25 februarie

 

 

Horoscop Pe 25 februarie s-au născut Pierre-Auguste Renoir, Friedrich Haendel, Enrico Caruso, Carlo Goldoni, Anthony Burgess, George Harrison, Benedetto Croce, Tom Courtenay, Tea Leoni, Costache Antoniu, Richard Oschanitzky, Jean Georgescu, Virgil Duda.

 

Horoscop Nimic în "Kalendar" iar în calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Tarasie din Constantinopol,  Alexandru şi Ipatie.

 

Până la 1 Martie, deci, nici astăzi, nu este nicio sărbătoare, notificare importantă, în calendarul vechi al poporului român. Apoi încep sărbările primăverii, trecerea înceată de la elemenul apă la elementul aer, până la echinocţiul de primăvară.

 

De mult, de luni de zile, din toamnă, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, nu am mai vorbit cu prietenul meu finlandez Pekka şi soţia lui Kirsi. M-am bucurat mult, când, noptea trecută, m-au sunat pe Skype, principalul meu mijloc de comunicaţie.

 

Am fost oaspetele lor pe la începutul anilor 90' când mă interesa administraţia publică şi politicile locale, Pekka este consilier municipal. Apoi, Pekka, stâncă în finlandeză, mi-a întors vizita, a venit de mai multe ori în România, uneori însoţit de studenţii lui. Sociolog fiind şi încă unul mare de tot, blondul finlandez, înalt de aproape doi metri, găseşte România magnifică şi fascinantă din punct de vedere a cercetării sociologice!

 

De fiecare dată când vorbesc cu cei din Finlanda, ei trag de mine cât pot ca să le fiu oaspete. Aşa este eticheta nordică, nu trebuie niciodată să rămână datori!

 

Şi de data aceasta credeam că este o invitaţie. Ei bine, nu! Pekka era, evident, îngrijorat şi neliniştit, Kirsi avea cearcăne şi parcă plânsese. O ceartă (care la ei este rarisimă) şi o să mă pună drept judecător. Ei bine, nu!

 

Ascultam ce îmi spuneau şi nu îmi venea să cred. Când am fost în Finlanda am rămas cu gura căscată la nivelul lor de trai, la modul nordic, eficient, în care se gospodăreau. Acum, Pekka îmi spune că s-a ales praful. Nu sunt nişte amărâţi, Pekka este profesor la Universitatea din Helsinki, membru corespondent al Academiei Regale din Stockholm şi consilier municipal, iar Kirsi este angajata faimoasei filarmonici din capitala Finlandei. Violonistă principală.

 

Pekka îmi prezintă un tablou de coşmar. Încet, cu experienţă de profesor universitar, îmi dă toate amănuntele, toate cifrele. Aflu că 80% din comerţul Finlandei era cu Rusia, de fapt nu cu Rusia, ci cu Karelia, Salla şi Petsamo, părţi din Finlanda ocupate de ruşi în al Doilea război mondial. Acest comerţ era şi o modalitate de a ţine aprope pe finlandezii aflaţi sub ocupaţie, să nu se rusifice.

 

Embargoul impus de UE Rusiei a băgat Finlanda în criză. UE nu şi-a respectat promisiunile, nu a decontat nici 50% din pierderile finlandeze. Suntem prea puţini, prea politicoşi şi prea civilizaţi ca să ne cerem drastic drepturile, se plânge Pekka. Ca urmare, salariile nu au mai crescut, nici alocaţiile pentru copii, nu se mai acordă nouă salarii la ieşirea la pensie, produsele de pe piaţă sunt mai scumpe, nu se mai dau bonificaţii generoase, şomajul a crescut, la fel şi nemulţumirea socială. Aceasta, coroborat cu prelurea, acum vreo doi ani, de către Microsoft a Nokiei care a produs câteva mii de şomeri de înaltă pregătire, ceea ce, pentru o populaţie de câteva milioane, cam cinci, contează enorm. Bomboana pe colivă au fost cei 40.000 de musulmani, repartizați de UE. Al patrulea Reich a spus ca o sa dea Finlandei 60.000 de euroi pentru fiecare bucata de musulman, pentru costuri și daune. UE nu a dat nici a zecea parte și acum finlandezii au probleme uriașe cu primitivii musulmani, care se cred la ei acasă.

 

În plus rușii devin din ce în ce mai obraznici și agresivi. În această iarnă au efectuat manevre militare de iarnă până în granița Finlandei, ba uneori au și trecut-o provocand incidente cu somații și focuri in aer. Bun, rușii și-au cerut scuze, au râs și au dat grănicerilor finlandezi sticle de vodcă, dar acum erau la manevre.

 

Rușii nu au uitat ce au pățit în cursul ciudatului Război de Iarnă, septembrie 1939 – martie 1940, când, o armată finlandeză puțin numeroasă, dar excelent pregătită, cu 10 (zece) tancuri în funcțiune au ținut pe loc, mai mult, în șah, enorma Armată Roșie, mult mai numeroasă, cu 2.500 de tancuri de front, în funcțiune. Nici finlandezii nu au uitat că au făcut parte din Mama Rusie, ca un ducat cu autonomie și drepturi speciale. Nici rușii…

 

Miroase a război și în Nord, se vrea retrasarea granițelor după alte criterii, post-moderniste, să le spunem așa, dreptul popoarelor nu mai este actual, se pare. După cum se vede doctrina Moscovei este, în prezent: ”ceea ce a fost al nostru cândva, ni-l luăm acum înapoi”. Exemplul Crimeei este edificator și concludent.

 

Finlanda nu face parte din NATO și bine face! Nu și-a desenat o țintă pe piept. Niciunul dintre aliații Finlandei nu i-au sărit în ajutor când au fost invadați de ruși, finlandezii au experiență cu ”scuturi” și alte minciuni gogonate. Tratatele nu valorează nici cât hârtia pe care au fost scrise, contează doar armata proprie, capacitatea de apărare. Kirsi, finlandeza cea brunetă și drăguţă, a intervenit brusc: uite ce este, prietene drag, ne gândim să plecam din ţară, dacă va fi cazul, dacă începe războiul, avem trei copii, trebuie să ne gândim la ei, iar Pekka, cât este el de războinic finic, la anul va fi scos din evidențele militare, din cauza vârstei. Crezi că ne poţi găzdui un timp la cabana ta din Prahova?

 

Sigur că da, cu plăcere, vă aşteptăm, să veniți cu tot tribul, spun, dar ştiţi care este situaţia din România. Ştim foarte bine, prietene, răspunde Pekka, dar tu ai uitat un amănunt: voi nu aveţi graniţă comună jumătate de ţară cu Rusia, cum avem noi și nu ați fost un ducat, parte din Rusia!  

 

Da, corecte observații, de bun simț. Se repetă istoria? Probabil că da… dar finlandezii au, pe undeva, în Nord, un vânător mic de statură, care nu ratează niciodată ținta. De fapt, sunt mai multe zeci de mii. Nu-l cheamă Symo Häyhä, o să aflăm cum îl cheamă, dacă, Doamne ferește, o să înceapă războiul!

 

Sunt un om al păcii, am fost întotdeauna, dar nu pot să nu văd semnele și să nu aud zvonurile, șoaptele… România este din nou, pentru a câta oară, în tabăra greșită, a pierdut războiul înainte să înceapă, pentru că nu are arme și armată. Cum polonezii au putut și noi nu, care am început capitalismul fără datorii și cu posibilități industriale decente, aveam o industrie de armament bună, care se putea perfecționa rapid, niște ofițeri, generali și un stat major capabil. Avem militari foarte buni. Turele din Afghanistan și Irak, toate notate ”excepțional” sunt mărturie. Iar acum, nonbeligeranți sunt trimiși în Mali. Dar nu sunt destui, nu avem arme moderne. Probabil că o să fim din nou, pentru a câta oară, obiectul tranzacției dintre licurici, o să intrăm din nou pe un șervețel de hârtie…

 

Sper să fie doar iluzia nefastă a unuia care își iubește prea mult țara, și o vrea independentă și bogată, visul, ce spun eu, coșmarul unei nopți de iarnă geroasă, cum nu a mai fost în iarna asta. Dar romanii, strămoșii noștri, aveau dreptate: Si Vis Pacem, Para Bellum!

 

Nu știu la ce film să mă uit, ce să revăd. Poate la un film frumos, o comedie muzicală, sigur că da, un film franțuzesc splendid din anul 1967, ”Les Demoiselles de Rochefort” cu Catherine Deneuve, Françoise Dorléac, Jacques Perrin și Gene Kelly. Nu mai îmi amintesc mare lucru, doar, că, după ce văzusem filmul la Scala lui Victor Sandu, mă îndrăgostisem, câteva zile, de roșcata Françoise, ce soartă tragică a avut și fata asta!

 

Am primit coletul cu 20 romane ”carré noire”, de la Pierre – în noaptea asta, după film, o să mă delectez cu un James Hadley Chase, din cea mai bună perioadă a lui, romanele sunt dintre anii 1949-1955.

 

Cam atât, noaptea a început să mă sperie, este prea mult întuneric pe lumea asta, tânjesc la Lumină, dar am speranța, mereu am speranță, ea nu moare niciodată și cea mai bună dovadă este că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

☼      ♂       ♀

 

 

BERBEC Astăzi eşti ceva mai neinspirat, nu-ţi impune cu orice preţ  propria viziune, propriile idei. Conjunctura îţi indică să te preocupi mai ales de resursele tale, să le verifici, fără multă vorbă! Astrele te avertizează astăzi de ceva „praguri”  peste care se poate trece cu obisnuita soliditate si perseverenţă, specifice zodiei, pentru că astrele iţi sunt binevoitoare. Este, de asemenea, o perioadă favorabilă celor din zodie care caută un loc de muncă sau doresc o situaţie profesională mai bună. Cumpăra-ti lucrul acela la care râvnesti de mult timp – inflaţia este ca pasta de dinţi, odată ieşită din tub nu mai poate fi pusă la loc – mai târziu, aproape sigur, nu o sa mai iti poti permite.

 

TAUR Trebuie să fii foarte atent la cheltuieli. Dacă este cazul, la depozite bancare, conturi, rate, carduri, investiţii, dividente, cambii, dobânzi – la toată nenorocirea asta financiar-bancară! Doar eşti născut în zodia banilor şi a propietăţilor. Născut, însă, sub semnul lui Venus, protectoarea zodiei Taurului, trebuie sa începi să înţelegi că dragostea, confortul şi sănatatea sunt elementele fundamentale ale existenţei tale. Nu iti face iluzii inutile cu unele relaţii sociale pe care le ai, sau despre unii prietenii care şi unii şi alţii sunt serviabili atâta timp cit le poţi oferi ceva in schimb.

 

GEMENI  Eşti în formă, totul pare sub control, dar îţi lipseşte ceva. Ai uitat, sau nu ai făcut ceea ce trebuia, când trebuia. Lasă paranoia bine temperată, zâmbeşte şi vezi-ţi de lucrurile tale! Profesional treburile par să meargă ceva mai bine, dacă nu ai fi tot timpul fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani. Trebuie să faci bani, nu să te gândeşti la ei! Astăzi te afli sub protecţia binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi si indrăzneţe, mai ales dacă lucrezi in domeniul creatiei.

 

RAC Perioada zilei de azi te ajută să te înţelegi mai bine cu cei dragi, dar e bine să nu te implici în discuţii cu semnele de foc. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Steaua Vega iţi indică astăzi o zi în care trebuie să-ţi struneşti emoţiile şi să dai dovada de inspiraţie, atât în relaţiile familie cât şi în afaceri. Astăzi nu trebuie să faci nici o plată, să nu cheltuieşti decât pentru strictul necesar. Şi încă un sfat: astăzi, luni, nu se dă cu aspiratorul chiar dacă este mizerie în casă după petrecerea de Dragobete!

 

LEU O zi în care muşchii sunt importanţi. Trebuie să strângi bine din fălci ca să nu „muşti”, să vorbeşti de rău, pe cineva. Sau să râzi în hohote sonore când nu trebuie. Aşa „vrea muşchii tăi”! Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi charisma proprie a nativilor din zodie. In aceasta perioadă, cu aspecte complexe, unii dintre Lei nu se simt în largul lor, anumite sentimente restrictive şi dezamăgiri existenţiale se amplifică. Ca să-ţi impui punctul de vedere personal trebuie sa vorbeşti cu convingere şi patimă, atunci lipsa de argumente nu se prea observa!

 

FECIOARĂ Respiră adânc, numără în gând – astăzi nu trebuie să te enervezi, să faci urât, cu niciun preţ! Eşti observat, cântărit, măsurat şi judecat. Poartă-te frumos, dacă vrei să prevalezi! Nu te lasa copleşit de rutina zilnică, căuta să te distrezi şi să legi noi prietenii. Atenţie la regimul alimentar şi la răceli, la timpul friguros. Cosmosul te informează că planurile pe care le-ai făcut şi le urmăreşti de ceva timp, încep să se materializeze. Nu chiar cum le-ai visat, dar oricum, ceva-ceva începe să se mişte. Sănătatea este bună, banii – constant. Pe total, o zi buna!

 

BALANŢĂ O atitudine de genul „toţi o să avem de câştigat” este recomandată. Relaţiile cu persoanele născute in semne de aer şi foc sunt azi armonioase, dar nu şi cu cele din semne de apă şi pământ. Astăzi este o zi foarte prielnică profesiei, meseriei, activităţii tale. Cei sau cele care dau examene, sau interviuri, sunt avantajati de astre. Sigur, examenul poate fi şi în bucătărie, pentru o cină selectă în doi, sau patru, dacă socotiţi şi pisica şi căţeluşul, dar neapărat după ce studiaţi cartea de bucate.  

 

SCORPION   Uneori şi tu eşti păcălit. Trebuie să-ţi “aeriseşti” stilul de viaţă, să ai un orizont de vedere în ceea ce faci, să reuşeşti să stabileşti noi prietenii şi alianţe. Nu pune la suflet orice nerealizare! Este mai bine sa iei tu initiativa, ca sa te bucuri de elementul surpriza, decât să te trezesşti în faţa unei situatii in care esti in defensiva. Cu toate că nu îţi place, astăzi, chiar de luni, trebuie să iei tu mai întîi atitudine. Ai o ocazie socială ca sa iesi in lume. Nu o rata, pentru că pe lânga profesionalism ai nevoie şi de relaţii pentru o cariera de succes.

 

SĂGETĂTOR  Atenţie, astăzi poţi să ai o oportunitate, un prilej bun. Fii atent la informaţii, reţeaua de socializare, mobil, presă. Problemele tale se pot rezolva mai uşor dacă iei decizia potrivită. Din nou, ce vrei, viaţa se repetă din lipsa de imaginaţie, ai acelaşi gen de probleme în dragoste, sau la serviciu, pe care ai jurat să nu le mai ai niciodată! Nu pune la inimă bârfele şi vorbele in doi peri, mai ales daca provin de la bărbaţii din anturajul tau – ai aspecte negative in zodiile masculine.

 

CAPRICORN   Nu primeşti nicio veste, e de bine, înseamnă că totul e normal. Pluton, planetoidul plutocraţilor, aflat de o veşnicie în zodie te ajută să-ţi regenerezi eficient şi rapid energia psihică. Nu vinde blana ursului din padure, nu promite ceva în afara posibilitaţilor tale, pentru că mai târziu s-ar putea să produci decepţii nemeritate. Ai un loc de munca decent, ceva prieteni, o legatură stabilă, un acoperiş deasupra capului, şi un mobil. Nu mai bombăni, că poate fi mai rau!

 

VĂRSĂTOR   Este o zi în care trebuie să te concentrezi pe intuiţie, instinct şi să laşi logica. Înăreşte-ţi propria viziune profesională, sau sentimentală şi eliberează-te de influenţele nefaste! Arta de a face avere are două căi: să câştigi mult, sau să consumi puţin. Confucius spunea că ţăranul chinez este un om fericit şi sănătos pentru că este modest şi harnic. Pe atunci nu existau bănci. Astăzi, pe seară, stelele spun să-ţi oferi o distracţie, poate la un club plăcut, poate la un spectacol, sau concert. Cultura nu intră în economie, dar astăzi tot pe bani se face!

 

PEŞTI   Ai rezultate bune, anunţă ziua de azi. Domeniul sentimental este şi el bine aspectat. Relaţiile sociale sunt bine văzute de conjunctură. Pe total, o zi bună, echilibrată, favorabilă totuşi! Sinergia planetelor şi a indicatorilor astrologici iţi indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor financiare.  O problemă personală îşi va găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. Banii şi veniturile, în general, sunt bine aspectate, încasările pe care le aştepţi vor veni, totuşi, este adevărat că nu la valoarea pe care o speri.

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop