Alertă la OMS: Noua variantă Covid „Lambda”, identificată în 29 de țări. Se transmite rapid şi rezistă la anticorpi

Alertă la OMS: Noua variantă Covid „Lambda”, identificată în 29 de țări. Se transmite rapid şi rezistă la anticorpiSursa: Pixabay

O nouă variantă a coronavirusului care a apărut pentru prima dată în Peru este ținută acum sub observație specială de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Identificată pentru prima dată în Peru, varianta Lambda a fost clasificată ca o variantă globală de interes din cauza unei „prevalențe crescute” în America de Sud, a declarat OMS.

Organizația Mondială a Sănătății  a declarat miercuri că o nouă variantă a COVID-19, numită Lambda, a fost identificată în 29 de țări și în special în America de Sud, unde se crede că de acolo ar fi provenit.

„Lambda este purtătoare a unei serii de mutaţii cu implicaţii fenotipice suspectate, cum ar fi o potenţială transmisibilitate mai mare sau o posibilă rezistenţă crescută la anticorpi neutralizanţi”, a raportat miercuri agenția ONU din Geneva.

Nu există încă studii fiabile sau concluzii ferme cu privire la această variantă

Varianta a fost identificată pentru prima dată în Peru, în luna august 2020. În această ţară, în 81% dintre toate cazurile de coronavirus analizate din aprilie a fost identificată varianta lambda. În Argentina şi Chile, cifra a fost de aproximativ o treime în ultimele luni.

Variantele coronavirusului sunt împărţite de către OMS în două categorii:

- „variante de interes”, ce conduc la apariţia unor cazuri grupate sau se manifestă în mai multe ţări - lambda aparţine acestei categorii;

-„variantele îngrijorătoare”, la un nivel mai ridicat, despre care s-a dovedit că sunt mai infecţioase, mai greu de controlat sau conduc la forme mai grave de boală.

A doua categorie include, spre exemplu, varianta delta, descoperită iniţial în India, care a determinat autorităţile britanice să amâne eliminarea restricţiilor anti-Covid-19, măsură ce ar fi trebuit să intre în vigoare la 21 iunie.

OMS: Lambda poartă mutații care ar putea crește transmisibilitatea sau întări rezistența virusului la anticorpi

Cu toate acestea, dovezile sunt prea limitate pentru moment, a declarat organizația cu sediul la Geneva și sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine varianta Lambda.

Variantele de interes, spre deosebire de variantele de îngrijorare,  sunt monitorizate de organizațiile de sănătate, dar nu s-au dovedit încă a fi amenințări semnificative la adresa sănătății publice.

Cel mai recent exemplu este varianta Delta. A fost identificată pentru prima dată în India și a fost etichetat ca Variantă de interes până la 11 mai 2021, când răspândirea sa rapidă în întreaga lume a determinat OMS să o clasifice drept Variantă de îngrijorare, scrie timesnownews.

Ne puteți urmări și pe Google News