Evenimentul Zilei > Actualitate > UPDATE. Incident șocant în Harghita. Prima destituire tocmai a fost anunțată
UPDATE. Incident șocant în Harghita. Prima destituire tocmai a fost anunțată

UPDATE. Incident șocant în Harghita. Prima destituire tocmai a fost anunțată

Un urs de 600 de kilograme zace, în agonie pe un drum județean din județul Harghita, după ce în cursul serii de sâmbătă a fost lovit de un autoturism.

UPDATE. Evenimentele din Harghita se soldează cu urmări. Conform unui comunicat MAI, prefectul județului urmează să fie demis.

„Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a demarat procedura de demitere a prefectului județului Harghita Având în vedere modul în care autoritățile județene au gestionat situația ursului lovit seara trecută de o mașină, între localitățile Praid și Sovata, astăzi a fost luată prima măsură administrativă dispusă de către ministrul Ion Marcel Vela. Astfel, a fost începută procedura de demitere din funcție a prefectului județului Harghita pentru că, în calitatea sa de Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient și operativ această problemă, deși a fost înștiințat în timp util de către ISU Harghita despre eveniment și suferințele animalului rănit. De asemenea, vor fi efectuate verificări pentru a se stabili dacă sunt și alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile și responsabilitățile clare de intervenție, conform prevederilor legale”, se precizează în comunicat.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Incidentul a avut loc în localitatea Praid, pe drumul județean 13A. Sâmbătă seara, în jurul orei 18.30, o familie compusă din doi adulți și un copil se deplasau cu autoturismul personal, iar la un moment dat în fața lor a apărut un urs. În urma impactului, animalul a fost proiectat la zece metri în afara carosabilului, mașina suferind daune importante. La fața locului au ajuns de urgență mai multe echipaje de ambulanță, poliție și jandarmerie. „Persoanele din autoturism nu au fost ranite si nu au fost in pericol. Un minor a suferit un atac de panica si a fost asistat de echipajul SMURD”, a precizat Alina Ciobotariu, purtător de cuvânt la ISU Harghita.

După ce au evaluat starea persoanelor din mașină, polițiștii au găsit ursul care agoniza, având membrele fracturate. În cursul nopții, la fața locului a ajuns și un medic veterinar care a concluzionat că animalul a suferit răni grave și că trebuie eutanasiat, dar că pentru acest lucru trebuie avizul ministrului Mediului.

Duminică dimineața, ursul s-a târât de la locul unde a fost proiectat după accident, și a ajuns pe drumul național. În prezent, animalul se află în agonie, deoarece nimeni nu îl poate eutanasia până nu vine avizul semnat de ministrul Mediului. „Suntem capacitați, toate forțele sunt la fața locului, asteptăm să tranchilizam animalul, să eliberăm carosabilul. Așteptăm de la București autorizația”, spune prefectul Jean Andrei.

În prezent, circulația rutieră în zonă se desfășoară pe o singură bandă, deoarece mai multe mașini de poliție și jandarmerie protejează ursul rănit.