Evenimentul Zilei > Social > În Nădlac se ridică carantina. Orașul revine în scenariul roșu
În Nădlac se ridică carantina. Orașul revine în scenariul roșu

În Nădlac se ridică carantina. Orașul revine în scenariul roșu

Duminică seara măsurile în orașul Nădlac, din județul Arad vor fi ridicate de la ora 22.00. Autorităţile de sănătate publică din Arad au decis să nu mai prelungească carantina aplicată din 14 februarie în oraşul Nădlac.

În Nădlac se ridică carantina. Propunerea a fost făcută în urma unei analize a Direcţiei de Sănătate Publică Arad şi a fost aprobată de INSP.

Prefectura Arad a informat că, după ridicarea carantinei, oraşul Nădlac va intra înscenariul roşu aferent incidenţei la 14 zile raportate vineri. Respectiv 4,72 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 la o mie de locuitori.

Cum vor funcționa școlile

În acest context, Inspectoratul Şcolar Judeţean anunţă că, începând de luni, în judeţ vor mai funcţiona în scenariul III 11 unităţi de învăţământ, cu 677 preşcolari şi elevi cu prezenţă fizică şi 687 elevi cu activităţi doar online.

În scenariul I vor funcţiona 249 de unităţi de învăţământ, cu 23.023 copii cu prezenţă fizică. În scenariul II vor fi 181 de unităţi de învăţământ, cu 21.215 copii cu prezenţă fizică şi 14.747 elevi în sistem online.

În 13 februarie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad solicitase Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) instituirea carantinei în oraşul Nădlac. La acel moment, autorităţile locale consideraseră că există risc epidemiologic de „gravitate maximă”. În Nădlac se înregistra o rată de infectare cu virusul SARS-CoV-2 de 4,83 cazuri la 1.000 de locuitori.

DSU aprobase această solicitare, iar carantina a intrat în vigoare în 14 februarie, ora 22,00, anunță Agerpres.

Comuna Ciceu Giurgești a intrat în carantină

Comuna Ciceu Giurgești din Județul Bistrița a intrat sâmbătă 27 februarie, la ora 06.00, încarantină. Forțele de ordine au fost mobilizate în misiuni de verificare a măsurilor dispuse de autorități.

Astfel, este interzisă intrarea sau ieșirea din acestă comună prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice. Persoanelor le este interzisă circulația și staționarea în spații publice, cu excepția unor motive bine justificate și pe baza declarației pe proprie răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot deplasa pentru asigurarea unor bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și celor necesare activității profesionale în intervalul orar 10.00 – 14.00. Persoanele cu vârsta sub 65 de ani în intervalele orare 06.00 – 10.00, respectiv 14.00 – 20.00.

În interiorul zonei carantinate se poate circula doar în anumite situații. Deplasarea în interes profesional. Deplasarea pentru asigurarea de bunuri de strictă necesitate. Pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau nu se poate realiza de la distanță. Deplasarea în scopul donării de sânge. Pentru realizarea de activităţi agricole. Sau pentru alte motive justificate. Precum: îngrijirea copiilor, a vârstnicilor, a persoanelor bolnave ori în caz de deces al unui membru de familie.