Evenimentul Zilei > International > Infractori români, arestați pentru sclavie în Spania. Victimele erau conaționali
Infractori români, arestați pentru sclavie în Spania. Victimele erau conaționali

Infractori români, arestați pentru sclavie în Spania. Victimele erau conaționali

Zece cetățeni români și o femeie originară din Honduras au fost arestați în Spania, cei 11 fiind membrii unei rețele de trafic de persoane. Nouă muncitori români, exploatați de aceștia, au fost eliberați.

Gruparea de infractori români opera în localitatea Medina del Campo și a fost acuzată de exploatarea a zeci de muncitori sezonieri sub sclavie, conform eldiadevalladolid.com.

Victimele lucrau zilnic câte 12 ore, fără pauze, fără dreptul la zile libere, cu un salariu de 5,50 euro pe oră pe care de cele mai multe ori nu-l primeau. Mai mult, aceștia erau cazați șapte într-o cameră, mulți dintre ei dormind pe podea, înghesuiți, în condiții deplorabile și fără mâncare. La final de lună ei trebuiau să achite câte 150 euro/persoană pentru aceste condiții.

„Muncitorii erau oameni vulnerabili, cu un nivel de educație scăzut, o situație economică foarte precară și care nu cunoșteau deloc limba și legislația spaniolă. Gruparea le-a plătit biletele de autocar pentru a-i aduce în Spania și, odată ajunși aici, erau cazați în diferite apartamente din localitatea Medina del Campo, unde stăteau înghesuiți, în condiții deplorabile și fără provizii, constrânși să doarmă pe podea, câte șapte în cameră, și erau obligați să plătească și 150 de euro pentru asta”, au precizat autoritățile din Spania.

Românii din rețea îi băteau crunt pe conaționali pentru „a-i putea control mai ușor”. Victimele erau transportate de dimineață cu niște autoutilitare pe câmpurile din provincie și erau obligate să muncească până la 12 ore pe zi.

„Nu știau dacă sunt înregistrați la Securitatea Socială, nu aveau dreptul la concedii sau zile libere și salariul lor era de 5,50 euro pe oră, bani pe care nu îi primeau de obicei”, subliniază anchetatorii.

Autoritățile au constatat, în plus, că șefii organizației îi foloseau pe unii dintre lucrători drept paravan pentru afacerea lor ilegală, deschizând conturi bancare pe numele lor. Fermierii pentru care lucrau transferau banii în aceste conturi, evitând astfel să fie descoperiți de Garda de Finanțe.

Poliția spaniolă a mai constatat și că unul dintre membrii principali ai rețelei se ocupa cu falsificarea permiselor de conducere străine, conform stiridiaspora.ro.