Editura Evenimentul si Capital

Horoscop Consiliul Europei este îngrijorat de multiplicarea ”campaniilor de dezinformare”. Media în Italia, Iran și Spania

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 8353 Vizualizari

Horoscop Consiliul Europei examinează maniera în care se multiplică campaniile de dezinformare, în mare parte din cauza reţelelor sociale, contribuind astfel la “haosul informaţional” din peisajul mediatic mondial. Recunoscând faptul că impactul direct şi indirect al “poluării informaţionale” este dificil de cuantificat, raportul propune responsabililor politici, legiuitorilor şi cercetătorilor un cadru conceptual şi o structură pentru dialogul asupra acestui “haos informaţional”.

Horoscop Pe 10 noiembrie s-au născut Fridrich Schiller, Sir Richard Burton, Ennio Morricone, Roy Scheider, Dan Cristea, Ovidiu Genaru.

Horoscop În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții: Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu, Cvart și Orest.

Horoscop Sărbătoarea creştină a Soborului Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril şi al tuturor celeştilor Puteri, de pe 8 noiembrie, a fost suprapusă peste o veche celebrare daco-getică. Speculam că poate fi vorba de zeii morţii, ai adormirii naturii.

Dar, o sărbătoare dacică ţinea întotdeauna trei zile. Aşa că pe 8 avem Arhanghelii, pe 9 noiembrie avem Poitra Arhanghelilor, iar pe 10 noiembrie, vechii noştri prieteni, Filipii, lupii. Şi ce le place mai mult lupilor, prin urmaşii lor căţeii, decât să fie scărpinaţi şi despurecaţi. Aşa că ziua de 10 noiembrie este ziua de luptă contra puricilor!

Primind curierul de la Bruxelles nu am avut de făcut decât să parcurg vreo două sute de pagini și să aleg pentru domniile voastre ceea ce mi s-a părut interesant. Iată:

Horoscop Într-un raport publicat pe 1 noiembrie, Consiliul Europei examinează maniera în care se multiplică campaniile de dezinformare, în mare parte din cauza reţelelor sociale, contribuind astfel la “haosul informaţional” din peisajul mediatic mondial. Recunoscând faptul că impactul direct şi indirect al “poluării informaţionale” este dificil de cuantificat, raportul propune responsabililor politici, legiuitorilor şi cercetătorilor un cadru conceptual şi o structură pentru dialogul asupra acestui “haos informaţional”. În Raport se fac 34 de recomandări destinate actorilor importanţi cum sunt companiile tehnologice, guvernele naţionale, media, societatea civilă şi ministerele educaţiei, pentru a identifica cele mai potrivite strategii de combatere a acestui fenomen. Intitulat « Information Disorder : ”Information Disorder : Toward an interdisciplinary framework for research and policy making” (Haosul informaţional: în cautarea unui cadru interdisciplinar pentru cercetare şi eleborarea de politici). Raportul a fost comandat de către Consiliul Europei ca răspuns la neliniştea crescândă a statelor membre faţă de repercusiunile pe termen lung ale campaniilor de dezinformare, concepute cu intenţia de a semăna neîncrederea şi confuzia şi de a accentua diferenţele socio-culturale existente prin exploatarea tensiunilor naţionaliste, etnice, rasiale şi religioase. Pregătirea acestui document a fost încredinţată doamnei Claire Wardle, director executiv a First Draft, cercetător la Institutul Kennedy din cadrul Universităţii Harvard şi scriitorului şi cercetătorului Hossein Derakhshan.

Horoscop Autorii au evidenţiat trei tipuri de informaţii care produc prejudicii: dezinformarea prin care se transmite o informaţie eronată fără intenţia de a face rău; dezinformarea prin care se transmite o informaţie despre care se ştie că este greşită cu scopul de a face rău; şi informaţia răuvoitoare, prin care se transmite o informaţie adevărată cu intenţia de a face rău, adeseori dând publicităţii elemente ce ar trebui să rămână confidenţiale. Autorii au evitat să utilizeze expresia “ştiri false”, invocând faptul că nu descrie complexitatea fenomenului de “poluare informaţională” şi că este utilizată de politicienii din lumea întreagă pentru a desemna informaţii care le sunt dezagreabile. Autorii arată şi faptul că propagarea poluării informaţionale se datorează unui ansamblu complex de motivaţii relative la crearea, difuzarea şi consumarea acestor mesaje poluate, existenţei unei mari diversităţi de formate şi de tehnici pentru multiplicarea acestora şi nenumăratelor platforme care găzduiesc aceste conţinuturi şi le propagă, în acelaşi timp, cu o viteză extraordinară pe reţelele sociale.

Horoscop Hossein Derakhshan subliniază că este indispensabil să se verifice şi să se dezmintă informaţiile dacă sunt eronate. Trebuie, de asemenea să se lupte permanent contra rumorilor şi conspiraţiilor cu argumente convingătoare şi solide, folosind aceleaşi tehnici ca dezinformarea. Pentru a fi eficiente, strategiile de luptă adoptate trebuie, nu numai să caute să provoace un răspuns emoţional, dar şi să se bazeze pe repetare, să aibă un puternic aspect vizual şi să vehiculeze un mesaj puternic. În Raport se subliniază necesitatea de a realiza şi alte lucrări în domeniu, în special pentru a vedea maniera în care indivizii interpretează şi utilizează informaţia cotidian. El atrage atenţia şi asupra faptului că publicul se va îndoi din ce în ce mai mult în viitor de informaţiile publicate online. Sursă CE.

Horoscop Radio și tv difuzorul public italian RAI intentenţionează să lanseze primul său canal de televiziune în limba engleză în 2018. Iniţiativa urmează prelungirii noului contract negociat cu Ministerul Dezvoltării Economice. Potrivit cotidianului La Republica, noul canal TV va difuza programe non-stop, 24 de ore pe zi, va fi distribuit în lumea întreagă şi va prezenta Italia publicului străin. În program se vor afla buletine informative, documentare şi programe sportive. RAI va cumpăra mai multe programe originale de la producătorii independenţi, suma prevăzută fiind de 2 milioane de euro în 2018 ( apoi 3 milioane de euro din 2019, în creştere pentru anii următori). RAI va trebui să pună la dispoziţie toate canalele sale de televiziune, pe baza principiului neutralităţii tehnologice, difuzorilor prin satelit, cum este Sky Italia. Platforma de televiziune cu plată va trebui, de asemenea, să plătească cheltuielile pentru difuzarea canalelor serviciului public.

Horoscop În acelaşi timp, RAI va trebui să elibereze banda de 700 MHz până în 2022, folosită în prezent pentru transmiterea unora dintre principalele canale de televiziune terestră, pentru telefonia mobilă şi serviciile de internet. Celelalte obligaţii prevăzute în noul contract se referă la subtitrarea a cel puţin 80% din programele televizate şi la eliminarea publicităţii din programele pentru copii. Noul contract de serviciu va intra în vigoare în ianuarie 2018 şi va fi valabil 5 ani. Noile măsuri prevăzute în contract ar trebui să remedieze şi pierderile înregistrate de RAI anul acesta (un minus de 3,8% din cifra de afaceri doar în primul semestru al lui 2017), respectiv scăderea reţetei publicitare. In total, doar în primul semestru, RAI a pierdut aproape 70 de milioane de euro. Sursă RAI

Serviciul public de radio şi televiziune din Iran, IRIB va lansa pe 21 decembrie un canal în limba spaniolă, potrivit agenţiei de presă FARS. Canalul va emite din Teheran şi va avea un program iniţial de 16 ore, urmând să treacă ulterior la emisia non-stop. Canalul se va numi Hispan TV şi va avea şi două site-uri : Hispantv.com şi Hispantv.ir. Va fi disponibil în Europa şi în America Latină. Va fi difuzat prin sateliţii Hispasat şi Intelsat. Sursa Teheran Times.

Radiodifuzorul public catalan TV3 a fost exonerat de aplicarea controlului total din partea guvernului, deşi va fi supravegheat îndeaproape. În timp ce administraţia lui Mariano Rajoy decidea să preia controlul celor mai multe instituţii catalane, să dizolve Parlamentul catalan şi să destituie aleşii, s-a luat hotărârea ca faţă de Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) să se manifeste o atitudine moderată. Astfel, legislaţia după care se conduce CCMA nu va fi respinsă, iar activitatea sa va continua sub controlul Parlamentului regional. Dar, pentru că acesta nu mai există, Madridul va controla posturile de radio şi de televiziune publice catalane, în aceeaşi manieră pe care o aplică faţă de RTVE, menţinând independenţa jurnaliştilor. Pentru a ilustra cum funcţionează un astfel de control şi cum se complică lucrurile, TV3 l-a prezentat pe preşedintele demis Carles Puigdemont şi ultimul său discurs ca şi când ar fi fost încă preşedinte. Urmare atenţionării de la Madrid, TV3 a retras materialul de pe site, acesta fiind disponibil doar la cerere. Cu o săptămână în urmă, guvernul central spaniol anunţase că va prelua în totalitate controlul asupra TV3 şi Catalunya Radio acuzate că au jucat un rol-cheie în mişcarea independentistă. Ulterior, adiminstraţia Rajoy a fost puternic criticată de asociaţiile de jurnalişti şi de sindicate, de lucrătorii din TV3 şi de jurnaliştii de la RTVE, care s-au pronunţat de mai multe ori pentru apărarea libertăţii de exprimare. Sursă UE.

Horoscop Dar altceva mă îngrijorează, dragi lupi, padawani și hobbiți. Ieri, 9 noiembrie, Arabia Saudită a ordonat supușilor regelui Salman să părăsescă imediat, adică în 24 de ore, Libanul. Aceasta pe fondul înrăutățirii situației din zonă prin demisia primului ministru libanez Hariri. Sunt șapte actori principali în zonă, dar cei mai importanți sunt Israelul, Iranul și Arabia Saudită. Iar faptul că niciunul dintre cei trei ofițeri superiori din Haganah, pe care-i cunosc, nu mi-au răspuns la apeluri, este edificator. Doamne, apără-ne, este cam aproape de noi!

Horoscop Dar, acum am ceva de lucru. Lui Elon Musk i-a explodat jucăria, pardon, motorul rachetă Falcon 9 Merlin 1D block 5, în cursul unor probe în poligonul de la McGregor, Texas, sâmbăta trecută. Lucrul acesta nu-i stânjenește calendarul de lansări pentru că Falcon 9 folosește în prezent, cu bune rezultate, motorul racheta block 4. Dar este a treia explozie și Elon a luat-o cam personal. A dispus comisii de anchetă și investigație. Nu este bine! Oricum, testul a fost periculos, s-a vrut să se vadă dacă motorul ia foc dacă scapă oxigen lichid din rezervor. Da, a luat foc. Da, a făcut explozie! Nu asta se testase? Perfecționismul este bun, anchetele sunt bune, dar nu la motoarele rachetă care scapă oxigen lichid. Două lansări NASA au făcut explozie din aceste cauze, din nenorocire cu victime umane. Este simplu: o rachetă care pierde substanțele de propulsie, ia foc, face explozie! Este clar? Sper să-l conving pe Elon Musk să meargă înainte, să lase anchetele inutile de mai multe săptămâni, pierderile sunt imposibil de evitat într-o asemenea întreprindere grandioasă. Dar, trebuie să fie pierderi calculate, așa este inginerește și uman, trebuie luate măsuri istețe pentru evitarea pierderilor de combustibil și comburant. În Politehnică mi s-a spus că o pierdere materială acceptată este de 3%, atât era eroarea cumulată pe rigla de calcul. Pierderile lui Elon Musk, la SpaceX, sunt sub 1,8% dar tot înseamnă multe milioane de dolari. Nu poți tot timpul să câștigi, mai trebuie să și pierzi...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI