Evenimentul ZileiHoroscopSubiecte de vară. Trei pilde cu Nastratin Hogea. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Subiecte de vară. Trei pilde cu Nastratin Hogea. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Subiecte de vară. Trei pilde cu Nastratin Hogea. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Horoscop Nastratin Hogea este eternul înțelept, om bun și bine intenționat, care aduce umorul, zâmbetul, în viața noastră cotidiană. Sărac, dar vesel, cum îi stă bine unui maestru, ne îmbogățește nemăsurat sufletul și mintea. Ascultați, adică citiți și luați aminte!

 

5 iulie 

 

Horoscop  Pe 5 iulie s-au născut Cecil J. Rhodes, Phineas T. Barnum, Jean Cocteau, G.J.R. Pompidou, D.F. Davis, Visarion Roman, Constantin Tănase, Anatol Albin, Nicolae-Victor Teodorecu, Irina Movilă, Mihaela Agachi, Bogdan Ghiu.

 

Horoscop Pe 5 iulie în calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Atanasie Atonitul, Ciprian şi Lampadie.

 

Din negura vremii vine, în ”Kalendar” o sărbătoare veche ca şi timpul: Tănăsia Ciumii.

 

Numele este creştinat, se vede. Nu se mai ştie denumirea originară, pentru că s-au pierdut documente prţioase, calendarele dacice. Ce să mai zic de calendar, s-a pierdut mândra ţară a dacilor, Țara Lupilor. Oare ce s-ar fi întâmplat dacă romanii nu cucerau Dacia? Vă relatez eu ce mi-a spus C.S. Nicolaescu-Plopşor: „Nene, zice, probabil că am fi fost şi noi o naţie tare ca nemţii, sau vikingii, unde scârbăvnicia sclaviei romane nu a ajuns!”

Ciuma a fost o boală mortală adusă în Europa din Asia prin secolul XIV din cauza genocidului pisicilor care a permis mărirea numărului de șobolani purtători de bacilul ciumei. Probabil că şi denumirea provine din timpul acela. Restul… s-a pierdut!

 

S-au pierdut multe. S-au distrus şi mai multe. Am fost, de mult, o colonie, „Dacia Felix”. Cât de fericiţi puteau să fie sclavii? Am redevenit o colonie. Cât de fericiţi suntem? Cu 70% din populație care ia pastiluțe colorate, cu jumătate din populația activă băjenită, cu tinerii care, nouă din zece, vor să emigreze oriunde, chiar și în Etiopia, răspunsul este evident.

 

Să revenim la Tănăsia Ciumei, sărbătoare agricolă ţinută de la miezul zilei, când orice activitate înceta, altfel grele sancţiuni ameninţau satul de oameni cumsecade şi harnici, dintre care ciuma era cea mai uşoară. Observăm în aceste ritmuri de viaţă de altădată că civilizaţia trebuia impusă, regulile trebuiau respectate, ordinea cosmică trebuia să guverneze. Nu este greu să se respecte Legea Strămoşească, pentru că oleacă de pauză nu a stricat românului!

 

Dar, după cum mi-ați scris, dragi lupi, padawani și hobbiți, este momentul unor noi pilde cu Nastratin Hogea. Subiecte de vară. Ascult și mă supun! Iată:

 

Într-o noapte de vară, Nastratin ședea cu frumoasa lui soție, cea de a doua, Leila, pe tersa care constituie acoperișul casei, ca la multe case din Orient. Era tare frumos și cerul înstelat parcă mai misterios ca niciodată. Leila se uită la stele și-l întreabă pe Nastratin: ”Bărbate, toată lumea știe că ești un înțelept! Oare câte stele or fi pe cer? Pot fi numărate?” Și Nastratin se uita pe cer, la frumusețea nopții, când, iată, o stea căzătoare brăzdează bolta. ”Da, da, buna mea soție, sunt toate stelele, mai puțin una!”

 

Într-o altă noapte de vară, Nastratin, de căldură, pusese câte un hamac, pentru soție și pentru el pe terasă și se pregăteau să doarmă când Nastratin aude un hoț care cotrobăia, jos, în casă. ”Leila, draga mea soție, ce idee bună ai avut să împărțim toți banii și toate lucrurile de preț la săraci!” spune Nastratin. Un moment de tăcere. De jos, din casă se aude o voce groasă și cam mitocănoasă: ”Apăi, dacă am dat peste o casă de oameni sfinți, las și eu aici zece dinari ca să mi se ierte păcatele!” Și hoțul s-a făcut nevăzut.

 

În a treia noapte de vară Nastratin Hogea nu dormea și nu o lăsa nici pe Leila să doarmă. Se plimba de colo-colo cu un topor în mână, nehotărându-se unde să-l pună. ”Ce ai bărbate, căldura nu te lasă să dormi?” întreabă Leila. ”Ba, răspunde Nastratin, nu știu unde să ascund toporul ăsta prețios, am dat pe el 30 de dinari, e făcut la Damasc, din oțel de Zanjan”. ”De cine ascunzi toporul, bărbate?” Nastratin răspunde: ”De pisică, ai văzut cum a furat un ghem care nu valora nici un dinar, așa că o să fure cu siguranță toporul ăsta de 30 de dinari!”

 

Nastratin Hogea, reflecția altui timp și spațiu când oamenii aveau mai mult timp pentru înțelepciunea veselă, aveau timp să savureze un șerbet de lămâie cu apă cu gheață și să asculte încă o întâmplare și încă una, poate și încă una… Alt timp-spațiu în care pilda înțeleaptă avea locul ei, alături de poezie, muzică și dans. Sufi… Sunt bogat peste poate, pentru că am mai prins ultimii sufi care au avut mărinimia să mă primească în rândul lor.

 

Să vă mai spun o pildă cu Nastratin? Dar, șerbet, aveți?

 

Haideți să amânăm pe mâine, știu eu că nu aveți șerbet, șerbetul bun este foarte rar, doar la maica stareță Singlitichia, Dumnezeu s-o odihnească, de la Sf. Mănăstire Suzana mai puteai savura un șerbet de zmeură nec plus ultra, care l-ar fi făcut și pe șahul șahilor să exclame ”hube, heli hube!”. Dar, timpul trece, toate secundele rănesc, ultima omoară!  De aceea cred că este bine pentru toată lumea că există speranța, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

☼    ♂    ♀                                     

 

 

BERBEC    Eşti într-o perioadă de reconstrucţie sentimentală şi ziua de azi e nimerită să-ţi lămureşti unele lucruri. Eşti obosit, dar, continuă cu dinamism, dispui de o rezervă de energie suficientă. O zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă. Stelele au un moment de bunăvoinţă. Comunică cu prietenii.

 

TAUR   Dimineaţa trebuie să te ocupi de problemele urgente. Nu acţiona după prima veste pe care o auzi. Nu te repezi imediat şi nu lua de bun pe primul venit. Este bine să nu iei decizii importante. Ţine-ţi cunoştiinţele (mai ales cele feminine) strict la distanţa potrivită, nu încuraja efuziunile sentimentale şi micile confesiunile mincinoase. Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia pot rezolva situaţia.

 

GEMENI   O zi în ceva mai dificilă. Evită să-ţi asumi responsabilităţi şi atenţie dacă scrii ceva pe hârtie. Pragul pe care trebuie să-l treci te întărește, te face să-ți concentrezi forţele! Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu te implica în conflicte deschise cu Leii sau Berbecii.  Este o perioadă favorabilă celor care caută un loc de muncă sau doresc o situaţie profesională mai bună. Pot apărea locuri de muncă sezoniere, pentru vacanţă.

 

RAC  Conjunctura îţi indică să nu te grăbești. Te apropii de scopurile tale, astăzi faci un pas important, în sensul că poţi găsi o soluţie originală, dar simplă, la una dintre problemele tale.  Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la rude, la familie, sau la prietenii buni, la anturajul apropiat, în general. Perioada iti este favorabilă, in general. Ziua de astăzi face să-ti crească energia, ceea ce se  traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm. Încă ai probleme cu „călcâiul lui Ahile” care la tine se numeşte viaţa sentimentală. O să se rezolve, dar nu astăzi!

 

LEU    Ziua se anunţă bună, chiar de dimineaţă. Asta dacă nu uiţi ceva! Treci printr-o perioadă în care eşti mai distrat, cu gândul la frivolități de vară. Nu lua și nu împrumuta bani sau obiecte. O zi, o perioadă, plină de inspiraţie şi idei noi. Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp. Pe total, ai un program aglomerat, cu multe de făcut, dar astazi este bine sa vorbeşti mult fără să spui mare lucru şi să nu iei decizii importante.

 

FECIOARĂ   Crezi că astăzi poţi să iei un oarecare risc, ca să scurtezi drumul către succes. Nu te grăbi, uneori scurtăturile sunt fundături! Valorifică-ţi tenacitatea şi analiza măiastră a detaliului! Conjunctura se schimbă, situaţia se schimbă, oamenii se schimbă aşa că poţi avea şi o perspectivă mai bună. Păstrează-ţi speranţa, viaţa este frumoasă şi poţi să o faci şi plăcută! Mai pe seară sfera comunicării este afectată dar şi evenimentele şi emoţiile în sensul întârzierii şi a estompării lor, mai ales in sfera personala, a propriilor interese.  

 

BALANŢĂ  Nu te-ai menajat în ultimul timp. Relaxează-te, fă puţină mişcare şi ziua îţi poate părea bună! Nu răspunde imediat la provocări și amenințări, nu fii hormonal, fă-ți o strategie de succes. Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri sau prin reprogramarea unor evenimente. În a doua parte a intervalului, după prânz, trebuie să dai dovadă de prudenţă şi chiar suspiciune în analiza unor veşti şi informaţii. Odihneşte-te mai mult şi oferă-ţi mediul şi anturajul care îţi face plăcere.

 

SCORPION   Dragostea este vedetă astăzi. Amintirile mai vechi, sau mai noi, te îndeamnă să lămureşti poziţia ta în domeniul sentimental, cam confuză, faţă de unele persoane la care ții foarte mult. Trebuie să ai mai multă încredere în fortele proprii si sa nu ceri ajutor decat când este absolut necesar. Asa o sa eviti refuzurile şi decepţiile. Configuraţia astrologică iti indică să nu te repezi să tragi concluzii greşite, să ai suficientă răbdare, pentru că lucrurile se vor lamuri. Puţintică răbdare, stimabile, vorba eternului Caragiale!

 

SĂGETĂTOR    Stăpâneşte-ţi impulsul de a face mişcări bruşte, de „a sări în sus”, la propriu şi figurat. În special, evită efortul fizic. Dar, eşti avantajat în relaţiile umane şi ai şi o intuiţie bună! Nu fă confidenţe despre viaţa ta personală, despre proiectele tale de viitor, mai ales la serviciu sau la muncă, sau unde activezi. Este cazul să nu mai fii aşa de încordat şi de tensionat.  Relaxeaza-te şi încercă să nu mai porţi de grijă altora, mai ales că, până la urmă, poate mai mult îi încurci decât îi ajuti.

 

CAPRICORN  Cauţi mai multă siguranţă şi certitudine printr-un sistem de parteneriat şi alianţe. Este momentul să acorzi mai mult timp familiei, să te protejezi sub aripa ocrotitoare a celor dragi. Nu-ţi lipseşte ambiţia şi energia, dar în conjunctura actuală, astrală şi de la locul de muncă, nu-ţi foloseşte la nimic, singura cale de urmat este „politica struţului”. Ultimile ore ale perioadei, ale zilei, sunt favorabile evenimentelor sociale, sau pentru distracţii de seară de vară, poate un film, poate la o terasă.

 

VĂRSĂTOR   Relaţiile cu cei apropiaţi devin astăzi mai cordiale, mai apropiate. Ei te apreciază pentru iscusinţa şi inteligenţa de care dai dovadă în trecerea unor probe, obstacole. Ţine-o tot aşa! Astăzi dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune. Aproape nimic nu te poate întrista sau perturba. Nu uita că ceea ce este important pentru tine astăzi este să placi celor din jur! Un incident neplăcut în a doua parte a zilei poate fi evitat cu prudenţă şi respectarea regulilor. Mai ales cele de circulaţie.

 

 

PEŞTI   Eşti inspirat să găseşti soluţii, idei noi, pentru rezolvarea problemelor tale cotidiene. Astăzi nu ai dificultăţi majore, te descurci cu succes, onorabil. Poţi să-ţi oferi o seară plăcută! Ai o mare dorinţă de a dărui şi chiar faci mici cadouri, aşa, fără motiv, sau din simplul motiv că aşa vrei tu. Călătoriile sunt sub un semn fast. Deci, poţi să pleci în vacanță, dacă nu ai făcut-o până acum! Transformări în bine ale relaţiilor cu prietenii sau familia. Atenţie mărită la sfârşitul zilei când răbdarea îţi este pusă la încercare.

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop

 

 

 

 

 


Accesează: