Evenimentul Zilei > Actualitate > Imagini NECENZURATE de la îmormântarea lui STALIN, făcute PUBLICE după 64 de ani de la eveniment. VIDEO
Imagini NECENZURATE de la îmormântarea lui STALIN, făcute PUBLICE după 64 de ani de la eveniment. VIDEO

Imagini NECENZURATE de la îmormântarea lui STALIN, făcute PUBLICE după 64 de ani de la eveniment. VIDEO

Martin Manhoff, un maior al armatei americane expulzat din URSS pentru acuzaţii de spionaj, a surprins mai multe imagini unice de la îmormântarea lui Stalin, care a avut loc acum 64 de ani.

Manhoff a filmat întreaga ceremonie la care au participat mii de oameni care l-au condus pe ultimul drum pe Stalin.

Arhiva diplomatului american a stat departe presă ani la rând. Istoricul Douglas Smith a descoperit imaginile într-o cutie din fosta casă a lui Manhoff și le-a făcut publice.

Pe 5 martie 1953, Stalin murea la vârsta de 73 de ani în patul său de la Kremlin. În mod oficial, cauza oficială a morţii a fost o hemoragie cerebrală. Trupul său a fost mumificat și păstrat în Mausoleul lui Lenin până la 3 octombrie 1961, când a început destalinizarea în Uniunea Sovietică. După aceea, trupul lui Stalin a fost îngropat lângă zidul Kremlinului.

S-a sugerat că Stalin ar fi fost asasinat. Viaceslav Molotov, în memoriile sale politice publicate în 1993, afirmă că Beria s-a lăudat în fața sa că l-ar fi otrăvit pe Stalin. În 2003, mai mulţi cercetători ruşi şi americani au enunţat ipoteza că Stalin ar fi ingerat otravă folosită împotriva șobolanilor.