Indonezia, zguduita de un nou cutremur

Indonezia, zguduita de un nou cutremur

Un puternic seism s-a produs ieri in largul coastei vestice a insulei indoneziene Sumatra, declansand alerte de tsunami in intreaga regiune a Oceanului Indian.

Daca, initial, s-a anuntat ca seismul a avut magnitudinea de 7,9 pe scara Richter, ceva mai tarziu, Institutul american de geofizica (USGS) a transmis un comunicat in care afirma ca, potrivit calculelor sale, magnitudinea a fost de 8,2.

Seismul, produs la ora locala 18.10, a avut epicentrul la circa 100 de kilometri de provincia Bengkulu, in largul oceanului, la 15 kilometri adancime.

Dat fiind faptul ca se inserase deja, iar seismul a lasat multe localitati fara curent electric si linii de comunicatie, autoritatile au intampinat mari dificultati in a stabili macar un bilant provizoriu al seismului. Un oficial din Bengkulu afirma ieri-seara ca in provincia sa exista cel putin un mort si zeci de raniti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un politist din localitatea Mokomuko, la 275 de kilometri nord-vest de Bengkulu, a declarat ca a vazut mai multe cladiri de trei etaje sau chiar mai inalte prabusite sau avariate, sinistratii petrecandu-si noaptea in strada.

De asemenea, multe imobile din Padang, capitala provinciei Sumatra de Vest, s-au prabusit. Zona Bengkulu a fost puternic afectata in anul 2000 de un cutremur de magnitudine 7,3, care a provocat moartea a aproximativ 100 de persoane si importante pagube materiale.

Pe de alta parte, postul de televiziune Metro TV a relatat ca o serie de cladiri au luat foc, dar ca deocamdata nu exista victime. Mai multe sedii de birouri din Jakarta au fost evacuate dupa producerea cutremurului. Locuitorii din Singapore, Malaysia si Thailanda au declarat ca au simtit seismul, care a fost urmat de o replica mai slaba, de magnitudinea de 6,1.

Paza buna trece primejdia rea Imediat dupa producerea seismului, autoritatile au inceput sa lanseze alerte de tsunami, pentru a preintampina o catastrofa precum cea din 2004, valul seismic de atunci fiind declansat tot de un cutremur produs in Indonezia. Catastrofa de atunci s-a soldat cu peste 220.000 de morti, dintre care 168.000 numai in Indonezia.

Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific, al carui sediu este in Hawaii, a anuntat ca zonele care ar putea fi lovite de tsunami sunt Indonezia, India, Sri Lanka, Thailanda si insulele Maldive. Doua ore mai tarziu, agentia meteorologica a Indoneziei a ridicat alerta de tsunami, mentionand intr-un comunicat ca nu s-a inregistrat niciun fel de val seismic.