Programul vizitei lui Vucic nu prevede întrevederi cu responsabili kosovari albanezi, a anunţat Belgradul. Vucic şi-a început vizita la Pasjane, unde a fost întâmpinat de sute de sârbi din această enclavă situată în apropiere de Gnjilane, în estul Kosovo. Premierul sârb urmează să inaugureze la Pasjane o maternitate.

Însoţit de miniştrii sârbi ai apărării, internelor, justiţiei, sănătăţii şi muncii, Bratislav Gasic, Nebojsa Stefanovic, Nikola Selakovic, Zlatibor Loncar şi Aleksandar Vulin, premierul va vizita de asemenea enclavele sârbe din Strpce (sud) şi din Gracanica (centru), unde se va adresa mulţimii.

Din cei circa 120.000 de sârbi rămaşi în Kosovo, aproximativ 40.000 trăiesc în nordul limitrof Serbiei şi 80.000 în enclavele răspândite în restul teritoriului kosovar, populat de o majoritate zdrobitoare de 1,8 milioane de albanezi, scrie agenția franceză, preluată de Agerpres.

Vizita “cu caracter umanitar şi religios” a lui Aleksandr Vucic “a fost aprobată de autorităţile” de la Pristina, a declarat ministrul de externe kosovar Hashim Thaci. “Încercăm să intensificăm vizitele de o parte şi de alta, nu trebuie să ne fie frică de comunicare”, a spus Thaci.

Schimburile dintre Belgrad şi Pristina s-au multiplicat de la încheierea unui acord de normalizare a relaţiilor, patronat de UE şi încheiat în aprilie 2013, în pofida fermităţii poziţiei Serbiei în ceea ce priveşte statutul (provinciei) Kosovo, căreia nu-i recunoaşte independenţa.

La sfârşitul lui octombrie, şeful diplomaţiei kosovare a efectuat prima sa vizită istorică la Belgrad, pentru a asista la o reuniune a omologilor săi din Balcani.

După recenta formare a unui guvern al Kosovo, precedată de şase luni de criză politică, dialogul dintre Belgrad şi Pristina va fi reluat la începutul lui februarie, la Bruxelles.