Evenimentul Zilei > Justitie > ÎNREGISTRARE EPLOZIVĂ cu Laura Codruţa Kovesi. ŞEFA DNA vorbeşte FĂRĂ REZERVE despre RELAŢIA CU SRI, Sebastian Ghiţă, DOSARUL BLACK CUBE şi CONSPIRAŢIA MILIONARILOR care o vor SCOASĂ DIN JOC: „Probabil I-AM DERANJAT. Peste 1.000.000 de euro PENTRU DENIGRA
ÎNREGISTRARE EPLOZIVĂ cu Laura Codruţa Kovesi. ŞEFA DNA vorbeşte FĂRĂ REZERVE despre RELAŢIA CU SRI, Sebastian Ghiţă, DOSARUL BLACK CUBE şi CONSPIRAŢIA MILIONARILOR care o vor SCOASĂ DIN JOC: „Probabil I-AM DERANJAT. Peste 1.000.000 de euro PENTRU DENIGRA

ÎNREGISTRARE EPLOZIVĂ cu Laura Codruţa Kovesi. ŞEFA DNA vorbeşte FĂRĂ REZERVE despre RELAŢIA CU SRI, Sebastian Ghiţă, DOSARUL BLACK CUBE şi CONSPIRAŢIA MILIONARILOR care o vor SCOASĂ DIN JOC: „Probabil I-AM DERANJAT. Peste 1.000.000 de euro PENTRU DENIGRA

Înregistrare explozivă cu Laura Codruţa Kovesi. Şefa DNA vorbeşte fără rezerve despre relaţia cu SRI, Sebastian Ghiţă, Dosarul Black Cube şi conspiraţia milionarilor care o vor scoasă din joc.

Înregistrare explozivă cu Laura Codruţa Kovesi. Şefa DNA vorbeşte fără rezerve despre relaţia cu SRI, Sebastian Ghiţă, Dosarul Black Cube şi conspiraţia milionarilor care o vor scoasă din joc.  

Procurorul șef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a participat vineri la emisiunea "Probleme la zi", difuzată la romania-actualitati.ro şi a folosit această ocazie pentru a aborda subiecte care au generat multe reacţii în societatea românească, dar şi în presa europeană.

Realizator: Așadar, a existat un protocol de colaborare între Parchetul General și SRI sau între Direcția Națională Anticorupție și SRI?

Laura Codruţa Kövesi: Protocoale au fost întocmite între Ministerul Public și celelelate instituții ale statului, ele având aplicabilitate pentru toate structurile din cadrul Ministerului Public, inclusiv DNA.

Realizator: Ce conținut are protocolul, în sensul ce fel de colaborare poate să existe între Parchetul General și un serviciu de informații?

Laura Codruţa Kövesi: Haideți să ne raportăm la legile care erau în vigoare la acel moment. Până la apariția deciziei Curții Constituționale de anul trecut, activitatea de implementarea a măsurilor de supraveghere tehnică se facea potrivit legii, prin intermediul Serviciului Român de informații, care era desemnată ca unică autoritate de implementare a ordonanațelor și  a mandatelor de supraveghere tehnică. Ca atare, la acel moment, pentru a puterea respecta legea în vigoare s-a încheiat un protocol de colaborare, care stabilea foarte clar circuitul documentelor și care stabilea foarte clar că toată activitatea de cooperare se face în scris. Ca atare, un procuror când punea în aplicare o astfel de măsură autorizată de judecător se trimitea o solicitare scrisă la Serviciul Român de Informații, iar de la Serviciul Român de Informații venea tot un răspuns scris. Aceste documente se regăsesc în majoritatea dosarelor penale care au fost instrumentate în acea perioadă. Ulterior, Curtea Constituțională a stabilit că toate autorizațiile de interceptare, toate măsurile de supraveghere tehnică trebuiesc făcute doar de procurori și de polițiști, ceea ce înseamnă că în acest moment procurorii și polițiștii trebuie personal să procedeze la efectuarea interceptărilor.

(…) Realizator: Aţi avea nevoie de mai mult? Ce părere aveţi despre bugetul alocat DNA pentru anul 2017? Dacă aţi avut, şi aţi avut discuţii, cu ministrul Justiţiei. Laura Codruța Kövesi: Da, am avut discuţii, am precizat că am întocmit o propunere pentru buget. Să sperăm că el va fi adoptat în aceeaşi variantă pe care noi am propus-o. Este o sumă între 35 de milioane-40 de milioane de euro, în condiţiile în care la nivelul DNA, anul trecut, am instituit măsuri asiguratorii de 640 milioane euro, bani care, la finalul dosarelor, ar trebui să intre în bugetul de stat. 80% din acest buget de 35-40 de milioane de euro pe care l-am propus este grevat de drepturile salariale şi de cheltuieli de personal. Sper să nu avem surprize atunci când se va discuta bugetul DNA. Noi această propunere am înaintat-o şi aşteptăm un răspuns.

(…) Realizator: Se pune întrebarea în spaţiul public de ce denunţătorii au scăpat în unele dosare de răsunet, fără să le fie confiscaţi banii.

Laura Codruţa Kövesi: Păi, daţi-mi un exemplu, că din ce ştiu…

Realizator: E vorba de denunţătorii din Dosarul "Microsoft".

Laura Codruţa Kövesi: Pot să vă explic. Unul dintre denunţători, dacă vorbim de Claudiu Florică, este comunicatul de presă al DNA, este învinuit, i s-au pus măsuri asiguratorii de avere, deci nu este adevărat că acesta a scăpat şi nu este cercetat pentru fapte penale. Realizator: Şi Dinu…

Laura Codruţa Kövesi: A fost doar… Este cercetat şi cel de-al doilea denunţător, Dinu Pescariu, pentru că la momentul în care s-a finalizat primul rechizitoriu, a fost trimisă în judecată o parte dintre persoanele cercetate, pentru că faţă de aceia, luându-se măsuri preventive, dosarul a fost finalizat mai repede, probele au fost administrate mai repede, iar faţă de aceste persoane dosarul s-a disjuns şi continuă cercetările.

Realizator: Şi cât de mult, adică pe ce sume le-au fost puse sechestre…

Laura Codruţa Kövesi: Este comunicatul de presă pe site-ul DNA, se poate căuta după nume şi se află suma.

(…) Realizator: Preşedintele Iohannis consideră că se impune retragerea proiectelor de ordonanţă de urgenţă referitoare la graţiere şi modificarea Codurilor Penal şi de Procedură Penală. În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă referitoare la graţiere, aveţi un comentariu?

Laura Codruţa Kovesi: Sigur că da. Noi am făcut un punct de vedere încă din prima zi când aceste proiecte au apărut şi în spaţiul public şi ne-au fost comunicate. Sunt supuse graţierii inclusiv infracţiuni de abuz în serviciu, precum şi toate infracţiunile asimilate infracţiunilor de corupţie. Deci noi credem că acest lucru va duce la o inechitate socială şi o inechitate pentru societatea românească, pentru că toate prejudiciile care au fost constatate în aceste dosare vor rămâne nerecuperate. Sigur că o inechitate socială cum este aceea a persoanelor care sunt condamnate şi nu au condiţi bune în penitenciar, nu trebuie rezolvată tot printr-o inechitate socială cum este aceea a nerecuperării prejudiciilor în aceste dosare dacă ordonanţa privind graţierea va intra în vigoare în această formă.

Realizator: Dnă procuror şef Laura Codruţa Kovesi, e cunoscut probabil de 99% din populaţia României serialul pe care îl susţine fostul deputat Sebastian Ghiţă la o televiziune. Episoadele care apar cu o regularitate pe care nu am reuşit să o descifrez cel puţin eu, cu o ritmicitate pe care nu am reuşit să o descifrez – vă întreb în primul rând dacă v-aţi explicat mai bine, dacă aţi aflat mai multe lucruri despre felul în care a dispărut dl Ghiţă.

Laura Codruţa Kovesi: Cred că este responsabilitatea Poliţiei Române să facă acest lucru. Poliţia Română l-a pierdut, Poliţia Română trebuie să îl găsească. Noi avem în investigare dosare care vizează fapte de corupţie şi fapte conexe faptelor de corupţie comise de acest inculpat.

Realizator: La DNA Ploieşti. Cu toate acestea, v-au oferit o explicaţie convingătoare asupra felului în care a dispărut? Aveţi semne de întrebare în legătură ce ce s-a întâmplat în seara aceea?

Laura Codruţa Kovesi: Sigur că avem semne de întrebare. Pentru DNA este pentru prima dată când un inculpat faţă de care noi am dispus o măsură a supravegherii operative dispare şi nu este găsit. După decizia CCR trebuie să respectăm această decizie şi legea în vigoare, iar această activitate o putem face doar prin structurile MAI. DNA nu are suficiente resurse materiale şi umane pentru a face această activitate şi sigur că fiind prima dată când s-a întâmplat acest lucru ne-am ridicat şi noi semne de întrebare. Însă Poliţia Română ne-a oferit nişte răspunsuri, aşteptăm să identifice locul în care acesta se află.

Realizator: Vă menţineţi optimismul pe care l-aţi sugerat într-un interviu anterior în privinţa faptului că va fi găsit şi nu târziu?

Laura Codruţa Kovesi: Da, va fi găsit. Sunt mai multe instituţii care colaborăm în acest moment pentru acest lucru. Noi verificăm anumite informaţii în limitee competenţelor noastre, Poliţia Română face propriile verificări, e o chestiune de timp până va fi găsit.

Realizator: Urmare a celor pe care le-a spus şi le-a prezentat dl Sebastian Ghiţă la Parchetul General a fost deschis un dosar. A fost audiat fostul preşedinte Traian Băsescu; vă aşteptaţi să fiţi chemată ca martor sau…?

Laura Codruţa Kovesi: Exclus. Haideţi să ne uităm cu atenţie pe comunicatul de presă şi pe declaraţiile făcute în spaţiul public şi o să avem răspunsul la această întrebare. Să nu uităm totuşi că pentru acuzaţiile mincinoase formulate de Sebastian Ghiţă s-a mai deschis un dosar penal de către Parchetul General; s-a stabilit cu probe că acesta a minţit, dându-se chiar o soluţie de clasare la sfârşitul anului trecut.

Realizator: Pe de altă parte, dl Sebastian Ghiţă spune că aţi fi participat – inclusiv cu ştiinţa domniei sale – la aranjarea unor dosare penale. Aţi negat acest lucru în termeni foarte tranşanţi.

Laura Codruţa Kovesi: Neg şi acum. Niciodată nu am aranjat dosare penale şi nici nu am participat la o astfel de discuţie. Sunt nişte acuzaţii calomnioase.

Realizator: Vă întreb altceva: dacă aţi discutat vreodată despre dosare aflate curs, inclusiv cu preşedintele de la acea vreme al României.

Laura Codruţa Kovesi: Despre dosarele penale, modul în care se administrează probele, soluţiile care se dispun în dosare sau în şedinţele de judecată, le-am discutat în cadru instituţional, în interiorul instituţiei, discuţii despre dosare în afara instituţiei am făcut doar în limitele informaţiilor publice care au fost comunicate jurnaliştilor şi care au putut fi luate la cunoştinţă de conducătorii altor instituţii publice. Dar ceea ce se întâmplă în dosarele penale discutăm doar în interiorul instituţiei.

Realizator: Aşadar, nu numai că nu aţi participat, cum spune dl Ghiţă, la aranjarea unor dosare, dar nici nu aţi oferit informaţii din acele dosare penale.

Laura Codruța Kövesi: Exclus acest lucru.

(…) Realizator: De ce v-a ales ca ţintă?

Laura Codruța Kövesi: Probabil i-am deranjat. Acesta este rolul meu ca procuror şef în DNA şi al colegilor care lucrează în DNA, să investigăm persoane care comit fapte de corupţie la nivel înalt. Nu vi se pare ciudat că în ultima perioadă de timp sunt inculpaţi, cercetaţi în dosarele noastre, care zilnic, zilnic, zilnic fac atacuri la adresa justiţiei, nu doar a procurorilor din DNA, şi asupra judecătorilor, şi asupra sistemului de justiţie? De ei suntem atacaţi, au fost sume mari puse în joc pentru a se coordona aceste atacuri şi pentru a se exercita aceste campanii de hărţuire, de denigrare, de intimidare. Chiar există probe în dosarul Black Cube că s-au plătit peste 1 milion de euro în acest scop. Sunt foarte multe persoane care din punct de vedere al averii, aveau averi impresionante, când au fost investigate de DNA şi au în continuare şi dacă veţi face un calcul simplu al averilor acestora, o să vedeţi că există sume suficiente ca să plătească aceste campanii de denigrare a sistemului judiciar.

Realizator: Pentru că aţi pomenit despre dosarul Black Cube, aţi spus la acel moment că încercarea de intimidare a dumneavoastră a fost făcută prin câteva telefoane date familiei, prietenilor, sau unor prieteni. V-aţi lămurit în timp, aveţi acces la dosar ca parte vătămată. Sunteţi parte vătămată?

Laura Codruța Kövesi: Eu nu sunt parte vătămată, eu am fost audiată în calitate de martor. Nu am acces la dosar, nu am cerut o copie după acest dosar, nu am întrebat pe procurorul de caz ce probe are în dosar, la momentul la care am fost audiată. Am anumite informaţii care o să aştept să fie verificate şi eventual probate de procurorii DIICOT. Să aşteptăm ca aceştia să soluţioneze dosarul. 

Realizator: Informaţiile se pot referi, spre exemplu, la persoana care a comandat acţiunea? 

Laura Codruța Kövesi: Da, sunt mai multe persoane care au comandat acţiunea. 

Realizator: Din România, de la un nivel înalt al statului? 

Laura Codruța Kövesi: La acest moment nu doresc să comentez ce informaţii am eu. Aştept să se finalizeze ancheta. 

Realizator: V-aţi simţit intimidată de această încercare? 

Laura Codruța Kövesi: Nu, nu. 

Realizator: Cu toate acestea, ceea ce nu înţeleg eu este faptul că au fost nişte telefoane de încercări de intimidare, dar ei sunt cercetaţi, acum, trimişi în judecată şi au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor.  

Laura Codruța Kövesi: Da, au fost persoanele care au fost inculpate, au spart e-mailurile unor persoane. Majoritatea persoanelor ale căror e-mailuri au fost sparte nu le cunosc. Sunt câteva persoane pe care le cunoşteam, dar cu care nu am mai ţinut legătura mult timp şi cred că acele învinuiri se referă la acele persoane din dosar. 

Realizator: Doamnă Laura Codruța Kövesi, a frământat opinia publică şi teza dumneavoastră de doctorat. Vă pare rău de ceva în legătură cu această teză? 

Laura Codruța Kövesi: Nu, nu, exclus, este o teză muncită, este o teză corectă. S-au pronunţat două verdicte cu privire la acest lucru, că teza este corectă. Mi-am achiziţionat, când a apărut a doua verificare, când a fost declanşată, mi-am achiziţionat personal, din bani proprii, acel soft care s-a folosit şi mi-am verificat teza şi este o teză corectă. 

Realizator: Este o teză corectă. Spre exemplu, cele 4%… 

Laura Codruța Kövesi: Este o teză corectă 100%. 

Realizator: … 100%, cele 4% găsite de Universitatea de Vest… 

Laura Codruța Kövesi: Eu am înaintat un… 

Realizator:… din Timişoara nu sunt corect găsite? 

Laura Codruța Kövesi: Deci nu vreau să comentez în acest moment modul în care s-a făcut verificarea. Aştept să rămână definită sau să se finalizeze această procedură. Eu am /întocmit/ două puncte de vedere, unul pe care l-am trimis la Universitatea din Timişoara şi unul pe care l-am înaintat la CNATDCU. Când va fi finalizată această procedură, pot să fac public punctul de vedere şi pot să fac publică şi verificarea pe care eu am făcut-o cu acelaşi soft. 

Realizator: Softul cumpărat de dumneavoastră atunci, pe care deci l-aţi folosit… 

Laura Codruța Kövesi: Da. 

Realizator: … la verificarea propriei teze vă dă că 0%… 

Laura Codruța Kövesi: Este acelaşi. 

Realizator: … este citat fără ghilimele? 

Laura Codruța Kövesi: Acel soft identifică similarităţi, deci acel soft ne arată că ai folosit cuvinte din limba română şi ne arată că dacă introduci corect criteriile, dată, surse de citare, bibliografie, ieşi pe zero. 

Realizator: Vă mulţumesc foarte mult! Trebuie să încheiem aici. Mulţumesc ascultătorilor pentru atenţie! Punem punct aici ediţiei noastre!”