Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Ilie Năstase și-a dat cu cremă neagră pe față din solidaritate cu coechipierul său
Ilie Năstase și-a dat cu cremă neagră pe față din solidaritate cu coechipierul său

Ilie Năstase și-a dat cu cremă neagră pe față din solidaritate cu coechipierul său

Pe 5 iulie 1975, Arthur Ashe îl învingea pe compatriotul său Jimmy Connors, în finală, devenind primul ne-alb care a câștigat vreodată la Wimbledon.

De asemenea a fost primul afro-american selecționat în echipa de Cupa Davis a SUA, care a câştigat finala împotriva României în 1969. Atunci i-a învins şi pe Năstase şi pe Ţiriac în trei, respectiv patru seturi.

„Arthur Ashe era un tip încăpățânat. Juca fiecare minge ca și când ar fi fost ultima, cu lovituri deseori riscante dar tot timpul curajoase.

Și așa cum era în teren era și în viața personală. Și atât pe teren cât și în afara lui era un militant neobosit împotriva discriminării rasiale.

Ashe nu a fost tot timpul adversarul cuplului Năstase-Țiriac. A fost la un moment dat și partenerul lui Ilie, în cadrul unui turneu de dublu, prin anii 70.

De atunci datează una dintre celebrele farse ale lui Ilie Năstase.

Turneul instaurase regula că jucătorii la dublu trebuie să arate la fel, echipamentul purtat trebuind să fie identic.

Citește și Apelul lui Ilie Năstase pentru eliberarea lui Valentin Ceaușescu

Ei bine, Ilie Năstase a lăsat publicul, oficialii şi probabil și pe Ashe însuşi fără grai când, la începerea meciului, a apărut pe teren cu faţa vopsită în negru cu cremă de ghete.

A fost probabil felul lui de a-şi arăta solidaritatea cu americanul împotriva discriminării rasiale”, scrie nymagazine.ro.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.