai votat penal, ca Constantinescu? Matale, domnu’ cutare, ai votat penal hotărârea cutare? Nu ești la fel de vinovat, dacă e să fie cineva vinovat, ca  și președintele, tu, vicepreședinte, și ceilalți consilieri județeni?

PM: Am înțeles…

Nicușor Constantinescu:  Nu-i normal să puneți aceste probleme?!!! Trebuie să vă sun eu, ca să vi le spun?

PM: Am înțeles, am înțeles.

Nicușor Constantinescu: Mă, ți-am mai spus de câteva ori și nici nu mai te sun, mă, și nici nu mai dau nicio relație! Eu nu vă spun vouă ce aveți de spus, dar dacă eu sunt acuzat, că pe bază de licitație publică v-am plătit bani vouă, la TV Neptun și la alte… și voi nu scrieți nimica, înseamnă că ne merităm soarta, mă ! Toți!!!

PM: Am înțeles, o să dăm…

Nicușor Constantinescu: Astăzi sunt… Astăzi, astăzi, când vorbim, este joi, da ? 12 martie, sunt din 19 februarie arestat !!!  Trebuia scris în fiecare zi, a 11-a zi, a 15-a zi, ce se întâmplă cu proiectul ăla, ce se întâmplă cu minciunile alea? Ce, dau  ieri Evenimentul Zilei, tu nu vezi ce scriu ? Din rechizitoriul meu ? Că am vorbit  eu cu avocatul lu… Mocanu, adică eu nu am voie să vorbesc cu avocatul Mocanu, care e și avocatul meu, să-l întreb: „Mă, cine l-a judecat pe prietenul meu Strutinsky Sorin al meu, care e de 30 de ani, așa cum am spus în conferința de presă?!”

PM: Nu e niciun secret…

Nicușor Constantinescu: E vreun secret??? Da …? Nu scrie pe magistrați.ro cine sunt  judecătorii, ce studii au absolvit ??? Este vreun serviciu  paralel, cum spune DNA și această jigodie împuțită de Andrei, de aici??? Da’ voi… nu vă interesează și voi nu luptați pentru noi mă, stați liniștiți, vă luați salariul bine mersi, înțelegi ? Și vă doare în cur de tot ce se întâmplă! Înțelegi ??? Până în ziua în care o să vă ia și pe voi să vă aresteze, să vedeți cum este, înțelegi ?

PM: Știi că nu e așa…

Nicușor Constantinescu:  Cum să nu știu, deci nu există nicio strategie, nimic, da ??? Eu sunt acasă sunt arestat, nu mi-e interzis să vină presa la mine, dar nu ești în stare, nici tu nici nimeni dincolo la televiziune, nimeni, dați … așa, știri care vin, cum vrea unul sau altul!

PM: Am înțeles, o să…

Nicușor Constantinescu:Ai înțeles pe dracu’, nu ai înțeles nimic, mă!!!

PM: Ei…

Potrivit DNA, din tonul discuţiei se desprinde dominarea clară exercitată de inculpat asupra directorului cotidianului Telegraf ale cărei singure replici sunt în general  „da” sau „am înţeles”.

Campania din Telegraful de Constanța

Urmare a acestor discuţii, reprezentanţii cotidianului Telegraf s-au conformat solicitărilor inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel şi au declanşat o campanie, constând în publicarea a câte unui articol pe zi, în susţinerea poziţiei acestuia şi în încercarea de a proba  netemeinicia acuzaţiilor formulate împotriva lui.

Astfel, din data 13.03.2015 și până la data de 04.04.2015, cu excepţia duminicilor când ziarul nu apare, cotidianul Telegraf a publicat zilnic câte un articol în sprijinul nevinovăției inculpatului, împrejurare care confirmă existenţa unei influenţe deosebite a inculpatului asupra ziarului a cărui politică editorială o controlează în mod direct şi nemijlocit.

         În mod similar, la data de 13.03.2015, ora 12:36:50, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a purtat o discuție cu martorul Diceanu Gabriel Constantin, în cadrul căreia cel dintâi i-a reproșat secundului insuficienta expunere mediatică a apărării sale:

Nicușor Constantinescu: Da ? Nici… nimeni de la presă… nimeni nu face o… prezentare a apărării mele, da ? Graduală ! Pe problema aia, pe problema… nimeni, nu zice nimic ! Absolut nimic ! Şi eu ce să fac, că te-ai îmbolnăvit tu ? Fac şi pe… n-am voie să fac anumite chestii, după cum ştii !

DGC – Eu am văzut… ştiu, păi da ? păi i-am spus lui Victor, da eu am văzut astea date-n presă, cel puţin în presa locală !

Nicușor Constantinescu: Băi, Gabi, hai, mă ! (Înjurătură obscenă) Facem mişto unul de altul sau ce facem ?

DGC – Nu…

Nicușor Constantinescu: N-ai văzut nimica, mă !!! Au scris unii în ziar, o pagină jumate şi atât !!! Ai văzut o… (cuvânt obscen). Şi-ai mai văzut o emisiune de un sfert de oră în care a vorbit VICTOR RADU, de 2 lei ! Aia ai văzut tu !

DGC – Şi ştiri…

Nicușor Constantinescu: Ce-am văzut şi eu ! da ? Atât !!! Nu-i normal să fie o campanie zilnică, mă, băiatule ??? Ţi-am explicat româneşte !

G – Da, dom’le, am înţeles, o să se facă !

…………………………………………………………………………………………………………………….

Nicușor Constantinescu:  Ia de la Carmen Banioti – Banioti, toate documentele din dosar, ce-am depus noi, da ?

G – Da, da.

Nicușor Constantinescu: Şi… vis-a-vis de… de minciunile astea cu încălcarea controlului judiciar, de care ţi-am spus, şi vis-a-vis de toate hotărârile de consiliu, inclusiv punctul de vedere al prefectului, care ne-a scris şi ai copie după asta, că sunt legale hotărârile şi dispoziţia nr. 7, pentru care sunt acuzat că… cutare ! daţi-le, că presa nu are, mă, băiatule, mă !!! Nu are ce spun eu ! Am vorbit cu CIUTACU, mi-a zis „domn’ Constantinescu, eu nu ştiu ce să… eu ce văd, ce văd scrie-n presă, dacă mie nu-mi dă nimeni, eu ce să fac ? Nu trebuie să mă conving şi eu de o realitate, acuzaţiile care se fac, apărarea dumneavoastră, ce-aţi depus la dosar, ce-a spus prefectul, sunt valabile, nu-s valabile…” Şi normal !

G – Da.

Nicușor Constantinescu: Eu nu ştiu, că eu nu am… fiind acasă, eu nu am… o… hârtiile care s-au depus la dosar vis-a-vis de… dosarul ăsta cu arestarea ! Ultima. Alea sunt la Carmen Banioti, care trebuia matale să le iei să le dai la presă ! Da !

G – Am înţeles.

Nicușor Constantinescu:  Da…

G – Bine, bine.

Nicușor Constantinescu: Şi să coordonezi zilnic treaba asta, da ?”        Și în ceea ce privește această conversație se remarcă aceeași atitudine de autoritate a inculpatului și poziția net superioară a acestuia față de interlocutorul său căruia îi dă ordine directe, îi adresează reproșuri, folosind uneori un limbaj licențios.

 

Constantinescu Nicușor Daniel a mai purtat o discuție la data de 13.03.2015, ora 17:59:0, cu un bărbat necunoscut, notat în redare cu X:

„X – Da.

Nicușor Constantinescu:  Ai primit alea ?

X – Am primit, acuma îi dădeam şi lu’… VICTOR RADU.

Nicușor Constantinescu: Aşa, dă-i exact cum ţi-am dat eu scris, că e punctual făcut !

X – Da. Da, le transmit şi colegilor…

Nicușor Constantinescu: Citeşte ca să înţelegi şi tu, dă-i şi lui VICTOR RADU că ştie subiectul, pentru că a fost la NEW YORK şi-l ajut cu treaba asta, da ?

X – Da ! Da, da, da, normal !

Nicușor Constantinescu:  Şi dă-i şi interviul, tot, brut, să facă ce vor şi ei, nu numa’… nu dai numai o ştire de 2 minute ! Dă tot… ce ţi-am dat interviul !

X – Acuma-l trimit pe tot la Constanţa, VICTOR RADU mi se pare că s-a apucat de… s-a apucat deja de scris.

Nicușor Constantinescu: Bine. Să trăieşti.

X – Că noi am fost pe acolo. Bine, la revedere.

Nicușor Constantinescu: Pa.”                  

Potrivit DNA, persoana identificată cu numele Victor Radu este reporter în departamentul Social Politic al Televiziunii TV Neptun, deținută de SC Soti Cable Neptun SRL iar în legătura cu discuția redată mai sus, se remarcă împrejurare că inculpatul are puterea de a solicita ca televiziunea amintită să difuzeze materiale scrise de el, întocmai cum fuseseră întocmite, interlocutorul său conformându-se fără proteste sau obiecțiuni Astfel cum am arătat anterior, aceste convorbiri telefonice, coroborate cu veritabila campania de presă pornită de cotidianul Telegraf și Televiziunea TV Neptun, în susținerea nevinovăției inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel, la cererea acestuia, demonstrează fără dubiu influența pe care acesta o exercita asupra trustului de presă, pe care de altfel îl finanța din fonduri publice precum și autoritatea și prestigiul de care el se bucura în fața conducătorilor ziarului și televiziunii a căror politică editorială o coordona în mod direct și nemijlocit.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: