Evenimentul Zilei > Actualitate > INCREDIBIL! Ministrul Sănătății Florian Bodog vrea să trimită scrisori de 1,5 milioane de euro
INCREDIBIL! Ministrul Sănătății Florian Bodog vrea să trimită scrisori de 1,5 milioane de euro

INCREDIBIL! Ministrul Sănătății Florian Bodog vrea să trimită scrisori de 1,5 milioane de euro

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat pe pagina sa de Facebook că susține inițiativa de a informa toți cetățenii plătitori de contribuții la sănătate din această țară de modul în care sunt cheltuiți banii publici. Doar că punerea în practică a acestei idei va fi costisitoare!

„În calitate de ministru și de parlamentar, susțin inițiativa de a transmite o informare anuală referitoare la decontul serviciilor de sănătate către toți cetățenii care contribuie la bugetul asigurărilor de sănătate. Consider că este normal ca toți cei care susțin, prin banii lor, contribuțiile de sănătate să știe cum au fost cheltuiți banii publici și care au fost serviciile sanitare de care au beneficiat, conform raportărilor din sistem. În acest mod, nu numai că transparentizăm procesul deconturilor, ci instituim și un filtru suplimentar de control asupra modului în care sunt administrate fondurile din sănătate”, scrie, pe pagina sa de Facebook, ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Transparentizarea informațiilor nu o contestăm, dar, hai să vedem ce presupune practic această informare!

Ministrul Bodog o spune chiar el: Trimiterea unei epistole cu datele respective fiecărui cotizant la asigurările sociale de sănătate. Ei, bine, de aici decurg costuri foarte mari!

Vă explicăm și cum:

Potrivit ultimelor date oficiale, în România sunt: în jur de 5 milioane de pensionari, 4 milioane de copii şi adolescenţi sub 18 ani, 1,2 milioane de angajați bugetari, 400.000 de angajaţi din companiile de stat și 3,1 milioane de angajaţi rămaşi în mediul privat.

Plătitori de CASS, cei cărora ministrul Sănătății vrea să le trimită câte o epistolă sunt: pensionarii care au pensii mai mari de 2.000 de lei, 328.459 de persoane (statistica CNPP din luna iulie 2017), la care se adaugă angajații bugetari și cei din medicul privat. Totalul?

4.928.459 de persoane!

Dar să facem un calcul simplu a ceea ce înseamnă transmiterea a câte o scrisoare către aceste aproape 5 milioane de persoane, luând în calcul cea mai ieftină variantă: scrisoarea simplă, pusă la cutia poștală.

Timbru de un leu pentru fiecare scrisoare = 4.928.459 lei

Plicuri albe (format A5) pentru fiecare persoană 4.928.459 x 0,38 lei= 1.872.814,42 de lei

Foi A4, calculăm câte 2 în fiecare scrisoare: 4.928.459 x2= 9.856.919 pagini

Cea mai ieftină foaie albă găsită pe piață (10,99 lei topul de 500 de coli) costă 0,02198 lei.

În total, colile costă 216.656 de lei.

Prin urmare, doar ca să strimită câte un plic mic cu doi coli albe în el către fiecare contribuabil, Ministerul Sănătății va plăti: 7.017.928 lei.

La cursul vautar al BNR de 4,59 lei pe un euro, ajungem la puțin peste 1,5 milioane de euro!

Dar, atenție!, fără a lua în calcul și tușul care va fi folosit pentru imprimarea acestor epistole, așa că, în fapt, costurile reale vor fi mai mari.