Evenimentul Zilei > International > Hotărâre crucială a Parlamentului European. Bugetul UE pe 2020 a fost adoptat
Hotărâre crucială a Parlamentului European. Bugetul UE pe 2020 a fost adoptat

Hotărâre crucială a Parlamentului European. Bugetul UE pe 2020 a fost adoptat

Parlamentul European a adoptat bugetul UE pe 2020, care este majorat cu 850 de milioane de euro comparativ cu bugetuli inițial propus de Comisia Europeană,

Consens la nivelul Parlamentului European în privința bugetului Uniunii Europene pentru anul 2020, europarlamentarii aprobând cu o majoritate largă de voturi bugetul, care ulterior a fost promulgat de preşedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, relatează AGERPRES.

În urma dezbaterilor purtate de europarlamentari, s-a obținut o creștere a fondurilor alocate unor domenii cum ar fi mediul, cercetarea și programul Erasmus , transmite AFP. Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2020 a fost aprobat cu 543 de voturi pentru, 136 de voturi împotrivă și 23 de abțineri.

În urma unor negocieri dificile care au durat circa 3 săptămâni, Parlamentatul European a reușit să convingă statele membre că este necesară o majorare cu 850 de milioane de euro a bugetului inițial propus de Comisia Europeană, banii urmând să fie folosiți pentru lupta împotriva incălzirei climei, digitalizării și a derulării programului  Erasmus+ pentru tineri.Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2020 cuprinde un nivel de plăți în valoare de până la 153,6 miliarde euro, care au crescut cu 3, 4 % față de exercițiul precedent.

Parlamentul European şi Consiliul aveau un termen de 14 zile de la data acordului informal, parafat pe 18 noiembrie, să aprobe textul comun. După ce textul comun va fi aprobat de ambele instituţii, preşedintele Parlamentului European va promulga bugetul şi îl va declara adoptat definitiv.