Evenimentul Zilei > Politica > Întâlnirea care îi dă frisoane lui Putin. Reacția violentă a Kremlinului
Întâlnirea care îi dă frisoane lui Putin. Reacția violentă a Kremlinului

Întâlnirea care îi dă frisoane lui Putin. Reacția violentă a Kremlinului

Vizita președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă a iritat și a produs o stare de nervozitate la Moscova.

A fost activat oficiosul de limbă română de la Kremlin, Sputnik.md, care prin fostul deputat PRM Dragoș Dumitriu a reacționat violent. Propaganda rusă a adus în discuție două teme care au declanșat o stare de neliniște pentru Moscova: gazele și trupele NATO.

În Declarația comună a celor doi președinți se arată că se va recurge la orice soluție pentru a scăpa de dependența energetică față de Rusia.  „Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia”, se arată în documentul parafat la Casa Albă.

În ceea ce privește trupele NATO, președintele Iohannis a solicitat sporirea prezenței militare a SUA în România, iar asta a stârnit un alt val de furie la Kremlin. „Militarii noștri acționează umăr la umăr pentru apărarea libertății și în vederea consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în Marea Neagră, care este de importanță strategică pentru securitatea transatlantică”, scrie în Declarația celor doi președinți.

Sputnik cataloghează aceste declarații drept „colonizare pe față”, „episoade de nebunie” sau „trădare națională”.

Poziția strategică a României, resursele de gaze naturale și interesul celei mai mari puteri a lumii, SUA, pe derularea unor proiecte comune fac din țara noastră un actor extrem de important în zonă, însă foarte incomod pentru interesele Kremlinului.

Moscova a încercat pe toate căile, inclusiv prin Franța și Germania, să mențină statele captive în ceea ce privește energia. Asta, în condițiile în care Ucraina încearcă să iasă de sub influența Rusiei; își modernizează instalațiile de gaz pentru a se putea cupla la sistemul nostru, iar Polonia importă gaz lichefiat din SUA.

Administrația Trump sprijină Inițiativa celor Trei Mări, care include 12 state ale Uniunii Europene și prevede cooperarea și accelerarea proceselor de modernizare a infrastructurii și a independenței energetice.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: