În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Timotei, Alexandru şi Antonia.

Nimic de ţinut, nicio sărbătoare, în ”Kalendar”. Dar calendarul cel vechi, iulian, spunea că astăzi este solstiţiul de vară cu toate serbările vechi de când se ştie omul, om. Între timp solstiţiul de vară „s-a mutat”, de fapt a rămas, săracul, acolo unde l-a făcut Bunul Dumnezeu, noi oamenii, am greşit în măsurarea timpului!

„Evenimentul Zilei” din 10 iunie 1944, acum exact 72 de ani, a fost, evident, marea bătălie aeriană dintre Grupurile de vânătoare 1 şi 82, americane, dotate cu splendidul Lockheed P-38 Lightning, o minune de avion militar multirol. Deasupra aeroportului militar de la Popeşti-Leordeni au ajuns doar 85, la joasă altitudine, din cele 99 plecate din Italia. Se dorea distrugerea aviaţiei de vânătoare româneşti, la sol, în vederea unor bombardamente masive devastatoare ale Bucureştilor şi Ploieştilor, cu scopul scoaterii României din război. Li s-a opus Grupul 6 vânătoare (cod Paris) condus de căpitanul Dan Valentin Vizanty (Mon Cher).  A putut să ridice în aer doar 26 de avioane de vânătoare IAR-80 şi 81. Vizanty pilota faimosul IAR-81C, numărul 344, cu putere şi manevrabilitate sporite, cel dotat cu şase mitraliere Browning făcute în Belgia, la Fabrique Nationale.

85 de Lightning-uri contra 26 IAR? Ce glumă… Nici în jocurile pe computer nu poţi să câştigi! Şi totuşi, piloţii români au repurtat o victorie răsunătoare, au doborât 24 de Lightning-uri şi au pierdut doar trei IAR. Şi i-au pus pe fugă, după un „dogfight” de 12 minute. Această bătălie se găseşte în manualele cadeţilor de la West Point!

Găsiţi mai multe pe http://adevarul.ro/locale/botosani/as-ul-uitat-aviatiei-romanesti-dan-valentin-vizanty-pilotul-legendar-bagat-spaima-aviatorii-americani-sovietici-de-al-doilea-razboi-mondial-1_53933af90d133766a861308e/index.html

L-am descoperit pe comandorul Dan Vizanty acum doi ani de zile. Hai să fim drepți, câți dintre domniile voastre știau de ”Mon Cher”, Dan Vizanty? Căutând printre zecile și sutele de pachete cu cărți, pentru că biblioteca este neîncăpătoare, am multe cărți împachetate, pachete făcute, unele, de către tatăl meu, ei bine, am găsit livretul de zbor al tatălui meu și un carnet maron cu hârtie cu pătrățele, cu scorțe din piele. Jurnalul tatălui meu din război. Pe 11 iunie 1944 notează că a cerut o permisie de la colonel ca să ducă o sticlă de șampanie de cinci litri instructorului lui de zbor, ”Mon Cher” Dan Vizanty, ca să-l felicite, conform uzanțelor piloților de vânătoare, pentru victoria răsunătoare. Nu este un jurnal zilnic, un Diary Book, sunt însemnări și la șase luni distanță. Se vede că tatăl meu era foarte ocupat cu împușcarea tancurilor bolșevice.

A fost o revelație. Am descoperit-o și pe fiica comandorului Dan Vizanty, Ana Maria Vizanti, o persoană fabuloasă, de o calitate perfectă, elita elitelor.

Scriam acum un an de zile:

”Urmare efortului permanent al demnei urmaşe a comandorului erou Dan Vizanty, domna Ana Maria Vizanty, s-au făcut unele acţiuni. O placă comemorativă din Popeşti Leordeni, unde a fost aerodromul aşilor noştri, este martoră.

Pentru mine, personal, a fost anul unor revelaţii. Am aflat ce a făcut tatăl meu în al Doilea război mondial. A împuşcat tancuri bolşevice! După modelul baronului Richthofen, distrugea tehnica militară şi evita pe cât putea să tragă în militarii inamici. Acesta era codul onoarei militare în regimentul 21 „Otto” din Prima Armată Luftwaffe, unde a fost detaşat tatăl meu, ca ofițer de lăgătură, ca să poată zbura pe avionul lui preferat, Focke Wulfe 190 Wurger. Acest avion nu era în dotarea Aviaţiei Regale.

Urmaşii unor militari, aviatori şi mecanici de aviaţie, colegi cu tata au avut amabilitatea să-mi trimită o corespondenţă emoţionantă şi de care sunt mândru. Încă un motiv de mândrie personală pentru perioada toamnă 1941, când a terminat şcoala de aviaţie de la Cotroceni, unde l-a avut ca instructor de zbor pe Mon Cher, Dan Vizanty, până la 23 august 1944, trei ani de zile, când tata a luptat pe frontul de Est, contra bolşevicilor. Nu a vrut să „întoarcă armele” este o altă poveste, de familie.

Mi-au scris pe subiectul Dan Vizanty câţiva tineri inimoşi şi câţiva urmaşi ai martorilor oculari, unii militari, generali în rezervă. Niciun politician, niciun funcţionar de stat. Nimeni de la Primăria Capitalei, capitală apărată de Dan Vizanty şi ai lui viteji din Grupul de vânătoare Paris, uneori cu preţul vieţii. Încă mai cer public ca o stradă din capitală să poarte numele comandorului aviator Dan Valentin Vizanty. După cum cer în continuare ca un bulevard sau o piaţă să poarte numele marchizului Lafayette. Sau nu vă place declaraţia drepturilor omului şi a cetăţenilor, libertățile pe care le-am cucerit și mai sunt de cucerit?

Dacă era vreo afacere cu lemn, sau energie, mă sunau toţi politicienii, să pună şi ei botul, să înşface ceva. Dar în ruptul capului nu se vor alătura niciodată unei cauze drepte, naţionale, respectabile. Nu este în firea lor!”

Sunt un pustnic în rodaj. Unul respectabil, mărturie stă protosinghelul Cristian. Nu o să mă cobor la cele lumești ca să mă duc la Primăria Generală a Bucureștilor și să depun o cerere la registratură. Pustnicia mea nu este bancă, așa că nu pot să-mi permit un drum până la București. Așa că, aici și acum, este cererea mea oficială.

Doamnei Gabriela Firea, Primărița Generală a Bucureștilor

Stimată Doamnă Primăriță,

Subsemnatul Ștefănescu Costin-Radu, pustnic în rodaj, care scrie la EVZ, vă rog să binevoiți a da dispoziție să se numească o stradă din București cu numele comandorului aviator Dan Valentin Vizanty, pentru serviciile aduse Bucureștilor în timpul celui de al Doilea război mondial. Menționez că în nordul Bucureștilor există un întreg cartier care are străzi cu nume de aviatori. De exemplu, subsemnatul a locuit mulți ani pe strada Aviator Ștefan Protopopescu.

De asemenea, dacă nu vă este cu supărare, aș cere Primăriei Bucureștilor să numească un bulevard, sau o piață, cu numele celebrului marchiz de Lafayette, autorul declarației drepturilor omului și ale cătățeanului. Menționez că Bucureștii interbelici aveau numele lui Lafayette, ca denumire de stradă și o piață, dar și cunoscutele Galerii Lafayette.

Cu deosebită stimă și considerație, etc etc

Doamnă Firea, este foarte bine că ați începu lupta cu țînțarii, dar Dan Vizanty a doborât ”țânțari” de două tone care aveau tunuri și bombe de 500 de kilograme. A salvat Bucureștii! Mulți bucureșteni îi datorează viața, multe clădiri, existența. Doamă Firea, ce spuneți, merită Dan Vizanty o stradă în București? Era din Botoșani, doamnă, un om extraordinar, pe care ați fi vrut să-l cunoșteți. Dacă nu mă credeți, chemați-o la domnia voastră pe Ana Maria Vizanti, este pe Facebook, să vă povestească, ea știe mult mai multe!

Sperând că cererea mea va ajunge unde trebuie, mă duc să dau de mâncare la căței, mai am în pensiune încă o cățelușă cu patru puiuți, care cer mereu de mâncare, apoi o să răsfoiesc lumile în coliziune ale lui Immanuel Velikovsky, pe care-l pomenim astăzi. O carte fundamentală, dar puțin exagerată, după gustul meu. Și o să mă uit la un episod din ”The Saint” din 1962 cu Roger Moore, cu nostalgia timpurilor când lumea era responsabilă, onorabilă și… mult mai puțină! Cu speranța, mărturisită, că mâine este, în definitiv, o altă zi! 

BERBEC  Dimineaţa e favorabilă pentru decizii importante, întâlniri de afaceri, vizite la prieteni cu dare de mână, sau la bănci bogate. Seara poate fi romantică și plăcută dacă reuşeşti să te relaxezi. Conjunctura te avantajează în folosirea iscusită a unor veşti sau informaţii. Analizează cu atenţie, unele nu te interesează – nu tot ce zboară se mănâncă, spune o vorbă de pe la noi! Cu toate că oboseala cronică te-a ajuns din urmă, continuă cu dinamism, dispui de o mare rezervă de „încăpăţânare”. Dimineaţa trebuie să te ocupi de problemele altora. Totuşi, ai o informaţie pe care o aşteptai de mai mult timp şi care te avantajează. Seară plăcută, poate la un film nou, poate la un spectacol.

TAUR    Ceva legat de o reglementare legală – aspectul este neutru pentru tine, dar afectează activitatea ta. Cooperează mai strâns cu partenerii şi spune-le exact şi precis ce aştepţi de la ei. Veştile neplăcute intră pe fereastră, spune o vorbă din Orient. dar nu toate sunt negative, atenţie la presă şi la reţelele de socializare, poţi avea unele date de excepţie. Nu le pierde! Totuşi, o zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă, aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă. Dar, nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia vor rezolva situaţia!

GEMENI    Fă-ţi stereotipuri de exprimare, doar ești expert în comunicare! Atenție, lumea trece printr-o conjunctură malefică care provoaca dezordine, haos, în relațiile umane şi sentimentale. Dacă depinde de tine, amână tot ceea ce este important şi mai ales dacă este în legătură cu planurile tale de viitor. Dă curs şi rezolvă problemele urgente, minore. Stelele au un moment de bunăvoinţă. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.  Încep să se arate avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp. Ai un program aglomerat, cu multe de făcut, dar astazi este bine sa vorbeşti mult fără să spui mare lucru şi să nu iei decizii importante. Seara, la un film nou!

RAC Astăzi este ziua în care trebuie să dai dovadă de exactitate şi precizie în comunicare altfel poți avea de pierdut. Trebuie, de asemenea, să fii foarte clar în exprimarea sentimentelor. Afişezi un surâs încântător, dezarmant! Aşa îi îmblânzeşti pe cei care vor să-ţi facă reproşuri. Solo, pe seară, ai vreo două oportunităţi, în duo te înţelegi cu partenerul mult mai bine! Comunică cu prietenii. Ziua de astăzi face să-ti crească energia, ceea ce se  traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm.  O zi care se anunţă obişnuită, dacă nu te-ar nelinişti veştile rele din presă. Vezi-ţi de treburile tale, de familia ta, de programul tău şi gândeşte bine, pozitiv. Binele la bine trage! 

LEU   Prin atitudinea ta leoniană şi rezultatele tale bune provoci invidii. Este foarte bine, eşti, deci, valoros! Totuşi, arată-le colţii invidioşilor, zâmbind! O seară plăcută, cu o veste bună. Astăzi nu ai şanse foarte mari, nu te stresa, mâine este o nouă zi în care poţi avea mai mult noroc. Însă, o parte dintre Lei pot avea o zi obişnuită, fără probleme, statistic vorbind. Veşti bune şi programe de distracţie. În a doua parte a zilei! Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la rude, la familie, sau la prietenii buni, la anturajul apropiat, în general. O zi, o perioadă plină de inspiraţie şi idei noi. Nu te implica în conflicte deschise cu Gemenii, sau Berbecii.

FECIOARĂ   Mare atenţie dacă călătoreşti, dacă pleci în weekend, pe seară, sau eşti departe de casă. Drumul bun e cel cunoscut. Orele dimineţii sunt cele bune pentru decizii, sau întâlniri importante. Astăzi persoanele născute în semne de foc şi aer îţi sunt binevoitoare şi te ajută, în special Leii şi Săgetătorii, dar este bine să eviţi pe cei născuţi sub semne de apă şi pământ. Este o perioadă favorabilă celor din zodie care caută un loc de muncă sau doresc o situaţie profesională mai bună. Sigur că este greu să găseşti astăzi un loc de muncă, aproape imposibil, dar pierde cine renunţă! Sfera comunicării este afectată dar şi evenimentele şi emoţiile în sensul întârzierii şi a estompării lor, mai ales in sfera personala, a propriilor interese.

BALANŢĂ   Nu lua în considerare bârfele şi intrigile, în sensul să nu reacţionezi în niciun fel, imediat. Dar verifică-le cu multă grijă! O zi ce poate fi bună în planul domeniului sentimental. Configuraţia astrologică îţi este favorabilă, în special în ceea ce priveşte noile idei, noile proiecte, noile căi de urmat. Trebuie doar să îndrăzneşti, norocul ajută pe cei curajoşi! Perioada iti este favorabilă, in general. Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri sau prin reprogramarea unor evenimente. Mai este un aspect minor negativ, dar pe care poate fi interpretat ca pe o obosela cronică sau o oarecare stare de disconfort faţă de vreme, vremuri şi oameni.

SCORPION   Nu conteză ce şi cum faci, contează mai mult pentru cine, iar până la urmă rămâne doar rezultatul. Lipsa regulilor aduce dezastru. Azi, fă-ţi reguli şi respectă-le. Asta se cheamă iscusință! În ultimul timp întâmplările şi evenimentele s-au bulucit în viaţa ta şi tu ai ripostat automat, fără multă gândire. Azi a venit timpul să-ţi faci un plan, să analizezi şi să decizi. În a doua parte a intervalului, după prânz, trebuie să dai dovadă de prudenţă şi chiar suspiciune în analiza unor veşti şi informaţii. Odihneşte-te mai mult şi oferă-ţi mediul şi anturajul care îţi face plăcere. Şi gândeşte de bine, vorbeşte de bine, fă fapte bune! Dacă poţi, nu ezita!

SĂGETĂTOR   Ești o Cassandra intr-un anturaj care râde de ceea ce spui, dar zeii mânioși vor pedepsi pe infideli cu realizarea prezicerilor tale! Atenție la ceea ce îți dorești, se poate realiza! Astăzi ai parte de multă înţelegere şi căldură sufletească din partea celor dragi. Treci printr-o perioadă mai dificilă şi solidaritatea anturajului este ca un balsam pentru sufletul tău. O zi în care nu te simţi chiar extraordinar, dar cu puţin bun simţ si refuzând problemele, o s-o scoţi la capăt! Ai prostul obicei să „abureşti” oamenii adică să vorbeşti pe lângă subiect. Dacă eşti politician este OK, dar ce te faci dacă eşti un om care chiar contează, care face ceva bun, un muncitor, un salariat?

CAPRICORN    Dimineaţa, densă. Poţi să finalizezi unele lucruri întârziate și să lași restul pe săptămâna viitoare. Trebuie să te odihneşti mai mult, în a doua parte a zilei și să pregătești weekendul. Cei din jurul tău, partenerul, au atitudini pe care nu le înţelegi. Totuşi, oferă-le credit şi treci mai departe. Nu ridica tu primul piatra! Zvonurile te surprind şi te enervează. Nu te enerva, oricum nu este la îndemana ta rezolvarea problemei cu care te confrunţi. Singurul care se pricepe este Destinul. Ori problema cu care te confrunţi azi este foarte complexă, ori, din cauza oboselii, nu te poţi concentra. Şi într-un caz şi în celălat nu aştepta să intri în criză de timp, cere ajutor. Sau, amână pe săptămâna viitoare!

VĂRSĂTOR  O zi bună, din punct de vedere personal. Tot ce îţi propui, la nivel rezonabil, îţi iese astăzi cu mare uşurinţă. Poţi face un bilanţ onest şi să vezi ce ţi-ar place să faci în continuare. Ai unele probleme personale şi de familie şi simţi nevoia să le discuţi cu cineva. Îţi trebuie un sfat bun, o perspectivă obiectivă asupra problemei. Mai caută puţin şi vei găsi persoana. Domeniul sentimental este astăzi bine aspectat de stele. Energia suplimentară furnizată de Cosmos astăzi te face să te risipeşti mai ales în latura mai frivola a vieţii, sigur, după orele de program. Astăzi dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune. Aproape nimic nu te poate întrista sau perturba!

PEŞTI   Iti face placere sa fii solicitat, sa rezolvi probleme și chiar sa faci servicii celor din jur. Este un exercițiu tactic de putere, modul în care îi controlezi pe ceilalți și îți faci aliați. Începi să-ţi dai seama că se cam abuzează de bunele tale intenţii! Pune lucrurile la punct cât mai repede, mai ales dacă este vorba despre serviciu, nu-i lăsa să se folosescă de tine! Însă, ai energie! Profită de această amplificare a vitalităţii, cu harnicia şi voinţa care te caracterizează, să prevalezi, să ai succes. Nu fă confidenţe despre viaţa ta personală, despre proiectele tale de viitor, mai ales la serviciu sau la muncă, sau unde activezi. Transformări în bine ale relaţiilor cu prietenii sau familia. Atenţie mărită la sfârşitul zilei când răbdarea iţi este pusă la încercare.

Te-ar putea interesa și: