Evenimentul Zilei > Economie > LOVITURĂ pentru vânzătorii ambulanţi de mâncare şi îngheţată
LOVITURĂ pentru vânzătorii ambulanţi de mâncare şi îngheţată

LOVITURĂ pentru vânzătorii ambulanţi de mâncare şi îngheţată

Parlamentul a aprobat o lege prin care operatorii economici care deţin tonete de îngheţată, cărucioare mobile care vând mâncare sau prepară hrană la standuri din pieţe vor datora statului un impozit forfetar anual comparabil cu cel datorat de o pensiune de trei margarete cu 14 camere duble, potrivit calculelor EVZ.

Este vorba de Legea nr. 170/2016, publicată vineri în Monitorul Oficial, privind impozitul specific unor activităţi de alimentaţie publică şi cazare. 

Acest impozit forfetar specificat în cazul activităţilor menţionate va înlocui impozitul pe profit de 16% şi se va aplica de la 1 ianuarie 2016. Conform noilor prevederi, o tonetă de îngheţată va datora anual cam cât va datora o pensiune de trei margarete care deţine 28 de locuri de cazare, potrivit calculelor EVZ.


Astfel, Legea nr. 170/2016 prevede că pentru următoarele categorii de activităţi, aferente codului CAEN 5610:
a) vânzători ambulanţi la tonete de îngheţată;
b) cărucioare mobile care vând mâncare;
c) prepararea hranei la standuri din pieţe,
impozitul specific anual/unitate este în sumă de 1.500 lei.

Comparativ, impozitul pentru o pensiune de trei margarete din sate, comune, staţiuni de interes local este de 53 lei pe loc de cazare pe an. Asta înseamnă că o astfel de pensiune va datora suma de 1.500 lei pe an în cazul în care are 28 de locuri de cazare. 

Potrivit legii, de anul următor, toţi patronii de hoteluri şi restaurante au de achitat un impozit forfetar, în funcţie de localitate şi capacitate. Astfel, cei care declarau profituri zero până acum nu mai scapă de impozitare. Citiţi mai multe aici.

Citiţi forma integrală a noii legi aici