Evenimentul Zilei > Politica > Impas în negocierile PNL-USR-Plus-UDMR. Sursa dezbinării, negociată luni cu Iohannis
Impas în negocierile PNL-USR-Plus-UDMR. Sursa dezbinării, negociată luni cu Iohannis

Impas în negocierile PNL-USR-Plus-UDMR. Sursa dezbinării, negociată luni cu Iohannis

Deși aproape că n-au de ales și trebuie să cadă la învoială, PNL și alianța USR-Plus n-au reușit să se înțeleagă asupra viitorului premier.

Runda de negocieri cu reprezentanţii PNL şi USR PLUS de la Vila Lac s-a încheiat fără a se putea conveni asupra persoanei premierului, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla.

PNL şi USR-PLUS îşi vor prezenta candidaţi proprii pentru funcţia de prim-ministru la consultările convocate de președintele Klaus Iohannis pentru ziua de luni, la Palatul Cotroceni.

„Negocierile coaliţiei s-au încheiat astăzi, nu am putut conveni asupra persoanei premierului. PNL şi USR-PLUS îşi sugerează candidaţii proprii de prim-ministru mâine la negocierile cu şeful statului. UDMR va lua decizia în privinţa Consiliului Federal Standing pentru mâine dimineaţă”, a scris pe Facebook Hegedus Csilla, componentă a delegaţiei UDMR la negocierile de la Vila Lac.

Consultările dintre reprezentanţii celor trei formaţiuni au început sâmbătă dimineaţa, pe trei paliere: program de guvernare, structura Guvernului şi structura majorităţii parlamentare.

La discuţiile purtate sâmbătă, echipele de negociere ale PNL, USR PLUS şi UDMR au stabilit structura programului de guvernare, se arată într-un comunicat de presă comun al preşedinţilor PNL, USR PLUS şi UDMR, transmis sâmbătă seara. Totodată, cele trei formațiuni au „convenit coordonatele activităţii comune la nivel parlamentar care stau la baza funcţionării majorităţii”.

Reprezentanţi partidelor angrenaţi în negocierile referitoare la programul de guvernare au anunţat, sâmbătă, că au ajuns la înţelegere cu privire la capitolul Digitalizare al programului de guvernare.

Luni, la Palatul Cotroceni, vor avea loc consultări ale şefului statului cu reprezentanţii formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Preşedintele Iohannis i-a invitat la consultări pe reprezentanţii PSD, PNL, ai Alianţei USR PLUS, Alianţei pentru Unirea Românilor şi UDMR, dar şi pe cei ai minorităţilor naţionale.