Întâlnire de taină între Vlad Voiculescu și reprezentanții Agenției Naționale de Transplant | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Întâlnire de taină între Vlad Voiculescu și reprezentanții Agenției Naționale de Transplant | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Reuniunea, care a fost făcută departe de ochii presei, ar fi fost „sugerată” de Președinție

Luni, dis de dimineață, au fost chemați la Ministerul Sănătății mai mulți specialiști în transplant, la o discuție cu ministrul Vlad Voiculescu, urmând să se facă vorbire despre starea critică în care se află această activitate în România. „Mai exact, de la demararea scandalului mediatic, faptul că nu s-a mai efectuat niciun transplant de mai bine de două săptămâni - fapt fără precedent -, cu implicații grave în ceea ce privește starea pacienților. Președinția ar fi solicitat mai voalat, mai d i s c r e t , un punct de vedere, dornică să stopeze această situație. Se anunța o zi de foc, în urma căreia dacă lucrurile nu se regrupau la modul real și corect, o bombă statea să explodeze!”, a dezvăluit, în exclusivitate pentru EVZ, un apropiat al Agenției Naționale de Transplant (ANT).

Informația sursei EVZ privind sugestia Președinției era importantă pentru că reflectă o atitudine responsabilă într-un conflict exacerbat, care a produs victime colaterale. Oficial, însă, Administrația Prezidențială nu ne-a oferit un răspuns.

Premisele unei întâlniri

„În plus, ministrul transmitea, anterior, că activitatea de transplant nu a fost oprită, fiindcă finanțarea este continuă! Este adevărat că există finanțare, dar atâta timp cât în teritoriu nu se mai fac prelevări de organe, nu ai cum să-i obligi pe oameni. Tare îmi este teamă că sunt alte interese la mijloc și cineva insistă foarte mult să se transfere totul în privat”, mai spune sursa EVZ.

Graba suspectă cu care s-a decis întâlnirea

Practic, o parte dintre medicii specialiști în transplant au fost convocați la întâlnire în weekend, după mai multe zile de vacanță legală de Sf. Andrei și Ziua Națională, când presa era concetrată pe alte subiecte. Suspectă a fost și publicarea, în sfârșit, duminică seară, a Raportului inspecției Corpului de Control al Guvernului, la ANT. Raport de care se tot vorbea de vreo două săptămâni, dar pe care nu-l văzuse nimeni.

Întâlnirea s-a consumat, într-adevăr, între orele 9,00- 12,30. Au participat ministrul Vlad Voiculescu; Monica Althamer, secretar de stat; coordonatoarul de transplant de la Oradea, Carmen Pantiș; consilierul Roxana Turcu; Corina Popoviciu, Dan Luscanov, director executiv ANT; Victor Zota, coordonatorul național; Andrei Nica, director adjunct ANT; dr. Șerban Brădișteanu; Radu Deac, președinte ANT; dr. Irinel Popescu și dr. Mihai Lucan.

Discuții terminate în coadă de pește!

Ministrul ne-a solicitat un punct de vedere în ceea ce privește ieșirea din această situație. Noi am reproșat modul în care în ultima perioadă am fost jigniți și calomniați, fapt ce a dus la o psihoză în teritoriu și practic nu mai crede nimeni în noi! Am convenit că nu este bine ca populația să sufere și că trebuie să găsim variante pentru scoaterea din acest impas. Concret, însă, nu s-a decis nimic! Ni s-a promis că în această după-amiază (ieri – n.r.) Ministerul Sănătății va da un comunicat pentru a calma starea, care urmează să fie transmis și la ANT, ca să-l vedem și noi!”, ne-a declarat Andrei Nica, participant la întâlnire. Până la închiderea ediției, însă, comunicatul n-a fost dat!

Prof dr Horațiu Suciu: „Probabil și în capul acestui ministru problemele medicinei se rezolvă doar la București”

Cele mai importante personalități din domeniul transplantului s-au întâlnit ieri, în mare secret, la București. A surprins însă absența profesorului dr. Horațiu Suciu (foto), de la Târgu Mureș, supranumit „Doctorul inimilor de copii”, chirurg care a realizat, împreună cu echipa sa de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant, zece transplanturi de inimă doar anul acesta. Contactat de EVZ, chirurgul Horațiu Suciu ne-a declarat: „Nu m-a anunțat nimeni de această întâlnire. Aș fi mers, normal că aș fi mers, pentru că mă interesează să lămuresc problemele financiare legate de centrul de transplant pe care-l conduc. Nu poți pune inimi așa, pe genunchi, fără o organizare riguroasă. În fine, probabil că Târgu Mureș e mai la țară, n-are aeroport, era mai greu să ajungem. Ce mai contează că, în ultimii trei ani, doar echipa mea e cu adevărat activă în domeniul transplantului de inimă? Probabil și în capul acestui ministru problemele medicinei se rezolvă doar la București”. (Florian Saiu)

Narcis Copcă a depus la DIICOT o plângere împotriva lui Vlad Voiculescu

Managerul Spitalului Sf. Maria, dr. Narcis Copcă(foto), a declarat: „Va trebui să ne lămurim privind plecarea organelor donate din România în străinătate prin intermediul unei organizații, care de fapt era chemată, atenție, să facă un audit neoficial la Spitalul Sfânta Maria, pentru a alege dintre două centre aflate în competiție și care doresc acreditarea de transplant pulmonar, în datele de 8 și 9. Noi suntem acreditați, nu suntem în competiție sau în conflict cu nicio altă clinică. Acest audit neoficial era făcut după zicala lupul păzește oile pentru că această entitate este cea care a preluat organele din România”. Conducerea Spitalului Sf. Maria a anunțat, pe 23 noiembrie, că a depus o plângere penală împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru abuz în serviciu.

Nereguli grave la ANT: Firme acreditate cu dosare incomplete

După două săptămâni, Guvernul a publicat raportul Corpului de Control făcut după inspecția la ANT. Printre altele, din verificarea autorizaţiilor de import/export eliberate de către ANT în perioada controlată precum şi a documentaţiei anexate la acestea s-a constatat că acestea nu respectă formatul standard, nu sunt semnate de către preşedintele Consiliul Știinţific şi nu sunt avizate juridic.

S-a constatat că pentru perioada 01.07.2008 – până la data efectuării controlului, ANT nu a efectuat acţiuni de inspecţie la toate unităţile sanitare acreditate/reacreditate prin OMS nr. 1225/2008 (în vigoare şi la data controlului) şi care desfăşoară în continuare activitate de bănci de ţesuturi umane, nerespectându-se astfel prevederile art. 160 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 conform cărora „ANT poate suspenda sau revoca acreditarea în cazul în care inspecţiile efectuate împreună cu autoritatea naţională competentă în domeniul securităţii sanitare a produselor de origine umană pentru utilizare terapeutică constată că unitatea sanitară respectivă nu respectă prevederile legale în vigoare. Inspecţiile vor fi efectuate periodic, iar intervalul dintre două inspecţii nu trebuie să depăşească 2 ani”.

Autorizaţii de transplant fără semnătură de la juridic

Din verificarea autorizaţiilor de import/export eliberate de către ANT în perioada controlată precum şi a documentaţiei anexate la acestea s-a constatat că acestea nu respectă formatul standard prevăzut de Anexa nr. 7 - Autorizaţie de Export din Legea nr. 95/2006, nu sunt semnate de către preşedintele Consiliul ştiinţific şi nu sunt avizate din punct de vedere juridic.

De asemenea, deşi acestea au fost emise cu încălcarea prevederilor legale mai sus-menţionate, dau dreptul unor societăţi comerciale private să desfăşoare exclusiv activităţi de import/export de sânge/ţesut/celule stem din cordonul ombilical şi/sau celule stem din cordonul ombilical de la locurile de recoltare, mai precis, de la spitalele din România la entităţi cu capital privat având sediul social în străinătate Autorizaţiile au fost eliberate pentru o perioadă de 1 an.

Din cele prezentate se constată că autorizaţiile „de import/export” au fost eliberate de către ANT cu nerespectarea prevederilor legale şi a atribuţiilor specifice prevăzute de legislaţia în vigoare. Astfel, ANT a eliberat o singură autorizaţie atât pentru import cât şi pentru export de organe, ţesuturi şi celule de origine umană prin care societăţile comerciale de drept privat puteau să desfăşoare „exclusiv” activitate de import/ export de organe/ţesuturi/celule umane deşi, conform prevederilor Legii nr. 95/2006, ANT avea dreptul de a elibera autorizaţii separate pentru importul de organe/ ţesuturi/alte elemente sau produse ale corpului uman de către unităţi sanitare pentru a fi utilizate în scop terapeutic sau exportul de către echipa de transplant de organe şi/sau ţesuturi şi/sau celule umane pentru utilizare terapeutică. (Antoaneta Etves)

Voiculescu „Experții străini vor veni la Spitalul Sf. Maria”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus, ieri, la o conferință de presă organizată la Guvern, că indiferent de opoziția unor oameni din sistem, experții străini în transplant pulmonar vor veni în România și vor merge în control la Spitalul Sf.Maria. „Nu este un audit, este o evaluare menită doar să ne asigure că avem condițiile necesare pentru efectuare, în condiții de siguranță, a transplantului de plămâni și pentru îngrijirea pacienților post-transplant”, a explicat Vlad Voiculescu. Ministrul a dezvăluit, pentru EVZ, că experții străini vor fi în număr de patru, câte unul din Belgia, Austria, Olanda și Germania, țări care fac parte, însă, din Eurotransplant, organizația acuzată că a „beneficiat” de organele prelevate la noi în țară. Experții în cauză vor însoți Corpul de Control al Ministerului Sănătății la Sf. Maria. „Dacă nu va fi în 8-9 decembrie, cu siguranță va fi cu câteva zile mai târziu. Controlul va avea loc”. Cât privește înștiințarea pe care o firmă de avocatură din România a transmis- o experților străini și celor de la Eurotransplant, în care îi avertiza că n-au ce căuta la Spitalul Sf. Maria, ministrul a explicat că „ceea ce s-a întâmplat este stânjenitor pentru România și iresponsabil din partea autorilor”. (Dana Lascu)