Incident la granița României cu Ucraina. S-au tras mai multe focuri de armă

Incident la granița României cu Ucraina. S-au tras mai multe focuri de armă

Biroul de Investigații de Stat (SBI) a reținut un polițist de frontieră care a împușcat cu o zi înainte un bărbat când a încercat să treacă ilegal granița cu România, a relatat agenția ucraineană de știri UNIAN, care citează serviciul de presă al SBI.

Bărbatul împușcat era din Dnipro

„Potrivit datelor preliminare, pe 15 mai, în jurul orei 19, militari ai detașamentului de frontieră în timpul patrulării au observat un bărbat care se îndrepta spre granița cu România”, a precizat SBI. Polițiștii de frontieră l-au somat pe bărbat să oprească. Cu toate acestea, bărbatul a ignorat respectivul apel.

Decedatul este un tânăr de 39 de ani originar din Dnipro, care avea la el un pașaport străin și echipament turistic.

"În urmărirea fugarului, militarii au tras mai multe focuri de avertizare din armele de serviciu. Ulterior, au descoperit cadavrul unui bărbat cu o plagă de glonț la cap", a explicat SBI.

Ne puteți urmări și pe Google News

SBI a demarat o anchetă

În cadrul procesului penal, angajații SBI au inspectat locul evenimentelor și au ridicat bunurile personale ale defunctului, precum și arma cu care a fost împușcat bărbatul. În plus, SBI i-a interogat pe colegii polițistului de frontieră suspect că l-ar fi omorât pe fugar.

„Unul dintre militari a fost reținut, se pregătește un act de acuzare în temeiul părții 3 a articolului 365 din Codul penal al Ucrainei (depășirea autorității sau a autorității oficiale de către un ofițer în aplicarea legii)”, a transmis agenția.

Potrivit autorităților române, de la începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei, aproximativ 11.000 de bărbați ucraineni au trecut ilegal granița cu România.

În cele mai multe cazuri, refugiații cer protecție autorităților române, invocând reticența acestora de a merge pe front. În tot acest timp, 19 bărbați ucraineni au murit încercând să ajungă în România: 11 s-au înecat încercând să treacă granița râului Tisa, restul au murit pe munte din cauza hainelor insuficient de călduroase pe timp de iarnă.

În perioada ianuarie-aprilie 2024, au fost înregistrate 1.218 cazuri de trecere ilegală a frontierei de stat de către Ucraina, care au implicat în total 2.373 de cetățeni ai Ucrainei.