Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis o nouă hotărâre, prin care anunță că va suspenda autorizația de funcționare pentru organizatorii activităților și evenimentelor, unde nu se respectă regulile  de siguranță sanitară.

„Astăzi, 29 iunie, a avut loc ședința CNSU, condusă de Premierul Ludovic Orban, la finalul căreia a fost adoptată hotărârea numărul 32. Printre cele mai importante măsuri din hotărârea CNSU se regăsește propunerea instituirii sancțiunii complementare de suspendare a autorizației de funcționare pentru organizatorii activităților și evenimentelor, dacă în cadrul acestor evenimente nu sunt respectate regulile de siguranță sanitară”, se arată într-un comunicat de presă.

Prin aceeași hotărâre au mai fost adoptate propuneri de modificare a unor măsuri privind organizarea competițiilor sportive. CNSU a decis să mențină lista statelor pentru care nu va fi impusă măsura izolării la domiciliu, în cazul cetățenilor care revin în România.

„Măsurile propuse și aprobate în ședința CNSU sunt bazate pe recomandările specialiștilor din Grupul de Suport Tehnico-Științific și vor avea aplicabilitate începând cu data de 1 iulie 2020”, se arată în comunicatul CNSU.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că, în contextul creşterii numărului de cazuri noi cu COVID-19, Grupul de suport tehnico-ştiinţific a decis amânarea măsurilor de relaxare care urmau să fie aplicate de la 1 iulie:

„Au fost două săptămâni în care am avut o creştere a numărului de cazuri noi, două săptămâni în care au crescut cazurile în terapie intensivă, a crescut numărul de decese şi recomandările specialiştilor din Grupul tehnic sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le avem pentru 1 iulie, urmărind zilnic şi săptămâna care urmează evoluţia numărului de cazuri, evoluţia cazurilor de terapie intensivă, evoluţia deceselor, precum şi respectarea normelor de precauţie, reguli de igienă, distanţarea fizică”.

Nelu Tătaru a precizat că în acest moment numărul de îmbolnăviri a crescut și pentru ca acestea să fie gestionate mai eficient s-a decis, la nivelul grupului tehnic, să amânarea celei de-a patra etapă de relaxare.