Evenimentul Zilei > International > INDIA vrea să cumpere ARMAMENT RUSESC. SUA intervine în FORȚĂ cu noi SANCȚIUNI
INDIA vrea să cumpere ARMAMENT RUSESC. SUA intervine în FORȚĂ cu noi SANCȚIUNI

INDIA vrea să cumpere ARMAMENT RUSESC. SUA intervine în FORȚĂ cu noi SANCȚIUNI

Un responsabil de rang înalt al Pentagonului a avertizat India că nu există nicio garanţie că nu va supusă sancţiunilor americane dacă va achiziţiona armament rusesc.
Washingtonul este preocupat de discuţiile ce au loc între India şi Rusia pentru cumpărarea de sisteme de apărare antiaeriană S-400, scrie Agerpres.

Congresul american a adoptat în 2017 o lege, susţinută atât de republicani, cât şi de democraţi, care impune sancţiuni economice oricărei ţări sau entităţi care încheie contracte de armament cu întreprinderi ruseşti. 

La cererea Pentagonului, legea autorizează exceptări de la aceste sancţiuni, în ideea de a nu arunca definitiv anumite ţări în braţele Rusiei. 

Secretarul apărării, Jim Mattis, vrea ca SUA să poată începe vânzarea de armament către India, cel mai mare importator mondial în materie de apărare, şi contrapondere potenţială la influenţa în creştere a Chinei în Asia. 

Faptul că au fost prevăzute exceptări a dat impresia că Washingtonul va proteja guvernul indian 'de toate repercusiunile (…) orice ar face', a declarat miercuri Randall Schriver, secretar adjunct în Departamentul Apărării, responsabil cu regiunea Asia-Pacific. 

„Aş spune că este o impresie eronată”, a afirmat el, cu prilejul unui colocviu desfăşurat la centrul de reflecţie Carnegie Endowment For International Peace de la Washington.

„Am fi foarte îngrijoraţi dacă India ar căuta să obţină noi sisteme majore de armament (din Rusia). Nu pot afirma astăzi că (India) ar fi scutită, că vom utiliza această derogare”, a mai menţionat Schriver.