Potrivit Jerusalem Post, Cancelarul german l-a îndemnat pe Președintele României  să pună capăt demersurilor diplomatice de relocare a reprezentanței diplomatice din Israel.

Citând surse occidentale, publicația citată susține că Merkel a făcut lobby negativ în privința relocării ambasadelor la Ierusalim nu numai în cazul lui Klaus Iohannis, ci și în cazul altor politicieni europeni.

De asemenea, la solicitarea Jerusalem Post, un purtător de cuvânt al MAE ar fi declarat: "În ceea ce privește întrebarea dvs., Ministerul Afacerilor Externe nu poate să comenteze presupusele discuții dintre Angela Merkel și Președintele României. Vă sfătuim să contactați Administrația Prezidențială, dacă aveți nevoie de informații suplimentare. Publicația citată precizează că de la Cotroceni nu s-ar fi primit niciun răspuns.

În ceea ce o privește pe Angela Merkel, publicația israeliană scrie că a primit, în cursul zilei de joi, următorul răspuns:, "Nu putem face publice discuțiile confidențiale". Când a fost întrebat dacă Ierusalimul este capitala Israelului, purtătorul de cuvânt al cancelariei Angelei Merkel ar fi refuzat să răspundă direct. Ea a spus că "statutul Ierusalimului ar trebui, în cadrul unui acord, să fie clarificat". Purtătorul de cuvânt german ar mai fi afirmat că rezolvarea conflictului dintre palestinieni și israelieni poate avea loc doar printr-o soluție convenită asupra celor două state, adăugând că, pentru a "se ajunge la un astfel de acord, toate părțile ar trebui să evite acțiunile care amplifică tensiunile existente și îngreunează găsirea unei soluții pașnice a conflictului".

Guvernul României a semnalat intenţia de mutare a sediului ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Reprezentanţii Guvernului au susţinut că memorandumul privind mutarea Ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de Ministerul Afacerilor Externe la categoria "Documente confidenţiale" şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală. În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a transmis că nu a fost consultat cu privire la o posibilă mutare a ambasadei în Ierusalim.

Te-ar putea interesa și: