Evenimentul Zilei > International > Încă o lovitură pentru palestinieni. După SUA, și Republica Cehă recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului
Încă o lovitură pentru palestinieni. După SUA, și Republica Cehă recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului

Încă o lovitură pentru palestinieni. După SUA, și Republica Cehă recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului

La doar câteva ore după ce președintele american Donald Trump a recunoscut orașul Ierusalim drept capitala Statului Israel, Republica Cehă a urmat exemplul acestuia, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe al Cehiei.
 
"La ora actuală, Republica Cehă, înainte ca pacea dintre Israel și Palestina să fie semnată, recunoaște faptul  că Ierusalimul este de facto capitala Israelului, în limitele liniei de demarcație din anul 1967", se afirmă în declarația  Ministerului de Externe al Republicii Cehe.
"Republica Cehă împreună cu alte state membre ale UE, în urma concluziilor Consiliului Afacerilor Externe ale UE, consideră că Ierusalimul este capitala viitoare a ambelor state, adică statul Israel și viitorul stat al Palestinei", se arată în declarație.
Ministerul Afacerilor Externe, afirma declarația, „poate începe să ia în considerare transferarea ambasadei cehe de la Tel Aviv la Ierusalim numai pe baza rezultatelor negocierilor cu parteneri cheie din regiune și din lume".
Această mișcare diplomatică a Cehiei contrazice poziția general acceptată de statele membre ale UE, potrivit căreia orașul Ierusalim nu ar trebui să fie recunoscut ca și capitala statului evreu, decât după ce se va  ajunge la un acord de pace final între israelieni și palestinieni.
Președintele Republicii Cehe, Milos Zeman, este cunoscut pentru opiniile sale pro-israeliene.(Jerusalem Post)