Presa din SUA ostilă președintelui spune că există dovezi că o  unitate rusă de informații militare a pus recompense pe capul soldaților americani anul trecut – dar președintele Trump, care a fost informat, nu ar fi făcut nimic în această privință.

The New York Times relatează, de asemenea, că se crede că islamiștii au primit bani din Rusia ca urmare a unor atacuri încununate de succes, dar nu este nimic clar în legătură cu presupusele decese în rândul  soldaților SUA.

Cât privește părțile implicate în acest scandal, toată lumea neagă vehement. Președintele Trump spune că nu a fost niciodată informat despre așa ceva și că totul este o farsă. Rusia respinge acuzațiile și afirmă că știrea e falsă. Până și talibanii se jură că nu au luat bani de la  în ruși  pentru a ataca soldații americani.


Afganistan. Acord istoric între Washington și talibani

Surprize în Afganistan. US Army îi sprijină pe talibani


Purtătorii de cuvânt ai Casei Albe susțin că  există încă dezbateri cu privire la cât de credibile sunt aceste rapoarte în comunitatea de informațiilor, dar se pare că unii înalți oficiali ar fi știut ceva despre aceste acuzații. În general, astfel de informații pot ajunge până la  președinte, chiar dacă sunt neconfirmate. Surse de la Casa Albă au declarat, însă, că subiectul nu a ajuns niciodată la președinte sau la vicepreședinte, întrucât nu nu a existat un consens în comunitatea de informații cu privire la veridicitatea acestor informații.

„Scandalul izbucnit are darul de a destabiliza situația, pentru că  SUA și talibanii sunt în mijlocul negocierii unui acord de pace care să pună pune capăt războiului care durează de 19 ani în Afganistan”. notează bbc.co.uk. De asemenea, și relațiile dintre SUA și Rusia ar putea avea de suferit. Experții spun că tactica s-ar potrivi  cu obiectivul Rusiei de a slăbi influența globală a Americii. De asemenea, spun aceeași experți, Rusia ar dori să-i sprijine pe talibani, deoarece îl consideră o posibilă soluție împotriva islamiștilor, susține BBC.