Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Il Giornale: Pandemia, o oportunitate pentru imigranţii ilegali. Românii au de suferit!
Il Giornale: Pandemia, o oportunitate pentru imigranţii ilegali. Românii au de suferit!

Il Giornale: Pandemia, o oportunitate pentru imigranţii ilegali. Românii au de suferit!

Chiar dacă Italia se confruntă cu o criză de sănătate cumplită, există politicieni care se concentrează exclusiv pe atingerea propriilor obiective. Forțele de stânga, de pildă, încearcă să se folosească de pandemie pentru a reglementa situația imigranților ilegali din țară. Argumentele sunt, evident, economice, iar muncitorii români care lucrează sezonier în agricultura italiană ar putea avea de suferit. Cotidianul italian Il Giornale prezintă toate informațiile:

Mai întâi a vorbit Teresa Bellanova (ministrul Agriculturii- Italia Viva n.r.), apoi a intrat în scenă Giorgio Gori (primarul orașului Bergamo- Partito Democratico n.r.). Ideea de a exploata urgența coronavirus pentru a aproba un decret care să regleze statutul a sute de mii de imigranți clandestini începe să prindă contur. „Este nevoie de o măsură urgentă”, a spus ministrul agriculturii cu patru zile în urmă . „Avem nevoie de cel puțin 200.000 de lucrători non-UE”, răspunde Giorgio Gori, dezlănţuind furia Ligii lui Salvini.

„Aş vrea să le reamintesc guvernanţilor noștri că ne confruntăm cu o tragedie umanitară ale cărei dimensiuni nu le cunoaştem încă, chiar și în ceea ce privește durata, că întreaga Italie este închisă în casă, că sistemul nostru de producție este paralizat, că suntem pe cale să ne confruntăm cu o criză economică fără precedent, că multe firme nu se vor redeschide și că acestea sunt sunt condițiile preliminare unei creșteri foarte puternice a ratei de șomaj la nivel național”, a replicatsenatorul Ligii Roberto Calderoli. Pentru vicepreședintele Senatului, în vremurile Covid-19, trebuie aplicat motto-ul ”italienii, înainte de toate”. Îi vom trimite la muncile campului pe italienii şomeri care vor fi plătiți legal pentru această muncă sau pe italienii care primesc venitul de cetățenie și, în acest caz, îi trimitem gratuit, pentru ca cele două să nu se cumuleze”.

Este bine cunoscut faptul că închiderea activităţilor și restricțiile de intrare în Italia pot deveni o problemă pentru întreprinderile agricole. Într-un interviu acordat publicaţiei Corriere della Sera, Massimiliano Giansanti, președintele asociaţiei Confagricoltura, a semnalat și o posibilă scădere a numărului lucrătorilor. „În agricultura italiană muncesc legal 400 de mii de lucrători străini, 36% din total, majoritatea fiind români. Anul acesta nu vor veni. Cine va recolta legumele și fructele?”, se întreabă Gori. Ideea de a regla statutul migranților, totuși, a fost schițată ieri de Roberto Saviano în lungul (și plictisitorul) său articol de la New York.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, Invitatii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: