Horoscop Oricine poate fi geniu, creierul se poate antrena ca un mușchi obișnuit, spunea profesorul Boris Sidis. Sagabona, kunjani wena
Editura Evenimentul si Capital

Horoscop Oricine poate fi geniu, creierul se poate antrena ca un mușchi obișnuit, spunea profesorul Boris Sidis. Sagabona, kunjani wena

Radu Ștefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 9168 Vizualizari

Horoscop La vârsta de doi ani micul William poate citi curent manualele universitare, în trei limbi. La patru ani, scrie un tratat complet de anatomie în limba greacă. La zece ani uimește matematicienii de la Harvard printr-un manual nou de geometrie neeuclidiană.

Horoscop Pe 17 noiembrie s-au născut Vespasian, Ludovic al XVIII-lea, regina Astrid, Bernard Law Montgomery, Soichiro Honda, Toni Sailer, Ferdinand Möbius, Martin Scorsese, Danny DeVito, Constantin Căpităneanu, Şerban Tassian, Antonie Plămădeală, Ştefan Vencov, Constantin Baraschi, Ilie Oanţă, Teodora Lucaciu.

Nimic în “Kalendar”, iar în calendarul creştin-ortodox Sfinţii Grigorie Taumaturgul şi Lazăr Zugravul.

Horoscop Dragi lupi, padawani și hobbiți o să vă spun o poveste adevărată. S-a întâmplat demult, lumea a uitat, dar la un moment dat era un exemplu. Un exemplu prost. Un fin de al meu mă întreba, ieri, cum să organizeze mai bine timpul copilului său, cum să-i antreneze intelectul, copil botezat tot de mine, așa mi-am amintit de poveste.

Pe 1 aprilie 1898, la nașterea fiului său, Boris Sidis a luat o decizie care avea să ruineze două vieți. Profesorul Boris Sidis, de origine ucrainiană, preda psihologia la celebra Universitate Harvard. Autorul unor strălucite tratate despre limitele capacității intelectuale umane și un filosof al educației.

Horoscop Teoria dragă lui Sidis era că intelectul, creierul, se poate dezvolta ca orice mușchi ordinar, prin antrenament, prin exerciții specifice.

Hotărârea profesorului a fost să facă din fiul său, William, un geniu, punându-și în practică teoria asupra antrenamentului creierului.

Horoscop. Când micul William Sidis a deschis ochișorii nu a văzut jucării suspendate deasupra leagănului său, ci literele alfabetului. Zilnic profesorul făcea exerciții speciale cu sugarul. Îi repeta, mereu, silabe. Și îi arăta diferite panouri cu diferite culori sau simboluri. Nu a fost uimitor că la șase luni micuțul William recunoștea literele alfabetului.

Horoscop. Exercițiile speciale continuă într-un ritm alert. Enciclopedii, matematică, literatură engleză, psihologie, anatomie, greacă, franceză... Practic, tot timpul în care micuțul era treaz, era supus la antrenament mental.

Horoscop La vârsta de doi ani micul William poate citi curent manualele universitare, în trei limbi. La patru ani, scrie un tratat complet de anatomie în limba greacă. La zece ani uimește matematicienii de la Harvard printr-un manual nou de geometrie neeuclidiană. La unsprezece ani era student la Harvard, universitate pe care o absolvă cu ”Summa Qum Laude” doi ani mai târziu. Toată lumea este uimită și încântată, iată cum poți deveni un geniu, prin antrenament! Nimic mai simplu, un fel de culturism intelectual!

Horoscop Și totuși, semnele dezastrului nu întârzie. Mai întâi un timid avertisment, la vârsta de opt ani. O bâlbâială. Tatăl nu ia în seamă avertismentul și continuă bombardarea propriul fiu cu date și informații.

Horoscop La câteva zile după ce împlinește 14 ani, William face o puternică criză de isterie, urmată de o adâncă depresie nervoasă. Este internat, timp de doi ani, la un sanatoriu din Portsmouth, statul New Hampshire. Doctorii nu au declarat nimic, jurământul profesional i-a impiedicat, dar ceilalți bolnavi au vorbit. William era cel mai încântător tânăr, bun, săritor, le știa pe toate, apoi devenea, brusc, un monstru înfiorător și trebuia sedat. Cu o medicamentație specifică, William iese din spital și se întoarce la Harvard unde își ia doctoratul în numai trei luni de zile. După acest efort imens, declară presei că tot ceea ce își dorește este să aibă o viață normală, ca a unui tânăr de vârsta lui.

Horoscop Sidis, tatăl, reduce intensitatea antrenamentului, dar nu renunță pentru că a observat cu durere că fiul lui William începea să uite informații simple, esențiale. Așa că le reamintea în speranța că totul o să fie bine. Nu a fost.

Horoscop La vârsta de 18 ani William Sidis devine profesor la Institutul Rice din Houston. Este antisocial, total nepregătit pentru viața socială. Eșuează în mișcarea socialistă, este arestat urmare unei manifestații violente de 1 Mai și este condamnat la 18 luni de detenție, pedeapsă pe care nu a executat-o. În timpul judecății William declară că este socialist, ateu și libertarian și că nu recunoaște dreptul judecătorului să-l condamne. Într-un fel, mulți îi dau dreptate...

După alt scandal public, William dispare din viața publică. Abia în anul 1943 niște ziariști de investigație îl descoperă. Simplu vânzător la o băcănie, zâmbea tâmp și se bâlbâia. Nu putea să facă o frază logică. Geniul William Sidis a murit de pneumonie un an mai târziu, vara, în iulie, într-un azil pentru săraci. Nu s-a atins de averea substanțială, mai multe milioane de dolari, lăsată de tatăl său, tatăl care i-a ruinat viața.

Orice violare a legilor naturii, a normalității statistice, atrage imediat replica. Care nu este nici plăcută, nici adevărată, nici umană. Este naturală.

Vedeți dragi lupi, padawani și hobbiți erau timpurile când se considera că învățătura, cultura, erudiția, cunoștințele vaste, oferă succesul în viață. Ceea ce nu mai este cazul acum. Mă dau de exemplu chiar pe mine, că mă cunosc mai bine. Sunt sigur că Liviu Dragnea nu cunoaște nici măcar 10% din ceea ce știu eu și nu a trecut prin ce am trecut eu. Dar este de o mie de ori mai viclean și mai manipulator decât subsemnatul. În lumea de astăzi viclenia și minciuna sunt valori de succes. De aceea eu m-am pustnicit, nu mă mai regăsec în valorile contemporane, sunt dintr-un spațiu-timp paralel al moralei mic burgheze, cei șapte ani de acasă de la bunicul Pascale.

Sagabona, kunjani wena? Bună ziua, ce mai faci, în zulu, swahili. S-a făcut frig în Prahova submontană și-mi amintesc zilele frumose când călcam cu piciorul gol, pe laterită, pământul roșu al Africii. De căldura plină, care nu te lăsa să transpiri, făceai doar pete de sare pe cămașă, și de cerul alb, de mirosul picant și dulce totodată al aerului, un aer ușor și plăcut. Guineea, Republica Sud-Africană, Rhodesia, sau cum se cheamă acum, Mozambic, Kenia, Congo și cam atât, din Africa neagră. O să mai pun un lemn în sobă, am lăsat ușița deschisă să văd în flăcări amintirile de demult. Aventuri, negocieri, femei frumoase, accidente cu avionul, fiarele junglei, Kilimanjaro, zăpezile veșnice de pe el, banchetul de la Ambasada Franței...

Horoscop Oare ce o să-și amintească Liviu Dragnea când o să fie de vârsta mea? Bun, vârsta mea nu este prea înaintată, dar parcă am trăit 800 de ani, prin atâtea am trecut, sau cât emoțiile unui întreg orășel. Sagabona, kunjani wena? Așa spun cei de la ”Laid Back” în una dintre melodiile mele preferate, ”Bakerman”. Reggae. Și dacă este reggae îmi amintesc de salsa, cum dansam în picioarele goale cu preafrumoasa Kaissa pe ploaia torențială, caldă, pe platoul terasei hotelului Camayenne din Conakry. Era foarte cald și eram foarte tânăr. Poate, uneori, rareori, de fapt, aș dori din nou să fiu tânăr, dar fără să am mintea de acum, cum spune vechea romanță, ce farmec ar mai avea dacă nu aș face, din nou, nebuniile și greșelile tinereții, aventuri pe care cred că nu o să le povestesc niciodată, pentru că nu o să mă credeți. Dar pot să mi le amintesc într-o noapte rece de noiembrie.

Sagabona, kunjani wena? Așa mai trece o noapte, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate