Evenimentul Zilei > Social > Institutul Național de Sănătate Publică, luat la mișto de patronii saloanelor de bronzat!
Institutul Național de Sănătate Publică, luat la mișto de patronii saloanelor de bronzat!

Institutul Național de Sănătate Publică, luat la mișto de patronii saloanelor de bronzat!

E prea puțin știut faptul că patronii saloanelor de bronzat sunt obligați să-și trimită angajații la un curs organizat de Institutul Națonal de Sănătate Publică, intitulat „Noţiuni fundamentale de utilizare a aparatelor de bronzat şi efectele asupra sănătăţii generate de expunerea la radiaţiile UV artificiale”. În luna ianuarie nu a existat niciun înscris.

Conform Ordinului Nr. 291/2016 din 10 martie 2016, privind aprobarea Normelor de igienă pentru saloanele/centrele de bronzare, publicat de Ministerul Sănătății în Monitorul Oficial în 18 martie 2016, patronii de saloane de bronzat trebuie să-și instruiască persoanalul în privința efectelor periculoase ale expunerii la razele artificiale UV, atât pentru ei cât și pentru clienți. În cazul lipsei atestatului de participare la curs, Inspecţia Sanitară de Stat poate aplica amenzi usturătoare.

Totodată, din sutele de saloane de bronzat răsfirate în Capitală și în țară, niciun astfel de angajat nu a participat la dobândirea cunoștințelor elementare care nu doar că sunt obligatorii, ci le pot proteja sănătatea. „Din lipsa de participanți, instruirea programată la București nu va avea loc”, a anunțat INSP.

Cei care urmează cursurile află ce înseamnă expunere prelungită la radiații și cum se identifică și se intervine în cazul apariției unor reacții secundare: reacţiile de tip cutanat şi/sau ocular ce pot apărea ca efect nedorit în timpul procesului de expunere la radiaţii ultraviolete sau ulterior procesului de bronzare.