Evenimentul Zilei > Justitie > În timp ce deținuții se păzesc între ei, ANP spune că are controlul
În timp ce deținuții se păzesc între ei, ANP spune că are controlul

În timp ce deținuții se păzesc între ei, ANP spune că are controlul

Sindicaliștii din penitenciare au anunțat că vor protesta, astăzi, în fața Ministerului Justiției, față de blocarea posturilor din sistem și față de neplata unor drepturi restante de opt luni.

 Ei susțin că deficitul de personal i-a adus pe șefii penitenciarelor în situația de a apela la unii deținuți pentru a asigura paza celorlalți. „Practic, se păzesc singuri. Raportul de un angajat la trei deţinuţi, despre care ministerul spune că e suficient, nu este în regulă. (…) Există aproximativ jumătate de milion de ore suplimentare prestate”, a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), Ştefan Teoroc. În prezent, pentru sistemul penitenciar sunt prevazute 15.500 posturi dintre care 3.000 sunt vacante în ultimii 8 ani.

În replică, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) susţine că bugetul instituţiei a fost majorat în ultimii doi ani, dar finanţarea rămâne o problemă. „Dacă în 2012 bugetul aprobat iniţial din subvenţii de la bugetul de stat a fost de 771 milioane de lei, în anul 2015 bugetul iniţial a fost de 925 de milioane de lei”.

Referitor la dreptul la echipament, ANP precizează că până la finele anului, întregul personal din sectorul operativ de la nivelul sistemului penitenciar (4.457 funcționari publici cu statut special) va beneficia de noua uniformă de serviciu.

ANP precizează că evoluţia numărului de angajaţi ai sistemului penitenciare este în creştere – 12.297 angajaţi în decembrie 2008 faţă de 12.575 angajaţi în decembrie 2015, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, numărul deţinuţilor a scăzut de la 33.500 în 2013 la 29.000 în prezent.