Evenimentul Zilei > Actualitate > Tot ce trebuie să ştii despre ce se întâmplă de ZIUA NAŢIONALĂ. Întâlnirea anuală la cazan: cine împarte azi fasole şi ciolan
Tot ce trebuie să ştii despre ce se întâmplă de ZIUA NAŢIONALĂ. Întâlnirea anuală la cazan: cine împarte azi fasole şi ciolan

Tot ce trebuie să ştii despre ce se întâmplă de ZIUA NAŢIONALĂ. Întâlnirea anuală la cazan: cine împarte azi fasole şi ciolan

Parade militare, demonstraţii de luptă, discursuri şi pomeniri ale eroilor se vor face astăzi în toată ţara, de Ziua Naţională. Edilii cu buget vor împărţi din puţinul primăriei mese tradiţionale.

Se fac astăzi 93 de ani de la Marea Unire. E zi liberă pentru corporatişti şi pentru bugetari şi zi de parade militare în toate oraşele mari din ţară.

BUCUREŞTI. Ca în fiecare an, ceremoniile din Capitală vor fi cele mai zgomotoase. La parada militară, care se va desfăşura în zona Arcului de Triumf, vor participa detaşamente ale Gărzii de Onoare, Brigăzii Speciale de Intervenţie "Vlad Ţepeş" a Jandarmeriei Române şi Detaşamentul de Cavalerie din Jandarmia Capitalei, precum şi o parte din tehnica auto din dotarea Jandarmeriei, folosită la misiuni interne şi internaţionale.

Tot în Bucureşti vor avea loc, începând cu ora 8.00, ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor Militari şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut. La ora 17.40, în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional, vor avea loc un ceremonial militar şi un concert de cântece ostăşeşti, urmate de retragerea cu torţe a militarilor din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul", pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, Bulevardul Regina Elisabeta, Piaţa Operei, Piaţa Leu, Bulevardul General Vasile Milea.

ALBA IULIA. În prima parte a zilei sunt programate ceremoniile oficiale, depuneri de coroane de flori, primirea soliilor în Sala Unirii şi o defilare a forţelor Ministerului Administraţiei şi Internelor. Sunt aşteptaţi ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, primarul oraşului Chişinău, Dorin Chirtoacă, dar şi liderii USL – Victor Ponta şi Crin Antonescu.

La "masa populară", care va fi amenajată în Parcul Unirii, vor fi împărţite 6.000 de caserole cu friptură de porc şi cârnaţi, cu o mie de porţii mai puţine decât anul trecut. Valoarea chiolhanului este de aproximativ 44.000 de lei. Reprezentanţii Primăriei au anunţat că mâncarea, care a fost pregătită la un hotel de lux, va fi distribuită în parc cu ajutorul poliţiştilor locali, ca să nu iasă cu îmbrânceală.
BRAŞOV. La ora 11.00, în Piaţa Sfatului, se va desfăşura un ceremonial militar şi religios. Vor fi prezente standuri cu tehnică şi echipamente de luptă, iar fanfara Academiei de Aviaţie "Henri Coandă" va susţine un concert de la ora 16.00.

BULEVARD. Unităţile militare din ţară vor ieşi astăzi la paradă
FOTO: VLAD STĂNESCU

MASĂ OSTĂŞEASCĂ PENTRU ŢARĂ

Chiolhanuri în Capitală

Reprezentanţii Primăriilor Sectoarelor 2 şi 6 din Capitală au anunţat că nu-i vor lăsa să rabde de foame pe bucureştenii care vin înfrânţi de frig de la parade. O masă pe cinste se va da în Piaţa Chilia Veche şi în parcurile Drumul Taberei şi Crângaşi din sectorul 6. Primul polonic se va împărţi la ora 12.30, în meniu fiind trecute costiţa la grătar, fasole şi vin fiert.

În faţa Primăriei sectorului 2, masa de Ziua Naţională începe la 14.30, cu fasole, cârnaţi şi ţuică de casă. Nu trebuie să rataţi nici concertele de muzică de fanfară din parcurile din sectorul 6, nici programul de cântece ostăşeşti care începe la ora 17.40, în faţa Cercului Militar.

Primul târg de brazi de Crăciun se va dechide tot astăzi, la ora 10.00, în piaţa Obor. La Romexpo începe târgul de cadouri de Sărbători, în Pavilioanele C1 şi C2. Intrarea costă şapte lei.

Ziua Naţională se poate sărbători şi prin dans, până dimineaţa. Cluburile A, Expirat şi B52 au anunţat că în această seară organizează petreceri cu tematică.

URGENŢE

Spitale de serviciu

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a anunţat că spitalele care asigură asistenţă medicală de urgenţă astăzi sunt: Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar , Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon", Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan" , Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni" Spitalul de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" şi Spitalul Clinic de Urgenţă Copii "M.S. Curie" .

RUTE OCOLITOARE

Parada încurcă traficul

Circulaţia va fi restricţionată astăzi în zona Arcului de Triumf din Capitală, pentru parada militară. Zonele în care nu se poate circula până spre seară sunt Bulevardul Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi Arcul de Triumf, precum şi banda a III-a de circulaţie pe Şos. Bucureşti – Ploieşti, dinspre Fântâna Mioriţa către Piaţa Presei.

Brigada Rutieră recomandă următoarele rute ocolitoare:

 1. Şos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Str. Alexandru Constantinescu – Piaţa Domenii – Bd. Ion Mihalache;
 2. Şos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Bd. Mareşal Averescu – Str. Turda – Podul Grant.

HYPERMARKETURI ŞI MALL-URI

Doar băncile din centrele comerciale au program cu publicul

Astăzi este zi nelucrătoare pentru cea mai mare parte dintre unităţile bancare. Cu toate acestea, băncile amplasate în centrele comerciale vor avea program cu publicul.

Unităţile Raiffeisen Bank din incinta hypermarket-urilor şi a mall-urilor vor fi deschise. Programul acestora este:

 • Agenţia Armoniei (Carrefour): 11.00-16.00;
 • Agenţia Grigorescu (Cora): 9.00-18.00;
 • Agenţia Maris (Altex): închis;
 • Agenţia Şelimbar (Altex): închis;
 • Agenţia Bartolomeu (Altex): 9.30-14.30;
 • Agenţia Colentina 1 (Carrefour): 9.00-21.30;
 • Agenţia Vergului (Cora): 9.00-16.00;
 • Agenţia Liberty Center: închis;
 • Agenţia Cotroceni: 10.00-22.00;
 • Agenţia Cora Lujerului: 9.00-18.00;
 • Agenţia Titan Mall: 9.00-16.00;
 • Agenţia Era Iaşi (Carrefour): 1 0.00-16.00;
 • Agenţia Cora Turnu Severin: 9.00-16.00.

În cazul Băncii Transilvania, astăzi vor lucra cu publicul doar filialele din centrele comerciale. BCR a anunţat că unităţile de retail şi centrele de afaceri corporate nu vor lucra.

Totodată, toate filialele Libra Bank, Bancpost şi Banca Comercială Carpatica vor fi închise. Centrele comerciale şi hypermarketurile funcţionează după programul obişnuit. 
Citiţi şi:

 • La Timişoara, cea mai mare paradă de 1 Decembrie din ultimele două decenii
 • Hillary Clinton îi felicită pe români de Ziua Naţională
 • Marşul de 1 Decembrie, repetiţie cu public