Valeriu Gheorghiță a participat, astăzi, la Maratonul vaccinării din București. Omul care coordonează campania de imunizare din România s-a alăturat celor 1.200 de voluntari. El a afirmat că, de acum, doar cine nu vrea nu se va vaccina.

„Toate aceste elemente de tip maraton de vaccinare şi crearea noilor centre de vaccinare de tip drive thru să permită într-un număr cât mai mare accesul oamenilor la vaccinare. De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacităţii de vaccinare a fiecărui centru.

AstraZeneca va fi înlocuit cu Pfizer începând de sâmbătă

Cred că în momentul de faţă doar cine nu vrea să se vaccineze nu poate să facă acest lucru. Majoritatea centrelor care primesc vaccin de la compania AstraZeneca vor primi de mâine vaccin de la compania Pfizer, în fiecare judeţ a rămas unul sau două centre de vaccinare cu acest tip de vaccin pentru persoane care doresc să se vaccineze cu acest tip de vaccin”, a spus Valeriu Gheorghiță.

El a vorbit și despre serul produs de cei de la AstraZeneca și care a devenit extrem de controversat din momentul în care a fost folosit la nivel mondial.

„Este un vaccin care îşi păstrează beneficiile, care depăşesc cu mult riscurile legate de infecţia cu Sars-Cov-2, pe care Agenţia Europeană a Medicamentului le-a infirmat de fiecare dată când Comitetul de Farmacovigilenţă s-a întâlnit. Vedem că în momentul de faţă mai multe ţări europene elimină restricţia, Germania renunţă la acea restricţie de a se utiliza la persoane doar peste 60 de ani”, a afirmat Gheorghiță.

Cu cât vom vaccina cât mai multe persoane, cu atât masa populaţională receptivă la boală va scădea

„Cred că în felul acesta toate vaccinurile care în momentul de faţă sunt autorizate pot să fie folosite cu încredere de toată lumea, într-un număr cât mai mare tocmai pentru a putea să atingem într-un timp scurt pragul de imunitate de grup pe care ni-l dorim cu toţii pentru ca la momentul când vom ridica restricţiile să nu avem risc de a reveni iarăşi într-o perioadă dificilă din punct de vedere epidemiologic.

Cu cât vom vaccina cât mai multe persoane, cu atât masa populaţională receptivă la boală va scădea, cu atât circulaţia virusului în rândul populaţiei scade, riscul de selectare a tulpinilor virale mutante este mic şi în felul acesta beneficiile vaccinării se menţin atât pentru perioada imediat următoare, cât şi pe termen lung”, a mai precizat șeful campaniei de vaccinare.

Deschiderea ‘Maratonului vaccinarii – Editia Bucuresti’ (7-9 mai), la Sala Palatului din Capitala.
Valeriu Gheorghita vaccineaza la ‘Maratonului vaccinarii – Editia Bucuresti’ (7-9 mai), la Sala Palatului din Capitala.
Valeriu Gheorghita vaccineaza la ‘Maratonului vaccinarii – Editia Bucuresti’ (7-9 mai), la Sala Palatului din Capitala.