Instructoarea de Ballet-Fitness Cătălina Popescu: „Undeva, în interiorul nostru, respiră o mică balerină"

Instructoarea de Ballet-Fitness Cătălina Popescu: „Undeva, în interiorul nostru, respiră o mică balerină"

Sărbătorile au trecut şi au lăsat urme adânci în corpurile noastre. Cu siguranţă un curs de Ballet-Fitness este mai mult decât binevenit pentru a reîncepe să ne privim în oglindă şi pentru a ne redescoperi. Nu doar femeile, ci şi bărbaţii. Cătălina Popescu, instructor Ballet-Fitness, a găsit răgazul de a ne propune câţiva paşi în drumul spre o modelare a corpurilor noastre, simplă şi la îndemâna oricui.

Ideea acestui curs s-a legat în timp, spune Cătălina Popescu, 36 ani, fondator - instructor „Ballet Fitness”, absolventă a şcolii de Arte Braşov în 1990, care a realizat coregrafia multor spectacole şi de-a lungul timpului a îmbinat pasiunea pentru balet cu sportul urmând diferite cursuri de specializare în domeniu. Nu şi-a propus cursul de Ballet-Fitness, dar lucrurile s-au legat şi a început să activeze la diverse săli. În apropierea ei pare că aerul e rarefiat. Diafană, caldă, luminoasă, te învăluie cu vocea ei catifelată şi pentru o clipă ai sentimentul că o lebădă albă te atinge. A crescut cu balet şi s-a format cu balet.

Nu împlinise 7 ani când a fost luată de mama ei din faţa blocului, fără să-i spună unde o duce, căci dărâma totul prin casă de cât dansa. „Ea deja se interesase la şcoala de balet şi m-a dus la examen. Picioarele mele suferă, da. Puţină lume ştie acest lucru despre balerine. Eu am încălţăminte mai mare cu cel puţin un număr din acest motiv. Degetele mele nu suportă să fie atinse, dacă mă strânge ceva nu suport. Aş putea spune că mă simt norocoasă că nu sunt deformate. Te ajută poantele, care sunt făcute pentru aşa ceva. Este foarte greu, multă suferinţă, durere, sânge. Sunt sacrificii mari pe care le faci. Când îţi doreşti ceva cu adevărat, parcă sacrificiile nu mai par atât de mari. Am făcut Şcoala de Arte din Braşov. Sunt în continuare şcoli de balet care şi-au păstrat profunzimea, au aceeaşi tehnică. Sunt şi şcoli adaptate la prezent. Există diversitate şi este bine”, povesteşte Cătălina Popescu.

A fost nevoită să renunţe la pasiunea ei pentru o vreme, dar a rămas conectată, nu a ieşit din lumea aceasta. Fără balet s-a simţit ruptă de ea însăşi. I-a lipsit. Ballet-Fitness nu este baletul pur, dar e la fel de frumos. La fel de intens trăit. „Prima reacţie pe care o au cele care ajung la cursul meu este de jenă, o uşoară timiditate. Îmi spun că le e greu, că nu ştiu să facă piruete sau alte lucruri ce ţin de balet, aşa că le explic că este doar o altă modalitate de a te ajuta să te simţi bine în pielea ta. Şi apoi, să nu uităm că undeva, în interiorul nostru, respiră o mică balerină. Sunt puţine femei care nu şi-au dorit asta. Este o altă modalitate de a face mişcare, care îţi asigură graţie. Te transformă cu totul, te construieşte frumos. Am avut noroc să fie deschişi, a fost suficientă o singură sală căreia i-am prezentat ideea asta şi a prins foarte bine”, spune Cătălina Popescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul de locuri la acest curs depinde doar de capacitatea sălii, nu există limite, la fel cum nu există limită de vârstă, oricine poate asta. De la copii la doamne în vârstă. Acestea din urmă devin mai sigure pe ele, se simt mai bine, sunt surprinse că pot face acest lucru. Surpriza este un factor la care nu se aşteaptă. Cursul însă le deschide o altă lume. Sunt limite pe care le putem depăşi, depinde doar de noi. Baletul ne ajută să facem asta. Te cunoşti pe tine, te redescoperi. „Folosesc orice muzică. Am ţinut clase şi pe muzică dance, şi pe muzică clasică. Ballet-Fitness nu are neapărată nevoie de muzică de pian. Ballet-Fitness  este destinat tuturor celor care-şi doresc. Este greu să ai propria sală, implică un efort financiar consistent şi multă birocraţie”, îşi continuă ideea Cătălina Popescu.

A contat foarte mult felul în care a fost primită ideea şi asta a bucurat-o pe fondatoarea cursului. Pe cât de reticentă este lumea la aflarea ideii, pe atât de entuziasmată este după. „Mă bucură că oamenii acceptă ideea. Vin şi bărbaţi la cursul meu. Au venit bărbaţi care nu erau străini de sport, făceau forţă de ceva vreme. După ce au venit la un curs de Ballet-Fitness nu au mers la propriu cinci zile. Îmi spuneau că şi-au simţit muşchi pe care nu ştiau că-i au. Au suferit fizic cumplit. Nu au crezut că baletul le poate produce suferinţă cu o asemenea intensitate. Dar au revenit şi asta m-a bucurat”, afirmă Cătălina.

Cursul poate fi un refugiu. Elimină stresul şi leagă prietenii. E o metodă de socializare. Ballet-Fitness a reparat câteva deficienţe pe care unele personae le aveau. De exemplu, cifoză sau scolioză. Acestea s-au ameliorat în timp. Cursanţii nu au crezut că au mobilitate, dar au reuşit în urma acestei tehnici să o dobândească. „O doamnă de 60 de ani din Braşov îmi mulţumeşte de câte ori mă vede că nu mai are dureri de coloană. Nu a crezut că o să poată urca scările fără să aibă senzaţia de epuizare fizică. Baletul te creionează altfel, îţi descoperă feminitatea, te defineşte fără ca formele tale să zgârie, dacă pot spune astfel. Au fost femei, care după ce făceau sport, sau aerobic, se plângeau că le creşte musculatura pe coapse, sau gambe, iar după Ballet-Fitness s-au subţiat. Această tehnică te ajută să ai braţe dezvoltate frumos, spate, coloană. Te ajută să te dezvolţi armonios. Simţi că lucrezi, dar poţi duce la bun sfârşit ora, nu te simţi epuizat fizic, ceea ce e important”, încheie instructorul Cătălina Popescu. Ai nevoie doar de un spaţiu, de o muzică bună şi de oameni deschişi.

„Ballet-Fitness" nu urmărește obținerea performanței, ci abordarea unei noi tehnici de antrenament destinate celor care iubesc mișcarea și libertatea expresiei prin dans. În cadrul acestor clase, pe lângă efortul fizic depus, ne bucurăm și de muzică într-o atmosferă relaxantă și plăcută.

Pașii principali sunt aceeași. Încălzire, programul de bază și partea finală de stretching și relaxare. Se folosesc principii și pași de bază din balet, având ca scop obținerea unui corp tonifiat, rezistență, flexibilitate, coordonare, forță, corectarea posturii, definirea musculaturii și redobândirea eleganței în mișcare.

Această tehnică de antrenament este la îndemâna oricui, atât adolescenților, cât și persoanelor mai înaintate în vârstă deoarece exercițiile regăsite în acest program, nu expun corpul riscului de leziuni comune, protejând totodată articulațiile și întărind centura lombară care are un rol extrem de important în rezistența coloanei vertebrale.

Fotografii: Alberto Bolocan - arhiva personală