Editura Evenimentul si Capital

Ileana Vulpescu: „Nu este rușine să nu știi, ci să nu vrei să afli”

„Doar puterea exemplului te ajută să rămîi drept în această lume”, crede Ileana Vulpescu FOTOGRAFII: ARHIVA PERSONALĂ
Autor: | | 3 Comentarii | 19181 Vizualizari

A reușit să se impună, să se dăruiască așa cum puțini oameni o fac. Scriitoarea Ileana Vulpescu are o operă total lipsită de fragilități așa-zis feminine, ia fiecare zi de la capăt cu o vitalitate pe care și-ar dori-o oricine și știe că doar puterea exemplului te ajută în această lume să rămâi drept.

Ce probabilitate era ca în ziua imediat următoare interviului cu scriitoarea Ileana Vulpescu să urc în trenul de Botoșani care mă ducea spre Festivalul de poezie și proză „Mihai Eminescu”, iar o doamnă din compatimentul meu să citească „Arta conversației”? Am luat acest lucru ca pe un semn de bun augur și așa a și fost. Ileana Vulpescu nu este un spirit oarecare. Este un amestec de firesc și elaborare, modestia sa ieșită oarecum din tipare te impresionează, la fel și modul de adîncă înțelegere și reflecție, de exprimare sugestivă și de reală eficiență spirituală. O lecție de viață este întîlnirea cu Ileana Vulpescu.

Lumina cărților

S-a născut la Bratovoești, în Dolj, însă de la 7 ani, s-a mutat la Craiova, pentru că tatăl său murise și mama avea să se recăsătorească. A venit în București în 1953, cînd, de altfel, a început Facultatea de Filologie și l-a cunoscut și pe viitorul soț, scriitorul Romulus Vulpescu. După ce a terminat facultatea a fost chemată la Institutul de Lingvistică, pentru că se reîncepea lucrul la un dicționar al limbii române etimologic și istoric început de Sextil Pușcariu, dar întrerupt în timpul războiului. A stat acolo pînă spre sfîrșitul anilor ’70, cînd s-a pensionat pe caz de boală. Însă lumea sa a fost întotdeauna reprezentată de cărți, de lumina pe care avea să o dăruiască la rîndu-i prin ceea ce scria. Care este condiția scriitorului astăzi, cît de greu i-a fost ca femeie în lumea aceasta a cărților, ce-ar face dacă ar fi ministrul Culturii și ce sfaturi ar da celor care vor să scrie, acestea sînt cîteva dintre întrebările la care a răspuns Ileana Vulpescu.

„Știm cum se fac copiii...”

Singura sa pretenție a fost să respectăm gramatica limbii române și să scriem acest material cu Î din I, nu cu  din A. Nu poate să-și dea o părere cinstită și competentă despre literatura contemporană, pentru că nu a citit decît ce i-a plăcut. Și ce i-a plăcut a apărut înainte de 1989: „Dar din ce am apucat să răsfoiesc am remarcat că există o plăcere pentru a expune niște lucruri care se înțeleg. Nu trebuie să ne explice cineva într-o carte cum se fac copiii, pentru că știm. Tendința asta către indecență este foarte ciudată. Și am observat-o la niște scriitori de valoare”.

„Arta este sugestie”

Ce s-a întîmplat cu oamenii aceștia? „Asta să fie libertatea despre care se vorbește, cea în care putem să expunem prin scris organe sexuale! Mă întristează și mă depășește. Nu știu de ce oamenii preferă acum să umble în pielea goală în loc să umble și ei îmbrăcați decent”, susține scriitoarea. Dacă doi au intrat într-o cameră și au închis ușa după ei nu ne putem închipui că se apucă să facă parchetul, să zugrăvească. „Plăcerea de a scrie atît de explicit este pentru că oamenii ăștia chiar simt nevoia să scrie așa sau pentru că e moda? Nici nu știu de ce să-i suspectez. Dacă scriu pentru că așa e moda e mai puțin grav decît dacă ei au ajuns la concluzia să scrie așa. Eu nu sînt așa o pudibondă încît să mă sperii de orice. Dacă spun un banc și sînt acolo cuvinte porcoase, nu le evit. Un banc este un banc. Îl spui cum l-ai auzit și nu trebuie să te temi. Asta e ca și cînd ai da o rețetă pentru așa ceva. Este foarte ciudat să nu ai nici un pic de ruşine. Eu zic că pur şi simplu s-a pierdut ruşinea. Sunt oameni pe care îi ştiu de peste 40 de ani şi nu credeam că am să ajung să văd asemenea cuvinte scrise de ei. Din punctul meu de vedere, arta este sugestie. Nu mai este sugestie, riscă să cadă în derizoriu”, spune Ileana Vulpescu.

A început şcoala acum 70 şi ceva de ani. Numai şcoli de stat, deci şcoli modeste, afirmă Ileana Vulpescu, dar la care se învăţa. „Nu-mi aduc aminte decît de respectul faţă de profesori. Niciodată un elev nu şi-ar fi permis o obrăznicie. Ortografia pe care o am astăzi am avut-o de cînd am ieşit de la patru clase primare. Aşa de bună era învăţătoarea. Mie mi-a plăcut să învăţ. Îmi place şi astăzi să învăţ. Lîngă mine am o expoziţie de dicţionare şi de enciclopedii. Nu sînt sigură de o dată, de o noţiune, de un cuvînt mă duc şi caut acolo. Nu este nici o ruşine să nu ştii, ruşinea este să nu vrei să afli. Nu consider că la vîrsta asta «fragedă», şi fiind şi redactor la două dicţionare, le ştiu pe toate. Vreau să-mi împrospătez cunoştinţele chiar dacă le am”.

Toată ziua cu nasul în cărţi

A făcut franceză şi a lucrat la Dicţionare. Era foarte jenată la început, deşi a dat un examen ca să intre la Institutul de Lingvistică. Se gîndea că o fie foarte greu să lucreze la dicţionar. Dar n-a fost. A fost o muncă plăcută. Profesorul Iorgu Iordan, căruia i-a fost studentă, era directorul Institutului şi şeful Romanisticii. A întrebat-o dacă nu vrea să vină şi Ileana Vulpescu a spus: „N-o să credeţi, domnule profesor, dar mie îmi place ca lexicograf”. „E într-adevăr foarte interesant să lucrezi cu un cuvînt. Stai toată ziua cu nasul în cărţi. Cînd mă duceam să verific un citat, să văd cum e cartea din care-l extrag, mai citeam acolo cîte ceva".

„Orice aş vinde, dar nu dicţionarele. Dacă aş putea mi-aş mai cumpăra şi acum cîteva. Iubesc cuvintele. Nu am o preferinţă pentru unul sau altul. Într-o carte iubeşti şi personajele negative, şi pe cele pozitive. Tot de la tine porneşte. Nu există să fie vreun cuvînt urît. El reprezintă dificultate de redactare, de sensuri. Unul e mai dificil, altul mai puţin. Cuvintele toate sînt copiii tăi”, crede scriitoarea.

„Învățămîntul este baza societății”

Dacă ar fi ministrul Culturii care ar fi prima măsură pe care ar lua-o? „Trebuie să recunoaștem că școala este primul element de cultură într- o nație. Cu cît ai mai mulți alfabetizați, mai mulți dornici să citească, cu atît mai mult vrei pentru țara ta. Totul este să dorești să faci un învățămînt sănătos în care să ai o considerație pentru corpul didactic. Spun asta pentru că cineva care îți face curățenie cîștigă mult mai mult decît cîștigă un profesor. Baza acestei societăți este tocmai învățamîntul. Este ceea ce aș face eu. Ce vrei să faci cu niște oameni neinstruiți decît o piftie acolo, să creadă toate minciunile, toate prostiile, să se antreneze în toate tâmpeniile. Ce poate fi mai ușor de manipulat decît prostia adevărată? Dacă omul habar nu are pe ce pămînt trăiește e dispus să-l creadă pe ăla care țipă mai tare. Este incapabil să deosebească minciuna de adevăr”, spune Ileana Vulpescu.

Editurile investesc în valori deja cunoscute

Nu toţi scriitorii au trăit extraordinar de bine. Cei care au reuşit să se impună au dus-o bine, şi-au putut cumpăra o vie, o casă. Fiecare regim are nişte favoriţi, care o duc bine, restul scriitorilor, pictorilor, compozitorilor o duc foarte modest. E foarte greu să pătrundă în lumea asta, pentru că e foarte greu să publice. „Editurile care dau bani sunt foarte pretenţioase. Vor să trăiască şi să cîştige, de aceea investesc în valori deja cunoscute. Vor să cumpere ceva care este deja omologat. Nimeni nu e interesat să investească în ceva nou. La fel se întîmplă cu colecţionarii de pictură, de artă. Adevăraţii colecţionari care merg la o expoziţie nu ţin cont de faptul că autorul e necunoscut. În timp ce o pictură este o investiţie, compozitorii nu-şi pot vinde partiturile pe stradă, în primul rînd ele trebuie să fie cîntate. Cu cartea nu e acelaşi lucru. Scriitorul, dacă nu e de mare anvergură, trebuie să se roage de nişte editori sau să-şi plătească singur cartea. E foarte scump. Dar şi pictura e scumpă. Totul e scump".

„Un pictor are nevoie de pensule, de culori, de pînze. Scriitorul e un privilegiat. Are nevoie doar de caiete şi nişte pixuri. Nu este o investiţie care să te doboare. Nu-ţi face nici bine, dar nici rău”, afirmă Ileana Vulpescu.

„Am fost agățată în mod literar”

Era studentă anul I, iar Romulus Vulpescu era anul III. A fost pur și simplu agățată de domnul Vulpescu. „Agățată în mod literar. S-a apropiat de mine și m-a întrebat «Domnișoară, ai citit Barbu? Ai citit Arghezi?» Am zis «Da». Am văzut că i-a crescut inima. Am corespuns exigențelor lui și așa s-a legat relația noastră. 60 de ani împreună… Contează foarte mult principiile, felul în care reușești să comunici după ce flacăra iubirii s-a stins. Ne-am căsătorit la biserică, în Duminica Tomii, prima duminică de după Paști. A fost o nuntă cu peripeții, da, în sensul că bărbatul meu mi-a uitat buchetul acasă. Cum afară erau pomii înfloriți, el a rupt o ramură dintrun piersic. A durat până în 2012”.

„Regizorii nu voiau să fie mai presus decît actorii"

Curs VALUTAR, 21 februarie! Surpriza URIASA! Ce s-a intamplat azi la casele de schimb

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
16:25 Cerere HALUCINTANTĂ în CAZUL Kovesi. „Să-i RETRAGEM CETĂȚENIA!” 15:30 Kovesi este devastată. SEMNAL NEGRU de la Bruxelles. N-a fost niciodată în cărţi. Breaking news 13:24 Lazăr A CEDAT NEVOS după aroganţa lui Toader. Este CEL MAI DUR ATAC în direcţia ministrului Justiţiei 11:50 Ultima LOVITURĂ pentru KOVESI! PLÂNGERE PENALĂ de la fosta ȘEFĂ a DIICOT, Alina BICA 11:39 Kovesi, AGENT SECRET. Ce scrisoare a primit DRAGNEA: „Nu mai este un SECRET” Breaking news 11:19 Aroganţa lui Toader: I-A DAT BOMBA lui Lazăr chiar pe terenul lui. SĂGEŢI PENTRU CSM şi explicaţii pentru Timmermans. Breaking news 10:30 Kovesi ŞI CEL MAI MARE ABUZ din mandatul la DNA. Cine sunt „MÂNJIŢII DE PE LISTA NEAGRĂ”. Breaking news în Justiţie 18:16 BREAKING NEWS. DEZASTRU pentru KOVESI! Îi FUGE PĂMÂNTUL DE SUB PICIOARE... PRIMELE REZULTATE în procesul de selecție pentru Parchetul European 17:24 Kovesi LOVEȘTE DUR la Bruxelles. Instituțiile europene AU FOST ALERTATE 13:49 Kovesi ARE UN PLAN ASCUNS şi elaborat, cu PUNCT FINAL la Cotroceni. Cine s-ar fi gândit? Breaking news 09:16 Tudose A DEVOALAT MAREA MANEVRĂ de pe axa Dragnea-Toader. CE SE SCHIMBĂ LA DNA? Breaking news 22:49 KOVESI, MITRALIATĂ cu SENTINȚE DEFAVORABILE. Mihaela Iorga Moraru, CONCEDIATĂ ILEGAL! 22:34 „În dosar apare şi numele lui Ţiriac” Breaking news în România. MAI MULTE NUME GRELE sunt implicate 19:42 Date importante din „Dosarul penal Kovesi”. Avionul pentru Popa a costat 130.500 euro, spune Parchetul General 11:59 Să fie acesta SFÂRȘITUL pentru KOVESI? Va fi ANCHETATĂ de CEL MAI MARE DUȘMAN. Cândva a DAT-O AFARĂ, acum s-a întors roata 16:37 KOVESI insistă și declanșează RĂZBOIUL cu Adina FLOREA. Amănunte INCENDIARE 16:18 BREAKING NEWS. Ce LOVITURĂ pentru KOVESI!... A venit de unde se AȘTEPTA MAI PUȚIN 16:14 BREAKING NEWS: Laura Codruța Kovesi este DĂRÂMATĂ! Chris Terhes, despre candidatura lui Kovesi: Nu este eligibilă! 12:57 VINE APOCALIPSA pentru Dragnea: PSD, în CĂDERE liberă din cauza lui Kovesi! Dezvăluiri în „Telefonul de la ora 9”