Evenimentul Zilei > Social > Încolțiți de mutații ale COVID-19. Ne lovește Lambda, varianta-regină privind gravitatea virusului
Încolțiți de mutații ale COVID-19. Ne lovește Lambda, varianta-regină privind gravitatea virusului

Încolțiți de mutații ale COVID-19. Ne lovește Lambda, varianta-regină privind gravitatea virusului

20 MINUTOS (Spania). În mijlocul unei escaladări îngrijorătoare a variantei Delta a Covid-19 în Spania, variantă care are toate datele pentru a deveni  următoarea tulpină dominantă de transmisie în Europa - previziunea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) este că aceasta va reprezenta 90% din cazurile de coronavirus în Uniunea Europeană la sfârșitul lunii august -, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a introdus o nouă mutație în lista sa de "variante de interes".

Este vorba despre Lambda sau C.37 , detectată pentru prima dată în august 2020 în Peru și clasificată „de interes” (VOI, sigla sa în limba engleză) de către OMS din 14 iunie 2021. Săptămâna trecută, regiunea Arequipa, aflată în zonele muntoase sudice ale statului Peru și cu aproximativ un milion de locuitori, a stabilit restricții împotriva avansului pandemiei după confirmarea unui al doilea caz al variantei Delta, din India, și după creșterea infecțiilor și deceselor datorită variantei Lambda, prima care a ajuns în țara andină anul trecut. În această regiune, 90,6% din cazuri se datorează deja variantei C.37 sau Lambda.

Care sunt caracteristicile unice ale mutației Lambda

Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona subliniază că varianta Lambda a fost clasificată „de interes” datorită „prezenței sale ridicate în Peru și în alte țări din America de Sud”. Potrivit imunologului Adelaida Sarukhan, „Lambda poartă mutații care ar putea crește transmisibilitatea sau capacitatea sa de a sustrage răspunsului imunitar, dar există foarte puține dovezi în acest moment”.

Conform celei mai recente actualizări a OMS privind variantele SARS-CoV-2, noul coronavirus care cauzează Covid-19, tulpinile care sunt clasificate în prezent drept „de îngrijorare’ sunt Alpha (B.1.1.7, apărută în Regatul Unit), Beta (B.1.351, emergentă în Africa de Sud), Gamma (P.1, originară din Brazilia) și Delta (B.1.617.2, cunoscută anterior ca variantă indiană).

Pe de altă parte, lista variantelor „de interes” include variantele numite Epsilon (B.1.427 / B.1.429, care a apărut în martie 2020 în SUA),  Zeta (P.2, detectată în luna aprilie a acestui an în Brazilia),  Eta (B.1.525, identificată în mai multe țări din decembrie anul trecut), Theta (P.3, apărută în ianuarie în Filipine), Iota (B.1.526, detectată în SUA în noiembrie 2020),  Kappa (B .1.617.1, originară din India și identificată în octombrie 2020) și Lambda (C.37, identificată în Peru în august anul trecut). 

Lambda e clasificată ca fiind o mutație de „îngrijorare”

Diferența dintre varianta clasificată ca fiind „de îngrijorare” și „de interes” de către OMS este că prima presupune o „creștere a transmisibilităţii sau o schimbare dăunătoare” epidemiologică, precum o „creștere a virulenţei sau o modificare a prezentării clinice a bolii”, pe lângă reducerea eficacității măsurilor de sănătate socială și publică sau a diagnosticelor, vaccinurilor sau terapiilor disponibile. Pe de altă parte, acestea din urmă au fost identificate ca fiind o cauză a transmiterii comunitare sau la originea mai multor cazuri sau au fost detectate în mai multe țări.

În ceea ce privește ultima variantă andină considerată „de interes” de către OMS, conform bazei de date GISAID, această tulpină este prezentă în 25 de țări, în special latino-americane, dar și europene. De fapt, Spania a detectat deja 44 de cazuri, dintre care unsprezece în ultimele patru săptămâni, ceea ce reprezintă 0,7% din totalul cazurilor din această perioadă.

Spania, strâns legată de America Latină, este a șaptea țară din lume în care au fost înregistrate în prezent mai multe cazuri ale variantei andine, după Chile, unde au fost identificate până în prezent 670 de cazuri de tulpină C.37, Statele Unite (cu 524 cazuri), Peru (cu 222), Germania (87), Argentina (86) și Mexic (57).

Mai urmează și alte mutații

Joi, în cadrul conferinței de presă de după Consiliul de Miniștri extraordinar în care s-a aprobat flexibilitatea utilizării măștii în aer liber, ministrul Sănătăţii, Carolina Darias, a răspuns că „noi știm că modus vivendi al virusului este mutant și că până când nu vom controla pandemia acesta va continua să sufere mutaţii”, când a fost întrebată despre progresul variantei Delta. Vineri, într-o conferinţă de presă, şi viceministrul Sănătății al Comunității din Madrid, Antonio Zapatero, a avertizat cu privire la această tulpină, care reprezintă deja „mai mult de 10%” din cazurile din regiune.

Despre variante, a vorbit, miercuri, şi trimisul special al OMS, David Nabarro, într-un interviu pentru lanțul britanic Sky News, în care a avertizat că „vor continua să apară” și că „această problemă a variantelor o monitorizăm în întreaga lume”.

„Vor continua să apară. Vom merge de la Delta la Lambda și apoi la celelalte litere grecești. Acest lucru este inevitabil, iar unele dintre aceste variante vor fi problematice, pot rupe protecția oferită de vaccin la unii oameni și asta va cauza probleme”, a adăugat el. (Rador)

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: