Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOP Adevărul despre lupta pompierilor din Dealul Spirii, contra păgânilor, de pe data de 13 septembrie 1848.
HOROSCOP  Adevărul despre lupta pompierilor din Dealul Spirii, contra păgânilor, de pe data de 13 septembrie 1848.

HOROSCOP Adevărul despre lupta pompierilor din Dealul Spirii, contra păgânilor, de pe data de 13 septembrie 1848.

HOROSCOP A doua intervenție turcească a avut loc pe 13 septembrie 1848. Trupele otomane, împărțite în trei coloane au pornit asupra capitalei. La Bariera Podului de Pământ, mulțimea, mahalagii bucureșteni, civili neînarmați, cam la câteva sute, nu mai mult de o mie, au blocat drumul. Păgânii și-au croit drum cu săbiile și lăncile prin mulțime.

 

 

HOROSCOP  Pe 13 septembrie s-au născut Claudette Colbert, Jacqueline Bisset, John Pershing, Milton S. Hershey, Sergiu Al-George, Bela Karoly, Sofia Vicoveanca, Edgar Papu.

 

În calendarul creștin-ortodox sunt: Înainte-prăznuirea Înălțării Sfintei Cruci, Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim și Sfinții Corneliu Sutașul și Ciprian din Cartagina.

 

HOROSCOP Tradiţional, în "Kalendar", pe 13 septembrie este Ziua Ursului, fiind ultima zi din an dedicată acestui animal de temut. Vremea se răceşte şi în curând ursul trece în starea de hibernare, atât de invidiată de oamenii neoliticului care trebuiau să se lupte în continuare cu iarna nemiloasă şi fiarele flămânde.

 

Interdicţiile sunt numeroase şi pedepsele severe pentru nerespectarea lor. Amintim că nici vacile nu se mulg, iar după ce Soarele trece de amiază este strict interzisă munca de orice fel. (Speranția, Olteanu). Treburi de țărani, dar sunt importante în pustnicia mea.

HOROSCOP "Evenimentul Zilei" de 13 septembrie este legat de… ciocolată. În această zi, în anul 1857 s-a născut Milton Snaveley Hershey "omul de ciocolată" care în 1903 construieşte în SUA cea mai mare fabrică de ciocolată din lume ca să fabrice "batoanele de ciocolată Hershey", binecunoscutele "tablete de ciocolată" de astăzi. El pune bazele şi Fundaţiei Hershey, prin care imensa sa avere a fost folosită pentru educaţia şi ajutorul copiilor sărmani.

Pe 13 septembrie 1909 a fost premiera operetei "The Chocolate Soldier", la New York. Un imens succes! Melodiile "My Hero" şi "Falling in Love" se mai cântă şi astăzi, sigur, sub diverse alte ritmuri şi aranjamente muzicale.

Autorul romanului "Charlie and the Chocolate Factory" (1964) care l-a avut model pe Hershey, Roald Dahl, s-a născut tot pe 13 septembrie. Nu mai pomenesc de filmul cu Johnny Depp, nu?

 

Dar, 13 septembrie este şi Ziua Pompierilor.

HOROSCOP  În weekend, căutând pentru unul dintre oaspeți o carte, prin multele pachete, am avut marea surpriză și bucurie să găsesc manuscrisul tatălui meu, ”Istoria României în Zece Volume” operă capitală pe care se angajase să o publice Iosif Constantin Drăgan. Nu au reușit, i-a chemat Șeful cel Mare la El.

Altă dată, în decursul anilor, v-am spus o legendă, o poveste despre bătălia din Dealul Spirii, pe care o știam și eu. În Wikipedia este o nenorocire inexactă, probabil scriptul vreunui film de al lui Sergiu Nicolaescu, numai adevăr nu este.

HOROSCOP   Iată, în cele ce urmează ceea ce a scris tatăl meu, elev al lui Nicolae Iorga, pilot în WW2, apoi cel care a transformat ”Radio Popular” în ”Electronica” în anii 50’, apoi secretar al Academiei și co-autorul ”Istoriei României” din anul 1964, cel care a făcut muzeele în țara asta și a strâns materialele pentru Muzeul Național, ca apoi să fie doar un modest muzeograf la Muzeul Orașului București – comuniștii nu i-au iertat niciodată sângele de boier. L-au folosit și apoi l-au aruncat ca pe o coajă de banană, spunea, râzând, tatăl meu. Iată:

A doua intervenție turcească a avut loc pe 13 septembrie 1848. Trupele otomane, împărțite în trei coloane au pornit asupra capitalei. La Bariera Podului de Pământ, mulțimea, mahalagii bucureșteni, civili neînarmați, cam la câteva sute, nu mai mult de o mie, au blocat drumul. Păgânii și-au croit drum cu săbiile și lăncile prin mulțime. Câțiva bucureșteni au fugit după ajutor la agie, unde era roata de pompieri, ostași buni și iubiți de populație. Pompierii, în număr de 172 de militari au părăsit în grabă cazarma, cu armele de război, cu glonț pe țeavă și baioneta pusă. Sub comanda parucicului Pavel Zăganescu. El a ordonat o rută ocolitoare ca să le cadă turcilor în spate, pe la Dealul Spirii.  

Acolo se petrecea o altă dramă. O altă coloană de turci a cerut predarea cazărmii de acolo, a Regimentului 2 de linie, infanterie. I-a răspuns boierul și patriotul, colonelul Radu Golescu, că un militar este mai mulțumit dacă moare cu arma în mână, decât să o predea. Surprins plăcut de curajul românilor Fuad-efendi a poruncit trupelor să aștepte, să se rezolve incidentul pe cale diplomatică.

Peste această situație pică compania de pompieri, întărită cu câteva sute de civili bucureșteni, înarmați ca vai de lume, dar puși pe fapte mari. Fără multă vorbă noii veniți îi atacă pe turci, care răspund la foc. Din cazarmă începe să tragă Regimentul 2 de linie, infanterie și elemente din Regimentul 1 de linie, infanterie, cam la totalul de 750 de militari. În iureșul atacului la baionetă românii îi dovedesc pe turci și le capturează o bună parte din tunuri, pe care le folosesc contra otomanilor. Dar celelate două coloane de turci auzind bătălia s-au îndreptat în fugă acolo și i-au alungat pe români. Bătălia a fost foarte sângeroasă și a durat de la patru ceasuri și jumătate până la șapte ceasuri de seară. După sursele turcești numărul militarilor și a civililor înarmați, români, a fost între 800 și 1.000. Au avut 48 de morți și cam o sută de răniți. Turcii au avut un efectiv de 6.645 de militari din care au pierdut 158 morți și 436 răniți.

Roata, compania de pompieri, cei care au rămas în viață, sub comanda singurului ofițer supraviețuitor, sublocotenetul Dincă Bălășeanu, s-a retras la Rîureni, la tabăra generalului Gh. Magheru, ca să continue lupta. Ulterior, Dincă Bălășeanu, cu un grup mic de pompieri, a trecut munții și a devenit centurion în armata revoluționară condusă de Avram Iancu.

HOROSCOP  Nu comentez, cu toate că aș avea multe de spus, vă las pe domniile voastre, dragi lupi, padawani și hobbiți. Dacă aveți ceva de spus, numai la dom.profesor@gmail.com.

 

Haideți, nu pierdeți timpul, scrieți-mi pe subiect, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

                                                     ⃰    ⃰    ⃰

 

HOROSCOP

 

BERBEC   În această zi de miercuri ai de făcut, în forul tău interior, o alegere foarte importantă pentru viitor. Seara confortabilă, poate la un film nou, sau la o vorbă cu familia, sau prietenii. Dacă ai vreo idee, pune-o in aplicare fără multe consultări şi discuţii sterile. Pe de altă parte apare un aspect malefic, o cuadratura, dar se poate să fie doar o influenta negativa generala, o perioada mai neconfortabila care se intinde pe cateva zile, o indispozitie ca sa zicem asa, si mai putin un necaz concentrat.

 

HOROSCOP 

 

TAUR   Lasă grijile pe prag. După program, după muncă, distrează-te, relaxează-te, refă-ţi moralul şi capacitatea de efort. Depinde de tine. Astăzi, mâine şi mereu, nu amesteca plăcutul cu utilul! Din întâmplare sau tocmai ăsta este geniul zodiei, reuşeşti mai întotdeauna să te găseşti la locul potrivit şi la momentul indicat, fie că este vorba de bani, profesie, legături sociale sau amor. Cu Mercur afectat, s-ar parea că ai capul mare şi limba împiedicată. Nu te băga, când nu trebuie! Dar pe termen lung, adică pe ce a mai rămas din săptămâna asta, gândind strategic, lucrurile se mai aranjează.

 

HOROSCOP

 

GEMENI   Trebuie să te concentrezi pe problemele căminului, casei, apartamentului. E necesar să foloseşti vârful de energie prin care treci ca să rezolvi problemele de familie, pregătirile de toamnă. Ziua de azi este sub semnul discuţiilor neterminate. Ca un făcut timpul te presează şi mereu nu termini ce ai de spus. Nu ai timp să stabileşti ceea ce doreai, de fapt. Astăzi, comunicarea suferă. Aspecte favorabile afacerilor şi deciziilor importante. De asemenea o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă sub aspectul realizărilor.

 

HOROSCOP

 

RAC   Ca rezultat la efortului trecut şi al hărniciei tale, poți să ai o veste bună despre o posibilă îmbunătăţire a statutului tău la serviciu. Sau, o veste bună despre familie, rude, prieteni. Ai o zi bună! Altfel, îngrijiri, cosmeticale, masaje şi sauna cât te ţine punga. Şi reparaţii la instalaţiile casei, acoperişul, aerul conditionat, garajul, ca să nu mai vorbim de mașină care-i trebuie cauciucuri şi reparate suspensiile. Asta în cazul în care posezi inventarul de mai sus, că doar nu o să te apuci să repari metroul! Profesional treburile par să meargă ceva mai bine, dacă nu ai fi tot timpul fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani.

 

HOROSCOP

 

LEU   Ești pe cale să clarifici un mister. Ceva ce te obseda de mult timp, dar nu aveai nici timp, nici informații, nici chef de investigații. Atenție, s-ar putea să te impresioneze ceea ce afli. Proiectele începute în această perioadă, în această zi, adică, pot aduce rezultate excelente.  Totuşi, este bine să ceri un sfat competent, mai ales dacă doreşti să cumperi obiecte de folosinţă îndelungată, în special electrocasnice. Evită imprumuturile de bani, nu juca la jocurile de noroc – în această perioadă eşti sănătos dar nu şi norocos. Poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu. Dacă ai cerut, poți să primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni.

 

HOROSCOP 

 

FECIOARĂ   Astăzi ai ceva de sărbătorit, poate ziua de naştere. Este un adevăr statistic. Pe de altă parte nu exagera cu destăinuirile și confesiunile. Nimeni nu are nevoie de ”adevărurile” tale. Puţin umor nu strică, când singura certitudine e lipsa certitudinii. Nu te poţi baza pe nimeni, eşti pe cont propriu! Stelele te sfătuiesc să amâni orice complicaţie fără să dai un răspuns negativ sau să ai o atitudine evident ostilă. În relaţiile amoroase, in familie sau in cuplu nu te lăsa condus numai de propriile tale ”adevăruri”, încearcă să negociezi şi să afli şi parerea celui drag.

 

HOROSCOP

 

BALANŢĂ   E o situaţie obiectivă, nu te stresa inutil, păstrează-ţi calmul şi așa poţi găsi soluţia la problemele tale. Îţi intensifici eforturile ca să găseşti noi dezvoltări ale intereselor tale. Trebuie să dai dovadă de calm şi răbdare pentru ca să anulezi aspectele nefavorabile care influenţează semnul zodiacului.  In orice caz nu te poţi baza pe nici un ajutor: rezolvă problemele singur(ă). Informaţiile contradictorii creează dileme. Aşa ca ai ce rezolva! Perioada zilei de astăzi te ajută să te înţelegeţi mai bine cu cei apropiaţi. O veste din presă pare să te influenţează mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.

 

HOROSCOP

 

 

SCORPION   Nu căuta sprijin acolo unde nu o să-l găseşti niciodată. Nimeni nu te ajută dacă nu primeşte ceva în schimb, măcar o mulţumire! În acestă zi de miercuri poți verifică alianţele tale! Nu-ţi face griji inutil, viitorul îţi este favorabil! Perioada este, de asemenea, favorabilă pentru începerea unor proiecte sau afaceri noi, dar numai după un bilanţ adevărat, mai ales în faţa oglinzii. Arăţi bine – o duci bine! Evită nerăbdarea şi graba, mai ales în ultima parte a zilei. Este posibil sa primesti niste vești si sa te nelinişteşti din cauza unor probleme cu proprietăţi şi/sau moşteniri. Totul se rezolvă cu bine, din fericire.

 

HOROSCOP

 

SĂGETĂTOR  Nu te încărca cu nonsensuri, consumatoare de timp, nu-ţi schimba programul stabilit de tine. Când vrei, poţi să fii încântător şi nimeni nu-ţi rezistă. Încearcă și astăzi, nu ai ce pierde! Marte intră în aspecte favorabile, iar Jupiter, protectorul tău, este binevoitor, ceea ce îţi măreşte interesul pentru detalii şi îţi creşte exponenţial consumul de şampon. Anumite amintiri recente şi nu prea, nu-ţi dau pace. Simptomatic pentru zodia ta. Linge-ţi rănile din dragoste sau din vanitate, respiră adînc, uită-te pe sub sprâncene şi dă-i bice : „the show must go on”!

 

HOROSCOP

 

CAPRICORN  Interesele tale sunt pe drumul critic. Există o mare tensiune, eşti prea încordat. Dacă profesia o cere, mai ales dacă e una liberală, munceşte zi-lumină, te odihneşti după ce termini! Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.  Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni! Este, de asemenea, o perioadă favorabilă pentru afacerile şi reuniunile de familie, sau o seară plăcută cu prietenii. Singurul aspect negativ se referă la risc – atenţie la accidente.

 

HOROSCOP

 

VĂRSĂTOR   Ai o zi bună, ești pe calea care trebuie, continuă! Conştient, sau din întâmplare, reuşești un echilibru social dinamic și static. Gândeşte de bine, spune lucruri bune, fă fapte bune! Incepi ziua cu greutate si o sa tragi de tine toata perioada, pentru ca ai de facut niste comisioane familiale sau personale. Care nu iti fac nici o placere – cum ar fi, de exemplu, să duci la fisc tot felul de hârtii aiurea ca să-ţi ia banii munciţi! Dedică ziua rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze.

 

HOROSCOP

 

PEŞTI   Cei din jurul tău te laudă și îți zâmbesc! Ai câştigat la loto? Evident că nu, dar în această zi de miercuri ești bine intenționat, iar cei dragi simt că le doreşti tot binele din lume! O zi inspirată, mai ales pentru promovarea intereselor personale. Evită să amesteci lucrurile. Sfaturile bune duc la rezultate bune. Sprijină-te pe prieteni. Un prieten, la rândul său, îţi solicită ajutorul. Un eveniment îţi reţine atenţia. Analiza ta este încă o dată justă, trebuie să-i dai curs, aşteaptă, însă, momentul favorabil.

 

HOROSCOP

 

END