Cele mai recente studii arată că tot mai puţini americani înaintaţi în vârstă au probleme cu vederea. Mai exact, numărul bătrânilor care întâmpină probleme de vedere a scăzut cu circa 50 % în ultimele două decenii.
Astfel, dacă în 1984 unu din trei bătrâni din SUA nu putea citi ziarul din cauza degradării vederii, în 2010, doar unu din zece avea această problemă.
Operaţiile de cataractă şi renunţatul la fumat, responsabile de miracol
Specialiştii nu au dovedit cu exactitate care este motivul pentru care vederea nu mai este atât de afectată odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, ei consideră că avansarea tehnologiei folosită la operaţiile de cataractă, dar şi faptul că foarte mulţi americani au renunţat la fumat, au contribuit la schimbarea statisticilor.
Fumatul este principalul responsabil pentru degenerarea maculară, una dintre cele mai comune probleme oftalmologice întâlnite la bătrâni.
"În plus, operaţiile de cataractă au devenit atât de comune, încât riscurile sunt practic inexistente", adaugă medicul oftalmolog Richard Bensinger.

În rândul persoanelor mai tinere problemele apar, în principal, din cauza diabetului, direct legat de boala noii generaţii-obezitatea. Americanii au cea mai mare problemă privind numărul persoanelor supraponderale şi obeze, care reprezintă circa 30% din totalul populaţiei.
În Statele Unite, numărul diabeticilor este în continuă creştere, boala apărând de la vârste din ce în ce mai tinere.