Evenimentul Zilei > International > O altă hotărâre a Guvernului se va aplica de la 1 ianuarie 2019. Peste 8 000 de persoane îşi vor pierde locurile de muncă
O altă hotărâre a Guvernului se va aplica de la 1 ianuarie 2019. Peste 8 000 de persoane îşi vor pierde locurile de muncă

O altă hotărâre a Guvernului se va aplica de la 1 ianuarie 2019. Peste 8 000 de persoane îşi vor pierde locurile de muncă

Guvernul albanez a hotărât ca începând de la 1 ianuarie 2019 să fie închise 4 300 de case de pariuri. Vor rămâne numai cele situate în hoteluri de cinci stele din staţiunile turistice. Peste 8000 de salariaţi vor intra în şomaj.

Într-o ţară de 2,8 milioane de locuitori, aceasta reprezintă aproximativ o casă de pariuri la 670 de oameni, o proporţie "foarte ridicată", subliniază economistul Klodian Tomorri, mult mai mare decât în ţările vecine sau în ţările occidentale dezvoltate, potrivit antena3.ro

Legea interzice de asemenea pariurile online şi prevede restricţii pentru cazinouri, dintre care unele se găsesc în apropierea şcolilor. De la 1 ianuarie 2019, se vor putea menţine doar cele situate în hoteluri de cinci stele în staţiunile turistice. 

Potrivit unui studiu al Universităţii din Tirana, un parior din patru a încercat cel puţin o dată să se sinucidă, iar 70% dintre aceştia au probleme psihologice. Guvernul albanez a anunţat că vor fi înfiinţate centre pentru ajutorarea foştilor pariori, însă deschiderea lor de la 1 ianuarie pare incertă.

Potrivit cifrelor oficiale, albanezii cheltuie între 140 şi 150 de milioane de euro pe an pe pariuri sportive. Totuşi, luând în calcul pariurile ilegale, cifra depăşeşte 700 de milioane de euro, estimează guvernul de la Tirana.

Pentru premierul socialist albanez Edi Rama, scopul noii legi este de a împiedica crima organizată să realizeze câştiguri prin intermediul acestei industrii pe care ea o foloseşte în scopul spălării banilor. Însă "războiul (împotriva crimei organizate) va continua, pentru că infractorii îşi schimbă strategia", a declarat el recent într-un interviu televizat.

"Casele de pariuri îşi transferă deja afacerile în Macedonia, Muntenegru sau Kosovo, pentru a-şi continua liniştite activitatea", asigură Artan Shyti, preşedintele Federaţiei caselor de pariuri albaneze. Potrivit lui, intrarea în vigoare a noii legi va trimite în şomaj circa 8.000 de persoane.