Evenimentul Zilei > Actualitate > INCIDENT GRAV la REFERENDUM. Poliția Capitalei REACȚIONEAZĂ. Dosar PENAL pentru doi POLIȚIȘTI CERCETAȚI pentru PROPAGANDĂ ELECTORALĂ
INCIDENT GRAV la REFERENDUM. Poliția Capitalei REACȚIONEAZĂ. Dosar PENAL pentru doi POLIȚIȘTI CERCETAȚI pentru PROPAGANDĂ ELECTORALĂ

INCIDENT GRAV la REFERENDUM. Poliția Capitalei REACȚIONEAZĂ. Dosar PENAL pentru doi POLIȚIȘTI CERCETAȚI pentru PROPAGANDĂ ELECTORALĂ

Un incident grav la referendum semnalat de un bucureștean a condus la înlocuirea a doi polițiști de la o secție de votare. Cristian Opriș a semnalat, pe Facebook, că a fost martor la discuția dintre un agent șef și un comisar care îndemnau alegătorii să nu voteze pentru că, altfel, „înseamnă ca e de acord cu toate legile lui Dragnea și că îl scapă de pușcărie”. La solicitarea „Evenimentul zilei”, Poliția Capitalei a transmis căcei cei doi polițiști au fost înlocuiți iar plângerea depusă de Opriș a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecatoria Sectorului 5.

Critian Opriș, evaluator la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior și președinte al Asociației Studenților din Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, după cum reiese din informațiile publicate pe pagina sa de socializare, a atras atenția asupra unui incident grav. Bucureșteanul a postat pe Facebook că, sâmbătă dimineața, s-a prezentat „ca un cetățean responsabil”,  la secția 940 din incinta Facultății de Drept, împreună cu un coleg de facultate. „La intrare, un domn grizonat, în uniformă de poliție și cu grade de agent șef, îi explica unei alegătoare că dacă votează, înseamnă ca e de acord cu toate legile lui Dragnea și că îl scapă de pușcărie”, suaține Opriș.

„La ieșire, același domn polițist vorbea cu o altă alegătoare și îi explica același lucru, doar ca de această dată, lângă ei era și o doamnă în uniformă și cu grade de comisar de poliție care era și ea foarte interesată de acest subiect. Indignat fiind, i-am atras atenția ca se află în incinta unui centru de votare și i-am cerut să nu mai influențeze alegătorii, mai ales că e în uniformă de polițist.Deloc deranjat, m-a întrebat dacă am votat, totodată atrăgându-mi atenția ca dacă am făcut acest lucru, înseamnă că am votat legile lui Dragnea pentru a-l scapă de închisoare. I-am adus la cunoștință că, în conformitate cu legea 3/2000, așa trebuie să fie formulată întrebarea de pe buletinul de vot și că la fel a arătat și la referendumul din 2003, lege pe care ar trebui să o cunoască. Reacția lui a venit promt: Ce 2000? Legea asta si-a făcut-o Dragnea acum în 2018! Între timp, o doamnă președinte al unei secții de votare din acel centru a iesit în hol cu un BULETIN DE VOT(!!!) pentru a-i arăta doamnei comisar cum sună întrebarea.  Enervat am ieșit afară și am sunat la 112 pentru a sesiza cele întâmplate, fiind rugat să aștept sosirea unui echipaj”, a relatat Opriș. El a adăugat că, agenții sosiți la fața locului ar fi întocmit procesul-verbal după cum le-a dictat cei doi superiori de la Secția de votare și, drept urmarem a depus reclamație la Biroul Electoral Central și, ulterior, la Secția 17 Poliție.

În urma semnalării acestor fapte descrise de Cristian Opriș, am solicitat un punct de vedere de la Poliția Capitalei care n-e transmis că cei doi polițiști aflați la Secția de votare au fost înlocuiți și că a fost sesizat parchetul, în acest caz.

„Urmare  solicitării dumneavoastră, cu privire la anumite informaţii apărute în spaţiul online, postate pe o reţea de socializare, vă aducem la cunoştinţă următoarele:

În data de 06 octombrie 2018, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a declanşat cercetări conform art.385 CP, împiedicarea exercitării drepturilor electorale şi respectiv art.296 CP, purtare abuzivă, faţă de doi poliţişti ce asigurau protecţia unei secţii de votare de pe raza sectorului 5.

Cercetările au fost declanşate de un apel  în sistem 112 şi ulterior de o plângere scrisă, formulate de un bărbat care a reclamat că poliţiştii ar fi făcut propagandă electorală şi ulterior l-ar fi jignit. 

La faţa locului au fost efectuate verificări de către poliţişti ai Secţiei 17.

Din dispoziţia conducerii Poliţiei Capitalei, cei doi poliţişti ce efectuau serviciul la secţia de vot în cauză au fost retraşi şi înlocuiţi.

Plângerea a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecatoria Sectorului 5 pentru a dispune”, se arată în răspunsul adresat de conducerea Poliției Capitalei, adresat „Evenimentul zilei”.