Evenimentul Zilei > Actualitate > Înfrângerea din regiunea Harkov determină Kremlinul să anunțe recrutarea în toată Rusia
Înfrângerea din regiunea Harkov determină Kremlinul să anunțe recrutarea în toată Rusia

Înfrângerea din regiunea Harkov determină Kremlinul să anunțe recrutarea în toată Rusia

După o contraofensivă reușită a forțelor armate ucrainene și înfrângerea trupelor rusești în regiunea Harkov, autoritățile ruse intensifică mobilizarea și recrutarea secretă pentru războiul din Ucraina.

Forțele ucrainene continuă contraofensiva în estul Ucrainei, sporind presiunea asupra trupelor ruse și a liniilor logistice din estul regiunii Harkov, nordul regiunii Luhansk și estul regiunii Donețk, conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), anunță Pravda.Ua.

În acest sens, analiștii sugerează că trupele ruse din estul Ucrainei vor avea probabil dificultăți în a-și menține liniile de apărare dacă armata ucraineană va continua să avanseze mai departe spre est. Kremlinul răspunde la înfrângerea din regiunea Harkov prin intensificarea mobilizării sub acoperire, în loc să creeze condițiile pentru o mobilizare generală.

Liderul cecen face apel la toți aliații Rusiei

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a făcut apel la toți supușii federali să înceapă „automobilizarea” și să nu aștepte ca Rusiadeclare legea marțială.

Kadîrov a declarat că fiecare entitate constitutivă a Federației Ruse trebuie să dovedească disponibilitatea de a ajuta Rusia prin aducerea a cel puțin 1.000 de militari. Unii guvernatori au susținut un astfel de apel. Iar șeful numit de Rusia în Crimeea ocupată, Serghei Aksionov, a anunțat formarea a două batalioane de voluntari în peninsulă pentru a susține apelurile lui Kadîrov.

În plus, după cum precizează ISW, înfrângerea din regiunea Harkov a determinat Kremlinul să anunțe o campanie de recrutare la nivel național.

Probabil că autoritățile ruse au renunțat la eforturile lor de a proteja subiecții individuali ai federației de recrutare, ceea ce ar putea crește tensiunea socială.

Principalele constatări ale experților ISW:

  • Forțele ucrainene și-au continuat contraofensiva în estul Ucrainei.
  • Autoritățile ruse răspund la înfrângerea din jurul regiunii Harkov prin intensificarea mobilizării și recrutării sub acoperire, mai degrabă decât prin impunerea unor condiții pentru o mobilizare generală.
  • Este probabil ca Rusia să fi retras o parte semnificativă a forțelor staționate inițial în bazele rusești din fostele state sovietice după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, începută în februarie, slăbind probabil influența rusă în aceste state.
  • Surse rusești și ucrainene au raportat atacuri terestre ale trupelor ucrainene la nord-vest de orașul Harkov, în apropierea capului de pod ucrainean de peste râul Inguleț și la sud de granița dintre regiunile Kherson și Dnipropetrovsk.
  • Oficialii de ocupație numiți de Rusia și jurnaliștii au susținut că trupele ucrainene au aruncat în aer o platformă de aterizare pe Kinburn Spit.
  • Trupele rusești au efectuat atacuri terestre limitate și consolidează pozițiile din direcția estică.
  • Așa-numita Republică Populară Donețk („RPD”) încearcă probabil să își oprească administratorii să fugă înainte de o contraofensivă ucraineană, demonstrând fragilitatea birocratică a „RPD”.