Evenimentul Zilei > Horoscop > De Ziua Tricolorului despre necesitatea simplificării Stemei de Stat a României. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
De Ziua Tricolorului despre necesitatea simplificării Stemei de Stat a României. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

De Ziua Tricolorului despre necesitatea simplificării Stemei de Stat a României. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Horoscop Stema României poate fi perfectă din punct de vedere heraldic, istoric, sau academic, nu mă îndoiesc de erudiția sau de intenția bună, dar este o catastrofă din punctul de vedere al comunicării moderne. Un simbol vetust, de ev mediu, care arată că România este constituită din bucăți. Și că, la o adică, poate fi împărțită în aceste bucăți.

26 iunie 

 

Horoscop Pe 26 iunie s-au născut  Mildred „Babe” Zaharias, Pearl S. Buck, Abner Doubleday, Willy Messerschmitt, Temistocle Popa, Petre Pandrea, Vasile Ghe. Radu.

 

Horoscop Pe 26 iunie, ne silim să-l amintim pe Cuviosul David din Tesalonic, care, prin ascetism stâlpnic, vieţuind trei ani într-un migdal, a dobândit darul facerii de minuni, fiind sfătuitorul multora. Şi mai este, în calendarul creştin-ortodox şi Sf. Ioan, Ep. Goţiei, de bună amintire! Iar, nimic, în „Kalendar”!

 

Doamnelor și domnilor, dragi lupi, padawani și hobbiți, de Ziua Tricolorului o să mai pun odată în discuție problema Stemei de Stat a României.

Stema României poate fi perfectă din punct de vedere heraldic, genealogic sau academic, nu mă îndoiesc de erudiția sau de intenția bună, dar este o catastrofă din punctul de vedere al comunicării moderne. Un simbol vetust, de ev mediu, care arată că România este constituită din bucăți. Și că, la o adică, poate fi împărțită în aceste bucăți.

În anul 1992 prin Legea nr. 102 din 21 septembrie au fost adoptate stema și sigiliul actual al României, amendată în anul 2016.

Stema reproduce aproape în totalitate, vezi https://www.google.ro/search?q=stema+romaniei&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwic9cPjwe3YAhUMbVAKHTSICkIQ_AUICigB&biw=1280&bih=890#imgrc=1DL9x2Y7kELejM  varianta mică din 1921 (cu excepția culorilor și a stemei dinastiei de Hohenzollern-Sigmaringen). Legea spune: „Stema României simbolizează statul român național, suveran și independent, unitar și indivizibil… ”.

În Constituția României se spune, Tilul I,  capitolul I, alianiatul (1) se arată:   Romania este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil.

Și, ce vedem pe stema României? Simbolurile heraldice ale mai multor state, care s-au unit în decursul timpului, fiind locuite de același popor, de români.  Am arătat stema României multor străini, persoane cu cel puțin studii medii, în multele mele călătorii și i-am întrebat ce fel de stat este cel cu această stemă, unitar sau federal. Federal, mi-au răspuns toți, fără excepție. Sau, este un imperiu. I-am mai întrebat, a doua întrebare, ce fel de stat este monarhie, sau republică? S-au uitat ciudat la mine: este evident că este o monarhie, poate un imperiu, a fost răspunsul lor. Cam o mie cinci sute de oameni, în ultimii 25 de ani au avut această reacție, din vreo 40 de țări.

Stema României poate fi perfectă din punct de vedere heraldic, istoric, sau academic, nu mă îndoiesc de erudiția sau de intenția bună, dar este o catastrofă din punctul de vedere al comunicării moderne. Un simbol vetust, de ev mediu, care arată că România este constituită din bucăți. Și că, la o adică, poate fi împărțită în aceste bucăți.

Iată cum este prezentată, pe scurt și fără coroana regală, in documentele oficiale de după 2016 Stema României: Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta, cu ciocul și ghearele roșii, cu aripile deschise, ținând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan. Pe cap poartă coroana de fier a Independenței Româmiei.

Pe pieptul acvilei se găsește scutul mic sfertuit cu insițiune:

a) în primul cartier este stema Țării Românești: pe albastru, o acvilă de aur cu ciocul și ghearele roșii, ținând în cioc o cruce ortodoxă de aur, însoțită de un soare de aur la dreapta și de o lună nouă de aur la stânga;

b) în cartierul doi este stema Moldovei: pe roșu, un cap de bour negru, însoțit de o stea de aur între coarne, cu cinci raze, de o roză cu cinci foi la dreapta și de o lună conturnată la stânga, ambele de argint;

c) în cartierul trei este stema Banatului și Olteniei: pe roșu, peste valuri naturale, un pod de aur cu două deschideri boltite, din care iese un leu de aur ținând un paloș în laba dreaptă din față; (niciodată cele două regiuni geopolitice nu au constitui un tot unitar, ba din contra n.a.)

d) în cartierul patru este stema Transilvaniei, cu Maramureșul și Crișana: un scut tăiat de un brâu roșu îngust; în partea superioară, pe albastru, o acvilă neagră cu ciocul de aur, ieșind din brâul despărțitor, însoțită de un soare de aur la dreapta, de o lună de argint conturată la stânga; în partea inferioară, pe aur, șapte turnuri roșii, crenelate, dispuse pe doua rânduri, patru și trei;

e) în insițiune sunt reprezentate ținuturile Mării Negre, (Dobrogea de Nord n.a.) pe albastru, doi delfini de aur afrontați, cu cozile ridicate.

Această stemă este opera unui nobil maghiar, József Sebestyén de Keöpeczi (1878-1964) care a fost un eminent specialist în heraldică, artist heraldist şi un bun cunoscător al monumentelor transilvănene. Poate, cel mai bun din Europa, la timpul respectiv. El provenea dintr-o familie secuiască reformată, Joannes şi, prin el, tatăl său, Petrus Sebestyén de Keöpecz – fiind înobilaţi de principele Transilvaniei, Gabriel Báthory în 1682. József Sebestyén s-a născut la 12 noiembrie 1878 la Sic, în Covasna de astăzi. Vorbea cinci limbi europene și cunoștea latina medievală. De o erudție puțin obișnuită și de o politețe perfectă. Realizează în anul 1908 desenele pentru Stema de stat a Regatului Ungariei.

 

El a fost propus, după primul război mondial, regelui Ferdinand de către Alexandru Tzigara Samurcaş. Sebestyén a fost invitat la Bucureşti, unde a discutat cu regele, apoi a realizat stema ţării în trei variante, mare, mijlocie şi mică. Stema a fost adoptată în 23 iulie 1921. Desenul heraldic al stemei, în trei variante, a apărut în Monitorul Oficial nr. 92, din 24 iulie 1921, iar desenul stemei mari, cu semnătura autografă a autorului – J. Sebestyén de Keöpecz – a fost publicat în cotidianul „Universul” din aceeaşi zi şi în revista „Ilustraţia”.

 

József Sebestyén a luat stema Transilvaniei de pe stema Ungariei și a pus-o pe stema României, dar a avut grijă să lase un câmp verde în locul stemei Transilvaniei, câmp în așteptare, în heraldică. Așa este și astăzi vezi https://ro.wikipedia.org/wiki/Ungaria#/media/File:Coat_of_arms_of_Hungary.svg  se așteaptă ca Transilvania să revină Ungariei.

József Sebestyén de Keöpeczi a fost un mare patriot maghiar. În anul 1941, în toamnă, nota: ”După cum merge războiul, o să se termină repede. România o să se întindă, cu siguranță, până la Don, o să înglobeze Crimeea și probabil că nu o să fie o problemă să retrocedeze Transilvania și ținuturile anexe (Banatul, Maramureșul și Crișana) către Ungaria. Această revenire a Transilvaniei la patria-mamă trebuie făcută în pace și în dreptate fără să se atingă de un fir de pe capul românilor. Am fost buni vecini o mie de ani!”  De asemenea, a protestat în scris, însă diplomatic, împotriva măcelurilor ungurilor contra țăranilor români.

 

Acestă poziție l-a salvat de multe neplăceri când comuniștii au pus mâna pe putere în România și în Ungaria. L-au lăsat în pace să se ocupe de heraldică și de bisericile reformate din Transilvania. József Sebestyén de Keöpeczi s-a săvârșit din această viață la vârsta de 86 de ani, la 27 decembrie 1964. Se odihneşte în cimitirul Házsongárd din Cluj. În concordanţă cu menirea sa de heraldist, monumentul funerar este decorat cu stema nobiliară, de neam, a familiei Sebestyén, în basorelief. Un om deosebit, de toată admirația, Dumnezeu să-l odihnească!

 

Dar să nu pierdem din vedere faptul că el a făcut Stema României ca să aibă de unde să fie luată Transilvania, în ideea că România poate fi împărțită, că este făcută din bucăți.

 

Ce s-ar fi întâmplat dacă puterile Axei ar fi câștigat războiul? România, poate, s-ar fi întins mult către Est și Transilvania… Bună întrebare!

 

Iredentismul maghiar se bazează și pe stema României. Stema este ca o capă roșie fluturată în fața unui taur furios. Iată, Transilvania este aici la mine, sîc, nu mai este la tine, tu ai doar un câmp verde, ce ar fi dacă ai cultiva acolo cartofi, sau ridichi! Păi cum să nu ceri crearea unei bucăți secuiești, unde sunt atâtea bucăți, mai merge una!

 

Dreptul celui mai tare, celui cu mai mult noroc, celui sprijiit de cei mai tari… cam asta este toată filosofia și toată istoria. Roata istoriei se învârtește și morile zeilor macină rar, dar extrem de fin.

 

 

Ce-i de făcut? Să luăm exemplu de la țările făcute din bucăți dar care nu se laudă cu asta, sunt un tot unitar, un stat modern și stema lor arată acest lucru, un singur simbol, nu bucăți, blazoane istorice anacronice ale unor țări care nu mai există! Iată Federația Rusă: https://ro.wikipedia.org/wiki/Rusia#/media/File:Coat_of_Arms_of_the_Russian_Federation. Republica Federală Germania:  https://ro.wikipedia.org/wiki/Germania#/media/File:Coat_of_arms_of_Germany.svg .  Statele Unite ale Americii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Germania#/media/File:Coat_of_arms_of_Germany.svg

Câștigătoare pentru mine este stema Poloniei:  https://ro.wikipedia.org/wiki/Polonia#/media/File:Coat_of_arms_of_Poland-official.png. Un singur simbol, care arată o țară unitară și indivizibilă. Nu mă deranjează deloc coroana regală de pe fruntea vulturului. Are și ea semnificația ei.

 

Și mai pilduitor este tridentul Ucrainei: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ucraina#/media/File:Lesser_Coat_of_Arms_of_Ukraine.svg  Ucraina este un stat tânăr, făcut din bucăți, din șase părți distincte, în care trăiește o populație aparținânt a nouă națiuni și de trei religii diferite. Dar nu se laudă cu asta, nu și-a făcut o sorcovă de stemă cu blazoanele țărilor și ducatelor pe care le-a înglobat! Nu, ei sunt deștepți, chiar sunt, se recomandă ca un stat unitar, stema Ucrainei este un singur simbol, un trident. Un singur simbol, o singură voință, o singură națiune – asta înseamnă stat național, unitar și indivizibil.

La polul opus se situează stema defunctei Austro-Ungaria. Iată: https://ro.wikipedia.org/wiki/Austro-Ungaria#/media/File:Austria-Hungaria_transparency.png  Un imperiu, pe care istoria și cei mai puternici l-au împărțit în părțile componente, aflate pe stemă. Cam seamănă cu stema noastră, nu?

 

Ce-i de făcut? Mai întreb odată. Și răspund tot eu. Stema României, cea actuală, nu reprezintă din punctul de vedere al comunicării moderne un stat unitar și indivizibil, ci poate fi interpretată o ofertă de împărțit. Cred că Stema României, în varianta actuală, este opera unor oameni foarte culți, foarte erudiți, heraldiști nec plus ultra – am discutat, demult, cu Paul Cernovodeanu despre asta, Dumnezeu să-l odihnească, între două călătorii ale mele. Dar Stema României este doar o întoarcere în trecut, în anul 1921, cu anunțate preferințe promonarhice.

România anului 2019, o republică socială națională, unitară și indivizibilă se recomandă prin stema sa, adoptată de două ori de Parlament și ratificată de Președinte, ca o monarhie formată din mai multe state, gen Regatul Marii Britanii, a Scoției și a Irlandei de Nord.  

Este cazul ca și România să devină un stat republican al secolului XXI. Dar, este mai mult decât atât. Sunt taine mari, heraldiștii și genealogiștii, unii dintre ei, le cunosc, de cum influențează drapelul de stat, stema și sigiliul unei țări spiritul poporului. Sunt simboluri sacre, de putere mare. Iată, stema Rusiei. Vulturul bicefal, dar pe scut, Sf.Gheorge omorând balaurul. Sf. Gheorge protejează Mama Rusie! – așa interpretează mujicul pravoslavnic făcându-și cruci până la pământ.

Nu sunt iconoclast! Iată și propunerea mea pentru noua stemă a României, care să arate caracterul unitar și indivizibil al statului român. Vechiul vultur al românilor, de culoare aurie, pe un fond-scut roșu, galben și albastru și având, în centru, un scut cu crucea Sf. Andrei, protectorul României. Acvila romană republicană, SPQR. Simplu, fără o mie de simboluri, tenanți și alte amănunte heraldice, buzdugane și săbiuțe, care nu spun nimic, nimănui, cu atât mai mult omului de rând. Un grec îmi spunea: ce i-ați făcut vulturului vostru, i-ați ocupat ambele gheare și i-ați umplut și pliscul! Nu mai este liber nici să vorbească…

Luați model după stema Poloniei, ei au fost împărțiți de trei ori, parcă, și știu să se recomande acum, cu un singur simbol, ca o țară care nu poate fi împărțită!

Stema și drapelul României nu au simboluri sacre de protecție. S-a făcut o încercare, o cruciuliță aurie în pliscul vulturului. Tot o revenire în istorie, de la Țara Românească, Valahia, mai exact. Dar este un simbol decăzut, crucea lui Iisus nu era de aur. Știu ceea ce simbolizează cruciulița de aur, dar nu îmi place, nu este în spiritul unui popor creștin. Uitați-vă la flamura glorioasă a Marii Britanii. Cele două cruci de pe drapel spun: Iisus și Sf. Andrei protejează pe britanici! Crucile de pe steagurile Greciei, Suediei, Norvegiei etc spun același lucru: Domnul ne protejează! Drapelul Israelului poartă un simbol de mare putere: Steaua lui David. De când drapelul flutură, providența a salvat miraculos statul Israel de mai multe ori. Semiluna este prezentă pe steagul multor țări musulmane: Domnul ne protejează, să ne facem datoria!

Sunt simboluri care funcționează prin mecanisme obscure, poate prin psihicul poporului. Cred că faptul că suntem așa de dezbinați, de triști și de disperați provine și din faptul că în subconștient s-a fixat că suntem diferiți, după cum arată și stema.

Repet, din punct de vedere istoric și heraldistic, stema este cea care este, din nefericire. Simbolistica este anacronică, nu se mai folosește astăzi. Dar, repet, din nou, din punct de vedere al comunicării moderne face un mare deserviciu României și poporului român. Nimeni nu are un heraldist alături care să-l lămurească semnificația fiecărui element din foarte bogata simbolistică a stemei României. Apoi nimeni nu are timp pentru lucruri complicate, medievale. Ei, puternicii zilei, știu doar că este o stemă făcută din bucăți, ceea ce reprezintă un stat făcut din bucăți. Care poate fi împărțit, pentru satisfacerea unor interese strategice a celor puternici.

Cred că este momentul ca România să-și asume istoria, cu bunele și cu relele ei, dar să nu mai trăiască în trecut, să devină ceea ce este, de fapt, o republică socială, națională, unitară și indivizibilă. Așa cum scrie în Constituție. Un stat al secolului XXI.

Tare aș vrea ca articolul meu să aibă ecou, să se facă ceva, pentru că știu că am dreptate, mulți specialiști mi-au confirmat, dar o să amintesc mereu de această problemă, picătura chinezească, mereu și mereu, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

☼    ♂    ♀

 

 

BERBEC   Astăzi scapi de o grijă sau rezolvi o situaţie mai veche.  Eşti mai sensibil şi mai perspicace şi limitările şi defectele anumitor persoane din anturaj devin mai evidente şi te deranjează.  În limite acceptabile, astăzi poţi să reuşeşti în mai tot ce faci, deoarece ai o configuraţie favorabilă. De azi începe o perioadă potrivită pentru promovarea intereselor personale şi avansare sociala, odată cu intrarea lui Jupiter, retrograd, în aspecte bune. Ai un mod original de a amâna problemele care te obsedeaza de ceva timp şi nu le poţi găsi o rezolvare adecvată. 

 

TAUR     Îţi regăseşti echilibrul şi buna dispoziţie graţie lui Saturn, care cenzurează excesele şi te orientează către cumpătare. Dimineaţa încearcă să nu exgerezi, nici cu vorba, nici cu fapta. Nu mai face atatea mofturi, viaţa este complicată şi fără sa o faci tu şi mai complexa! Un procent dintre nativi pot să aibă astăzi o surpriză plăcută: şefii sau patronii te pot aprecia în mod deosebit, pentru o periodă de realizări şi acumulări. O veste bună care te face să fii mulţumit(ă) pentru că ţi-a confirmat intuiţia şi aşteptările.

 

GEMENI     Este bine să fii stăpân pe situaţie! Cam aşa te simţi azi, ceea ce îţi dă şanse mari să duci la bun sfârşit proiectele, interesele. Dar, mai întâi, trebuie să îndrepţi o situaţie din trecut! Profita si gaseşte-ţi echilibrul interior şi pacea sufletească de care ai atâta nevoie! Uneori te înşeli în privinta oamenilor, pentru ca îţi faci păreri rapide şi preconcepute. Evită dezamagirea, fiind mai pragmatic în relaţiile cu colegii, prietenii, anturajul. Sigur că astăzi poţi intra în criză de timp, este talentul zodiei şi nici banii nu îţi ajung pentru proiectele tale, dar îţi faci planuri grandioase pentru restul săptămânii şi mai ales pentru weekend.

 

RAC    Jupiter, retrograd în Săgetător, este totuși binevoitor cu zodia ta şi îţi aduce noroc şi protecţie. Este timpul să abordezi alt stil de viaţă, superior, să îţi îmbunătăţeşti calitatea traiului cotidian şi să îţi rafinezi relaţiile. Prietenii te cauta să-ţi împartaşească problemele lor. Vremea toridă şi vremurile aiurea ţi se par probleme infinit mai grave decât micile lor intrigi. Zodia ta este, oricum, bine aspectată, aşa că îndrăzneşte să-ţi afirmi personalitatea şi opţiunile. Cu Luna, patroana ta, care pare a fi în toane bune pentru tine, intuiţia ta creşte şi poţi rezolva mai uşor situaţiile în care sunt implicate femei, sau de natură feminină. Sau, probleme cu, sau despre, dragoste!

 

LEU   Azi nu te simţi confortabil, te plângi de căldură, fie că eşti la serviciu, sau în vacanţă. Soluţia e să stai în zonele cu aer condiţionat şi cu net pe gratis. Gândeşte-te la urşi polari! Ai unele veşti care te neliniştesc şi te îngrijorează, dar în a doua parte a zilei ori primeşti un ajutor neaşteptat, ori rezolvi tu situaţia, aproape din întâmplare! Dar, cu siguranţă că “întâmplarea” se numeşte iscusinţă şi competenţă. Dar, totuşi, ai configuraţii minore faste mai ales in domeniul afacerilor cu amănuntul, comerţului, în general. Adică, poţi să cumperi ceva care îţi place şi să fie şi relativ ieftin.

 

FECIOARĂ     Să materializezi una dintre dorinţele tale – astăzi ţi se pare posibil! Ai sentimentul că anumite aspecte ale vieţii tale profesionale te depăşesc. Poate este momentul unei perfecţionări? Stelele te avertizeaza asupra unei greşeli minore, o decizie proastă, pe care poţi să o comiţi astăzi. Daca recunoşti despre ce este vorba este foarte bine, daca nu o să ai timp după aceea să repari ce ai stricat! O serie de evenimente aflate din presă, net, mobil tv etc te vor obliga la o analiză  aprofundată. Interesele tale par că sunt bine slujite de conjunctură.

 

BALANŢĂ   Eşti inspirat să rezolvi unele situaţii care te obsedau. Cele financiare, nu, doar dacă nu ai Piatra Filozofală şi obţii aur din orice! Astăzi nu ai timp de pierdut, trebuie să alegi rapid! Sentimentele tale contradictorii nu sunt deloc folositoare pentru fermitatea în decizii pe care trebuie sa o arăţi astăzi anturajului. Ai o mare capacitate de concentrare a atenţiei, dar pe termen scurt. Deci, poţi să speri astăzi în rezolvarea favorabilă a problemelor tale tactice, fie profesionale, fie sentimentale.

 

SCORPION   Azi poţi să stabileşti unele acorduri, acţiuni, care pot avea un impact pe termen foarte lung. Te joci de-a strategul, dar cu propria ta viaţă. Multă grijă în detaliile care te avantajează. Astăzi ai nevoie de mult optimism pentru rezolvarea treburile tale cotidiene. Eşti îngrijorat de viitor, de viitorul îndepărtat. Însă nu trebuie să uiţi că Saturn, retrograd, aflat pe undeva în Capricorn, face să întârzie unele lucruri. De obicei cele pe care le aştepţi cu nerăbdare şi nici ziua de astăzi nu face excepţie. Mai multă răbdare, mai puţin tutun şi aşteaptă, foloseşte momentul prielnic, optim.

 

SĂGETĂTOR   Hotărăşti că, de astăzi, nu te mai laşi folosit, sau şantajat sentimental. Este foarte bine, unii din jurul tău te socotesc un bancomat ambulat!  Schimbarea pe care o doreşti este benefică. Încă un efort, concentrează-te, o să treci şi pragul acesta, fie că este un examen, sau altceva. Mai ai puţin, curaj, stelele îţi sunt favorabile, apoi o să ai toată vara la dispoziţie pentru distracţie, pasiuni, timp liber! Pe seară, pe fondul unei configuratii slabe şi cam confuze, voinţa şi determinarea care te-au caracterizat în ultimul timp încep să se estompeze. Poate că nici nu trebuie să iei o hotărâre, doar începe sp fii natural şi să nu mai faci compromisuri păguboase.

 

CAPRICORN   Norocul este de partea ta şi îţi ridică moralul, cam veştejit de cenuşiul cotidian. Ai speranţe şi azi ai şi certitudini. Fie că este vorba de sentimente sau profesie, acţionează cu hotărâre! O zi norocoasă, care trece repede, aşa sunt lucrurile bune. Îndreaptă-ţi atenţia către profesia, sau meseria ta. Eternul Pluton, retrograd, din zodie, se apropie de o conjunctură cu Saturn, dar mai este mult timp. Nu sunt aspecte grozave, dar nici Pluton nu este important pentru că este un planetoid captiv, atras de Soare şi nu face parte, practic, din familia noastră cosmică. Este un străin suspect, cu obiceiuri ciudate, dar nu face rău!

 

VĂRSĂTOR   Nu te forţa să joci un rol. Astăzi naturaleţea ta te avantajează. Dacă eşti pus în postura să dai explicaţii sentimentale, nu uita că adevărul (uşor rectificat) este cea mai bună minciună. E bine să ai mai multă ambiţie, dar nu te lăsa folosit şi ameţit de promisiuni şi vorbe mari. Astăzi şi în general nu trebuie să exagerezi cu efortul spre gloria şi banii altora, decât dacă eşti angajat pentru asta. Şezi şi cugetă, spune o veche zicala, care astăzi pare că ti se potriveste perfect. Ia mai multe informaţii, reflectează suficient şi abia atunci poţi lua o decizie buna!

 

PEŞTI    Te bucuri de o vitalitate crescută. Dar şi emotivitatea cu dinamică pozitivă îţi poate încărca ziua cu trăiri intense şi probleme suplimentare. Pe total, o zi pastelată şi o seară plăcută!  Uneori este bine sa fii mai puţin comunicativ şi doar sa asculti, iar astăzi poate fi una dintre acele zile.  Uneori lucrurile se rezolvă şi de la sine.  Uneori este o zi în care trebuie să analizezi cu atenţie, sau ceri un sfat, ca să nu regreţi mai târziu. Trebuie doar să recunoşti, sau să decizi dacă ziua de astăzi este „uneori” sau „alteori”! Consulta-te astăzi cu cei născuţi sub semnele Taurului şi ale Leului, în general semne de pământ şi foc, poți găsi multă bunavoinţă, sfaturi competente şi chiar sprijin şi idei bune.

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.