Evenimentul Zilei > Social > Dezastru în România! Peste 50 de incendii și mii de hectare făcute scrum. Cine este responsabil
Dezastru în România! Peste 50 de incendii și mii de hectare făcute scrum. Cine este responsabil

Dezastru în România! Peste 50 de incendii și mii de hectare făcute scrum. Cine este responsabil

Peste 50 de incendii care au izbucnit în Deltă au afectat o suprafață de peste 2500 de hectare. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta Tulcea a făcut apel la populație să utilizeze cât mai puțin arderea pentru igienizarea suprafețelor.

Populaţia trebuie să aibă grijă în principal la condiţiile meteorologice de vânt, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Florentin Daciu.

„Chiar azi, o persoană a vrut să igienizeze o suprafaţă din curtea proprie, dar o pală de vânt a făcut ca focul să nu poată fi stăpânit. Norocul persoanei respective a fost că pompierii trecereau prin apropiere şi au putut să-l ajute. Aceste incendii sunt extrem de periculoase, pentru că, pe fondul vântului, se pot extinde în timp foarte scut şi pot acoperi o suprafaţă foarte mare", a subliniat Daciu, potrivit Agerpres.ro.

Astfel, persoanele care vor să igienizeze prin ardere diferite suprafeţe trebuie să informeze primăriile care le eliberează un permis de lucru cu foc, însă autorităţile locale nu sunt obligate să informeze la rândul lor ISU Delta pentru a şti unde şi cine igienizează prin ardere.

"Printre prevederile care trebuie respectate la arderea vegetaţiei uscate se află executarea arderii în zone în care să nu se permită propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii şi să nu afecteze reţele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri material necombustibile", a mai spus reprezentantul ISU Delta.