Încep să scadă prețurile la alimente, ca urmare a acordului privind exportul de cereale din Ucraina. Anunțul ONU

Încep să scadă prețurile la alimente, ca urmare a acordului privind exportul de cereale din Ucraina. Anunțul ONU Sursa foto. Twitter

Organizația Națiunilor Unite a constatat o scădere a prețurilor la alimente în lume, potrivit declarațiilor făcute de reprezentantul oficial al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric. El a explicat că aceste scăderi vin pe fondul rapoartelor privind livrarea de cereale ucrainene către țările dezvoltate.

Răspunzând la o întrebare referitoare la rutele navelor cu cereale, care sunt trimise în principal în țările dezvoltate, Stephane Dujarric, secretarul general al ONU, a menționat că „este vorba despre tranzacții comerciale”.

În același timp, el a reamintit că Programul alimentar mondial al ONU are în vedere alimentarea cu cereale pentru nevoi umanitare din porturile din Ucraina.

Secretarul general al ONU a precizat că acordul privind transportul de cereale către țările dezvoltate a avut un impact notabil asupra prețurilor la alimente, ce sunt acum în scădere.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dar să nu uităm impactul notabil pe care această tranzacție l-a avut asupra prețurilor mondiale la alimente”, a spus Dujarric.

El a reamintit că, anterior, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a anunțat o scădere a prețurilor mondiale la alimente în luna iulie, inclusiv la grâu, care, potrivit FAO, a fost parțial rezultatul unui acord privind cerealele, potrivit știripesurse.ro.

Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru reluarea exporturilor de cereale

Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, ceea ce ar putea evita amenințarea unei crize alimentare globale catastrofale. Vestea semnării unui acord pentru deblocarea exporturilor de cereale la Marea Neagră a dus imediat la scăderea prețurilor la grâu cu 2%.

Acordul privitor la transportul de cereale dintre cele două țări aflate în război a fost semnat la sfârșitul lunii iulie.

Rusia și Ucraina, ambele considerate ca fiind printre primii exportatori mondiali de alimente, și-au trimis miniștrii apărării și, respectiv, ai infrastructurii la Istanbul pentru ceremonia de semnare, la care au participat și Antonio Guterres și președintele turc Tayyip Erdogan.

Acordul a venit după două luni de discuții mediate de ONU și Turcia, care au avut ca scop ceea ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a numit un „pachet” care să restabilească exporturile de cereale ucrainene și, în același timp, să ușureze livrările de cereale și îngrășăminte rusești, în ciuda sancțiunilor occidentale dure impuse Moscovei, informează HotNews.ro.