În Grădiniţa "Doi într-un pătuţ" se doarme prin rotaţie

În Grădiniţa "Doi într-un pătuţ" se doarme prin rotaţie

Micuţii din grădiniţele ieşene sunt expuşi riscurilor fiindcă, în multe grupe, sunt şi de două ori mai mulţi decât prevăd normele. La Grădiniţa nr. 24 se înregistrează 18 cazuri de scarlatină.

Cele mai multe grădiniţe cu program prelungit din Iaşi încalcă flagrant normele de igienă care prevăd ca într-o grupă să fie maximum 20 de copii. Cum în oraş există doar 28 de grădiniţe cu program prelungit (GPP), acestea au ajuns să aibă grupe cu 35-47 de copii. Bătaia pe un loc este mare, iar părinţii sunt adesea nevoiţi să închidă ochii dacă observă nereguli, pentru a nu le rămâne copiii pe dinafară.

Sală de clasă puţin mai mare decât o sufragerie

În municipiul Iaşi funcţionează 28 de grădiniţe cu program prelungit, 17 cu program normal şi două cu program săptămânal. În cartierul Mircea cel Bătrân există doar o singură grădiniţă, GPP nr. 24, care a ajuns să aibă şi 47 de copii într-o grupă. Mulţi părinţi din cartier care nu au cu cine să-şi lase copiii cât sunt la serviciu şi nu-şi permit o bonă şi acceptă compromisul grupelor supraaglomerate.

În fiecare dintre cele opt grupe ale grădiniţei sunt înscrişi peste 35 de copii, în condiţiile în care norma prevede maximum 20 într-o grupă. Prichindeii, foarte activi la vârsta de 3-4 ani, sunt înghesuiţi în săli de 70 de metri pătraţi, printre mese şi scaune, paturi şi jucării. "Fac activităţi şi dorm într-o sală de două ori mai mare ca o sufragerie. Mare parte din spaţiu e ocupat de măsuţe şi dulapuri, aşa că le rămâne doar un culoar de 1,5 metri pătraţi. Ca să aibă loc şi paturile, fiecare părinte a dat câte 250 de lei, pentru a lua unele demontabile", spune tatăl unei fetiţe.

"Câte 10 copii au interzis somnul la prânz, prin rotaţie"

Cazul GPP 24 nu e singular. "Copilul meu e la Grădiniţa «Sf. Parascheva». Sunt 45 în grupă. Nu vin toţi pentru că se îmbolnăvesc mereu, dar tot sunt 34-35 de copii prezenţi zilnic. Dormeau câte doi în pat pentru că nu aveau suficiente pătuţuri.

Acum, conducerea a decis ca, în fiecare săptămână, câte 10 copii din grupă să nu doarmă la prânz, prin rotaţie. Practic, o săptămână din patru va trebui să-mi iau copilul la prânz acasă, deşi e grădiniţă cu program prelungit", spune tatăl unui copil de 4 ani. "Nu puteam refuza părinţii din cartier care nu au cu cine să-şi lase copiii. Noi asigurăm acea perioadă din zi în care ei muncesc", spune Gheorghina Slătinaru, directoarea GPP nr. 24.

Unii susţin că directoarea a forţat nota, primind şi copii din alte cartiere. "La început ne-au spus că vor fi maximum 20 în grupă, apoi m-am trezit că sunt înscrişi 47 de copii. Am avut un şoc când i-am văzut pe toţi în sală, am crezut că sunt de la două grupe", povesteşte o mămică. "La şedinţă, când am încercat să ne exprimăm nemulţumirile, ne-a spus că înainte de 1989 erau şi 60 de copii în grupă, aşa că nu trebuie să ne facem griji, sălile sunt suficient de mari şi 35-45 de copii în grupă încap fără probleme", zice mama unui băieţel de patru ani şi jumătate.

"Norma de 20 de copii în grupă e foarte greu de îndeplinit la grădiniţele din Iaşi. Şi la alte grădiniţe, cum ar fi Grădiniţa «Sf. Parascheva» şi Grădiniţa nr. 21, grupele sunt supraaglomerate. Noi avem opt grupe cu câte 35, 36 sau 38 de copii fiindcă suntem singura grădiniţă din cartier. Dar nu mai avem 47 de copii în grupă, ca la înscriere, s-a reglat situaţia. Unii părinţi şiau lăsat copiii cu bunicii", spune Gheorghina Slătinaru, directoarea GPP 24.

Părinţii o contrazic însă pe directoare şi spun că există în continuare grupe cu peste 40 de copii, doar că nu vin zilnic toţi.

18 cazuri de scarlatină

În urmă cu o lună, la GPP nr. 24 a apărut un caz de scarlatină. La înghesuială, boala s-a propagat repede şi s-a ajuns la aproape 18 cazuri. "Directoarea a muşamalizat situaţia, nu i-a trimis pe copii la timp acasă, grădiniţa nu a fost închisă pentru dezinfecţie. Ne-a spus să stăm liniştiţi că cei cu scarlatină sunt în sălile de jos, şi ceilalţi la etaj", spune tatăl unei băieţel.

Totuşi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi susţine că situaţia a fost gestionată corect. "La Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 24 au fost câteva cazuri izolate de scarlatină, sub 18 în orice caz. S-a intervenit repede, li s-a luat exudat, s-au făcut analizele, ei au stat acasă sub tratament. Situaţia este sub control, nu putem vorbi despre un focar de scarlatină în grădiniţă. Cazuri de scarlatină apar cam tot timpul anului în grădiniţe", a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Ca să fie siguri, din cauza riscului de îmbolnăvire, a lipsei de spaţiu şi a grupelor supraaglomerate, unii părinţi au preferat să-şi retragă copilul de la grădiniţă.

"O să-l las o perioadă la bunici, până îi găsesc o altă grădiniţă. Au fost mai multe lucruri care nu mi-au plăcut, printre care şi faptul că se îmbolnăvea mai des şi nu erau prea atenţi cu mâncarea. Masa costa 10 lei pe zi, iar la alte grădiniţe de banii ăştia copilul ar fi fost hrănit mult mai bine", spune un tătic care şi-ar retras copilul de la Grădiniţa nr. 24.

OFICIAL

Autorităţile locale neagă evidenţele

În ciuda evidenţelor, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi susţine că în grădiniţele din Iaşi nu există grupe supraaglomerate. "Am recomandat respectarea normei de maximum 20 de copii în grupă. Din situaţiile noastre reiese că nu avem grădiniţe cu mai mult de 25 de copii în grupă. Dacă ar exista totuşi astfel de cazuri, e răspunderea directorului de grădiniţă care a normat greşit. Responsabilitatea lui era de a îndruma părinţii spre alte grădiniţe. Mai sunt cazuri în care părinţii îşi înscriu copiii la grădiniţă, dar îi duc la bunici. Datele din toamnă au arătat că nu există un deficit de locuri în grădiniţe", a declarat Liliana Romaniuc, inspector şef ISJ Iaşi.

Reprezentanţii Primăriei Iaşi recunosc problema. "Ne-am propus să continuăm programul de reabilitare şi extindere a grădiniţelor, dar asta depinde şi de bugetul naţional", spune Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Ne puteți urmări și pe Google News