Fostul şef al ANI, Horia Georgescu, foştii deputaţi Cătălin Theodor Nicolescu şi Marko Attila-Gabor, precum şi foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor s-au ales cu pedepse după ce, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel București a pronunțat sentința în dosarul ANRP.

Horia Georgescu şi Ingrid Mocanu au fost condamnaţi la câte 4 ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. Mocanu, fost vicepreședinte al ANRP, spune că se aștepta la această sentință din cauza judecătoarei Anamaria Trancă, despre care ea spune că nu ar fi dreaptă, informează Știri pe surse.

„Ne așteaptam toți la această soluție. Am primit pedeapsă maximă cu executare, e foarte clar că dosarul a fost de la început foarte politic. A fost repartizat unei individe care nu are nicio legatură cu magistratura. Pe parcursul procesului am formulat nouă cereri de recuzare respinse toate. Am formulat cinci cereri de strămutare, pentru că era evident că nu vom avea parte de un proces echitabil. Când am văzut unde a fost repartizat dosarul, am anticipat soluția fără niciun fel de dubiu. Chiar ne mirăm că avem așa puțin. Cererea de strămutare are termen mâine(…). Ne așteptam la soluție, avem reacțiile făcute. S-au făcut presiuni, e o pură formalitate pentru dânsa judecata.Putea să ne dea 15 ani. Își face profesia de rușine.”, a spus Ingrid Mocanu la Antena 3.

Potrivit DNA, cei opt membri ai comisiei au emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor legale.