Flota americană a precizat joi, într-un mesaj pe Twitter, că distrugătorul cu rachete teleghidate USS McCampbell a pătruns în strâmtoare cu o zi înainte, scrie AFP.

Ministerul taiwanez al Apărării vorbește despre o „misiune de rutină” în aceste ape care despart China de insula pe care Beijingul o consideră o provincie rebelă, care trebuie adusă la sânul patriei-mamă chiar și prin intermediul forței.

Apariția distrugătorului american în strâmtoarea chineză survine pe fondul tensiunilor din ce în ce mai mari dintre cele două super-puteri, escaladate de războiul comercial și exacerbate de pandemia de coronavirus.

Președintele Trump utilizează în mod uzual expresia „virus chinez” atunci când vorbește despre coronavirusul depistat la Wuhan.

În replică, Beijingul acuză Washingtontul de „rasism” (există o rasă „chineză”?) și susține că virusul nu își are originea în China, ci a fost adus aici de armata americană (!).

De partea sa, administrația Trump acuză regimul Xi Jinping că, prin faptul că a ascuns existența virusului timp de săptămâni întregi și nu a acționat corespunzător, fapt care a permis ca răspândirea acestuia să se transforme în pandemie, lovind grav inclusiv Statele Unite.

Strâmtoarea Taiwan este de decenii o regiune extrem de sensibilă. La fel ca numeroase alte țări, Statele Unite consideră aceasta face parte din apele internaționale, în timp ce China afirmă că aceste ape fac parte integrantă din teritoriul lor.

Washingtonul trimite cu regularitate aici nave pentru a afirma principiul „libertății de navigare”.

La sfârșitul lui decembrie, Beijingul a trimis aici nava Șandong, primul său portavion de concepție 100% chineză.