Evenimentul Zilei > Social > Imunitatea colectivă e probabil mai mare în realitate! Alertă în plină pandemie
Imunitatea colectivă e probabil mai mare în realitate! Alertă în plină pandemie

Imunitatea colectivă e probabil mai mare în realitate! Alertă în plină pandemie

În actualul context pandemic, o veste foarte importantă vine de la cercetătorii suedezi, care arată că multe persoane asimptomatice sau care prezintă simptome uşoare de Covid-19 beneficiază de o aşa-zisă imunitate mediată de celulele T în faţa noului coronavirus.

Conform cercetătorilor, asta se întâmplă chiar dacă testele lor de anticorpi au furnizat rezultate negative.

Studiul aparţine prestigiosului institut suedez de cercetări medicale Karolinska şi Spitalului Universitar Karolinska.

Ce înseamnă asta? Imunitatea publică (n.r. – imunitatea colectivă) este probabil mai mare în realitate decât cea sugerată de testele pentru anticorpi.

Articolul este disponibil gratuit spre consultare pe platforma online bioRxiv şi a fost propus spre publicare unei reviste ştiinţifice.

„Celulele T sunt un tip de celule sangvine albe (n.r. – limfocite) care sunt specializate în recunoaşterea acelor celule infectate de un virus şi care reprezintă o parte esenţială a sistemului imunitar”, a explicat Marcus Bugget, profesor asistent la Centrul pentru medicină infecţioasă din cadrul Institutului Karolinska.

Totodată, unul dintre autorii principali ai acestui studiu a mai completat: „Analize avansate ne-au permis să cartografiem acum în detaliu reacţia celulelor T în timpul şi după infectarea cu COVID-19.

Rezultatele noastre indică faptul că de aproape două ori mai mulţi oameni au dezvoltat imunitate prin intermediul celulelor T în comparaţie cu aceia în organismele cărora putem să detectăm anticorpi.”

În sprijinul cercetării lor, specialiştii suedezi au realizat analize imunologice pe eşantioane prelevate de la peste 200 de persoane.

Dintre acestea, multe erau asimptomatice sau prezentau doar simptome uşoare de de Covid-19.

Studiul a inclus pacienţi internaţi la Spitalul Universitar Karolinska, dar şi alţi pacienţi şi membrii asimptomatici din familiile acestora, care au revenit la Stockholm după o vacanţă petrecută în Munţii Alpi în luna martie.

Au existat mai mulţi donatori sănătoşi care au donat sânge în 2019 şi în 2020 şi care astfel au alcătuit grupul de control; ulterior, ei au fost incluşi în studiu.

La rândul ei, Soo Aleman şi colegii din Spitalul Universitar Karolinska i-au monitorizat şi i-au testat pe pacienţii şi pe membrii familiilor lor de la începutul perioadei în care a apărut pandemia.

„O observaţie interesantă este aceea că nu doar indivizii care aveau o infectare verificată cu COVID-19 au demonstrat imunitate prin celule T, ci şi mulţi membri asimptomatici din familiile lor şi care au fost expuşi la noul virus.

Mai mult de atât, aproximativ 30% dintre donatorii care au donat sânge în mai 2020 aveau celule T specifice infectării cu COVID-19, un procent care este mult mai mare decât au arătat testele precedente realizate pentru detectarea anticorpilor”, a precizat cercetătoarea.

„Rezultatele noastre arată că imunitatea publică la COVID-19 este probabil considerabil mai mare decât au sugerat testele pentru anticorpi.

Dacă aşa stau lucrurile, atunci aceasta este, bineînţeles, o veste foarte bună din perspectiva sănătăţii publice”, a declarat profesorul Hans-Gustaf Ljunggren de la Centrul pentru Medicină Infecţioasă din cadrul Institutului Karolinska şi coautor al studiului.

Studiul a fost finanţat de Knut and Alice Wallenberg Foundation, Nordstjernan AB, Consiliul de Cercetare al Suediei, Institutul Karolinska, Societatea Suedeză pentru Cercetări Medicale, Jeansson Foundations, Ake Wiberg Foundation, Societatea Suedeză de Medicină, Societatea Suedeză Oncologică, Swedish Childhood Cancer Foundation, Magnus Bergvall Foundation, Hedlung Foundation, Lars Hierta Foundation, fundaţia Medicii Suedezi împotriva SIDA, Jonas Soderquist Foundation, Clas Groschinsky Memorial Foundation şi Wellcome Trust.

sursa: Agerpres