Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’ Profesor. Baruch atah Adonai, Eloheinu melech…
Horoscopul lui Dom’ Profesor. Baruch atah Adonai, Eloheinu melech…

Horoscopul lui Dom’ Profesor. Baruch atah Adonai, Eloheinu melech…

Pe 4 februarie s-au născut Francois Rabelais, Gerarad Philippe, Charles Lindbergh, Alice Cooper, Alfred Mendelsohn, Carmen Trandafir, Constantin Piliuţă, Denisa Comănescu, Vasile Cârlova.

O zi de miercuri „normală”, cât de normală poate fi o zi în care nu se posteşte, este harţi, guvernată de Mercur, zeul păcălelilor şi al farselor. Cu mai toate planetele concentrate într-un cuadrat al horoscopului, în nici cinci zodii, exceptând pe Jupiter în conjuncţie cu Luna, care suflă în pânzele Leilor. Tradiţional, o zi fără mare încărcătură emoţională. În calendarul creştin sunt vreo doi sfinţi, ca în aproape fiecare zi: Isidor Pelusiotul şi Avramie.

 

Calendarul vechi, pastoral sau al agricultorilor nu înregistrează nicio menţiune. Sigur, 4 februarie este ziua limită a Filipilor de iarnă, dar atât pe 3 cât şi pe 4 februarie nu se mai ştie ce se făcea, care erau ritualurile. Probabil că se făcea curăţenie în casă, se spălau veşmintele şi albiturile de atingerea petrecăreţilor şi a vinului roşu, iar bărbaţii se legau la cap după atâta mahmureală. Serbările iernii s-au sfârşit, în fine, lenea şi petrecerea se pun în cui şi începe munca grea, neobosită, pregătirea ciclului agricol şi pastoral.

 

Poate fi o coincidenţă, dar eu nu cred în coincidenţe, aseară a început Tu Bishvat o importantă sărbătoare iudaică, „noul an al pomilor”, sărbătoare care ţine toată ziua de azi.

 

E o sărbătoare bună, luminoasă, cu speranţă în noul an agricol. Sunt fel de fel obiceiuri: se mănâncă şapte feluri de fructe şi se beau patru pahare de vin! La fiecare fruct se spune: „Baruch atah Adonai, Eloheinu melech ha'olam, borei pri ha-etz!” Să fie binecuvântat Dumnezeu, sursa tuturor fiinţelor, creatorul copacilor!”

Se plantează pomi fructiferi. Se cumpără ceva nou copiilor. Se… dar câte case, atâtea obiceiuri!

Am asistat, cu un ochi râzând şi unul plângând la confuziile de interpretare, la multele discuţii, create de hotărârea CCR de a se respecta Constituţia, statul de drept, republican, laic. De multele „luări de poziţie” ale unora cu barbă şi fără. Cei cu barbă vor religia neapărat, obligatoriu, în şcoli, cei cu părul strâns în codiţă nici nu vor să audă!

Cam acelaşi lucru, discuţia despre religie în şcoli, s-a întâmplat, tot în această perioadă, în Franţa, urmare asasinatelor religioase din ianuarie.  Ministrul de resort a luat patru măsuri drastice pentru întărirea învăţământului şi educaţiei laice, republicane, ştiinţifice şi evitarea racolărilor şi derapajului religios în şcoli.

O să revin pe larg altă dată, doar nu am cules date religioase, superstiţii, obiceiuri, ani mulţi, pentru Mircea Eliade, din Orient, în special din Iran! Acum mă duc să studiez cu luneta Harald conjuncţia Lunii cu Jupiter, în Leu!

A propos! France TV spune că un alt Coulibaly, Moussa Coulibaly, care n-are nicio legătură cu Amedy Coulibaly, a atacat cu un cuţit (avea două) pe trei militari care păzeau postul de radio “Shalom” al comunităţii evreieşti şi mai multe alte organizaţii evreieşti aflate în clădirea respectivă din Nisa, Alpii Maritimi. Un militar a fost rănit la faţă, altul la mână. Unul cu un cuţit contra trei înarmaţi până în dinţi! Doamne, soldaţii ăştia apără Europa… sau de vină sunt cei care le ordonă să nu tragă?

Dar mai am ceva de zis. Auzi, auzi! Boierilor, oameni serioşi şi cu averi, problema religiei nu este dacă este în şcoli, sau nu, mi se pare că este o nouă afacere, ci dacă este în sufletul şi inima oamenilor! Dacă românii respecta acum, după douăzeci şi cinci de ani de religie ortodoxă obligatorie în şcoli, regulile civilizatoare, cele zece porunci, din care se trag tot dreptul şi toată jurisprudenţa din Europa! Restul este tulburare de vânt…

 

BERBEC   Da, e ziua în care poţi să reuşeşti în mai multe domenii. Nu, nu trebuie să pleci la un drum lung, mai ales peste o apă mare. Concentrează-te, stelele îşi fac partea lor şi te avantajeză!

Mai puţin tutun, mai puţină cafea, mai puţin alcool, dar nu renunţa total, pentru ca bucuriile vieţii sunt aşa de puţine şi rare! Este indicat să dai mai multă atenţie problemelor de familie.  Pentru nativii din vârsta a treia, seniorii, astăzi este o perioadă mai dificilă, mai ales în ceea ce priveşte sănătatea. De nivelul de trai nu dorim să vorbim, pentru că nu ne plac tragediile!

TAUR    Conjunctura indică o zi blândă, plăcută, dar trebuie să vrei şi tu să fie aşa. Lasă reţinerea şi laudă-i pe cei dragi, concentrează-te cu entuziasm şi optimism pe ceea ce ai de făcut.

Perioada zilei de astăzi este în general, benefică şi aduce realizări şi noroc. Dar, bate un vânt de libertate, mai ales prin buzunare şi prin portofel, aşa că pune-ţi capul la contribuţie cum sa faci urgent rost de bani, pentru că ai de plătit rata la bancă, chiria şi întreţinerea! Un ajutor substanţial din partea prietenilor sau a rudelor! Poate aşa îţi rezolvi o parte din probleme.

 

GEMENI   Renunţă la iluzii şi înfruntă realitatea! Chiar dacă nu îţi place. Proiectele clădite pe nisip se prăbuşesc! Mai ai, din fericire, prieteni loiali, care să te sprijine şi să te sfătuiască!

Comunicarea este punctul tău forte, dar azi nu trebuie să insişti prea mult cu aceasta abilitate pentru că poţi să te bagi în situaţii complicate din care poţi ieşi doar cu mare greutate.  Aşa este felul tău, superficial şi cheltuitor, dar mare meşter la vorbe. Îţi rămâne să filozofezi şi să te bucuri de zile schimbătoare, de vremea capricioasă, ca o prinţesă din poveste!

RAC   Dimineaţa de azi este densă, se pare că problemele te asaltează din toate părţile. Ceea ce e important pentru tine e să placi celor din jur, aşa poţi să obţii şi ajutorul de care ai nevoie!

Dai dovadă de umor inspirat şi de o bună dispoziţie care te fac un companoin plăcut în anturaj. Acordă-ţi, totuşi, nişte pauze, menajează-ţi corpul şi încearcă să duci o viaţă mai sănătoasă. Stelele te sfătuiesc să ai răbdare şi chiar să dai dovadă de diplomaţie şi fair-play, pentru că lucrurile se vor lamuri aproape fără intervenţia ta. Nu discuta în contradictoriu cu cei dragi, vei constata că sunt bine intenţionaţi.

LEU  O zi paradoxală, în care ori te ascunzi prin colţuri, ori cauţi scandal cu lumânarea! Evită extremele, excesele, exagerările. Buna şi vechea cumpătare creştină te poate ajuta foarte mult.

Lasă reţinerea şi laudă-i pe cei dragi, concentrează-te cu entuziasm şi optimism pe ceea ce ai de făcut. O zi care poate fi bună, chiar paradoxală şi extremistă cum pare, pentru leuţul sentimental şi generos din tine. Iţi place orice discuţie la o cafea şi faci planuri. Parcă şi la serviciu nu este aşa de rău, chiar dacă nu sunt bani! Trebuie să te gândeşti foarte bine cum o să foloseşti banii albi puşi deoparte pentru zile negre. Pentru că depunerea lor la bancă nu a fost soluţia corectă, trebuie să recunoşti. O perioadă bună pentru planificarea activitaţii şi mici achiziţii.

FECIOARĂ   Nu ai şanse foarte mari, nu te stresa, mâine este o nouă zi în care poţi avea mai mult noroc. Însă, o parte dintre nativii cu geniul detaliului, pot rezolva problemele, statistic vorbind.

Situaţia te face să acţionezi rapid, fără să te gândeşti. Fii prudent şi o să fie bine. Din nou ai ceva dificil de rezolvat dar numai în cursul dimineţii. Nu te grăbi, graba strică treaba! Fii la obiect în ceea ce afirmi. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Este bine să dai dovadă de prudenţă la tot ceea ce înseamnă uniune, asociaţie, adunare.  

BALANŢĂ    Sunt unele zile, rare, când te simţi foarte bine, ai un tonus ridicat şi un moral excelent. Astăzi este una dintre ele! Sigur, nu la toată zodia, ar fi plictisitor să avem toţi aceiaşi viaţă!

Trebuie sa continui cu aceleaşi metode verificate de până acum, schimbarile dese nu sunt privite cu ochi buni de nimeni, nici de stele. Evita astăzi mâncărurile grele şi dulciurile industriale. Dupa masă o ceaşcă de ceai aburindă de ceai verde, ca să impiedici solidificarea grăsimilor, nu uita! Sfat valabil pentru toate zodiile. În general, este de bine! Pe seară – o periodă de mici realizări şi acumulări. O serie de evenimente te vor obliga la o analiză  aprofundată. Nu trebuie să neglijezi propriul confort nervos – o activitate prea tumultoasă – distractia este tot un consum de energie – face să nu obţi rezultatul dorit.

SCORPION  Important este să reuşeşti, dar nu cu orice preţ. Uneori, reuşita este mai costisitoare decât eşecul! Nimeni nu vrea o victorie á la Pirus, astăzi când resursele sunt aşa de rare şi scumpe!

Nu te repezi sa tragi concluzii care te dezavantajeaza. Nu este nici folositor şi nici nu este adevărat. In general şi astazi in special anturajul tau si familia iţi sunt favorabile şi te susţin. Stelele te sfatuiesc să o laşi mai moale cu ambiţiile tale de mărire care ţi-au cam macinat nervii şi stomacul. Stelele iţi indica o schimbare, care schimbare ar putea sa fie vorba despre o noua distributie a sentimentelor şi preferinţelor tale, in urma unor veşti.

SĂGETĂTOR  O zi densă, chiar trepidantă! Nu trebuie să te bagi în sufletul celor din jur, dar nici nu ignora aluziile care îţi cer sprijinul. Ajută cât poţi, dar nu da bani cu împrumut, sub niciun motiv!

Astăzi, dezvăluirea sau descoperirea unor amănunte tulburătoare despre o persoana din anturajul tau iţi dau o motivaţie în plus sa acţionezi imediat. Mai ales dacă este vorba să ajuţi un prieten. Nimic din ceea ce este ascuns nu va ramane necunoscut si nu va fi secret ca sa nu iasa la lumina, aşa că ai răbdare şi vei afla şi ceea ce mai doreşti.

CAPRICORN  Foloseşte doar bani pe care îi ai, nu împrumuta, limitează-te! Rezolvă cu diplomaţie discuţiile cu cei din jur, familia sau prietenii, un zâmbet, o vorbă bună pot rezolva mult mai mult.

O situaţia pare complicată. Dacă nu ai soluţie, amână pe altă dată, stelele nu îţi sunt foare favorabile. Nu te apuca să faci economii nefireşti, pentru că tot tu o să suferi. Raţiunea şi echilibrul au fost întodeauna cea mai bună politica economică. Succese, din nou neaşteptate, pentru că vin târziu, când nu te mai aşteptai, în carieră sau în familie. Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt favorabile.

VĂRSĂTOR   Realizări, care întăresc încrederea, mai ales în domeniul sentimental. Fii la obiect, scurt, clar. Greutăţile se măresc când te apropii de ţintă. Paradoxuri spirituale. Nu pleca la drum.

Te-ai mai liniştit puţin în legatură cu o problemă familială. Astăzi poţi primi încă o confirmare pozitivă, aşa că  ar fi cazul să te gândeşti, ca premiu, la o mică excursie în weekend. Si azi calculezi la bani, la dobânzi şi la procente. Nu te mai obosi, jocurile au fost deja făcute. Bogaţii vor deveni mai bogaţi şi săracii mai săraci, asta este toată filozofia, nu este nicio luptă de clasă, nu este nicio democraţie, nu este nicio piaţă liberă!  

PEŞTI  Astăzi oferă-ţi câteva momente de pauză, de relaxare. Trebuie să ai mai multă încredere în propriile forţe şi să încetezi să căuţi să rezolvi lucruri imposibile. Rămâne cum ai stabilit!

Astăzi ai multe pe cap, dar este o zi fastă, norocoasă. Nu vei reuşi să le faci pe toate, concentrează-te pe o singură problemă importantă pentru tine, poate o problemă socială mai dificilă. Astăzi, la locul de muncă, nu trebuie să faci nimic deosebit, nou, extravagant, sunt aspectate favorabil numai activitaţile de rutină. În a doua parte a zilei vrei să faci o mulţime de lucruri. Nu o să reuşeşti, dar viaţa este formată din încercări. Ceva-ceva tot o să realizezi!