HOROSCOP Adevărul despre lupta pompierilor din Dealul Spirii, contra păgânilor, de pe data de 13 septembrie 1848
Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP Adevărul despre lupta pompierilor din Dealul Spirii, contra păgânilor, de pe data de 13 septembrie 1848

Radu Ștefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 10091 Vizualizari

HOROSCOP A doua intervenție turcească a avut loc pe 13 septembrie 1848. Trupele otomane, împărțite în trei coloane au pornit asupra capitalei. La Bariera Podului de Pământ, mulțimea, mahalagii bucureșteni, civili neînarmați, cam la câteva sute, nu mai mult de o mie, au blocat drumul. Păgânii și-au croit drum cu săbiile și lăncile prin mulțime.

HOROSCOP Pe 13 septembrie s-au născut Claudette Colbert, Jacqueline Bisset, John Pershing, Milton S. Hershey, Sergiu Al-George, Bela Karoly, Sofia Vicoveanca, Edgar Papu.

În calendarul creștin-ortodox sunt: Înainte-prăznuirea Înălțării Sfintei Cruci, Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim și Sfinții Corneliu Sutașul și Ciprian din Cartagina.

HOROSCOP Tradiţional, în "Kalendar", pe 13 septembrie este Ziua Ursului, fiind ultima zi din an dedicată acestui animal de temut. Vremea se răceşte şi în curând ursul trece în starea de hibernare, atât de invidiată de oamenii neoliticului care trebuiau să se lupte în continuare cu iarna nemiloasă şi fiarele flămânde.

Interdicţiile sunt numeroase şi pedepsele severe pentru nerespectarea lor. Amintim că nici vacile nu se mulg, iar după ce Soarele trece de amiază este strict interzisă munca de orice fel. (Speranția, Olteanu). Treburi de țărani, dar sunt importante în pustnicia mea.

HOROSCOP "Evenimentul Zilei" de 13 septembrie este legat de... ciocolată. În această zi, în anul 1857 s-a născut Milton Snaveley Hershey "omul de ciocolată" care în 1903 construieşte în SUA cea mai mare fabrică de ciocolată din lume ca să fabrice "batoanele de ciocolată Hershey", binecunoscutele "tablete de ciocolată" de astăzi. El pune bazele şi Fundaţiei Hershey, prin care imensa sa avere a fost folosită pentru educaţia şi ajutorul copiilor sărmani.

Pe 13 septembrie 1909 a fost premiera operetei "The Chocolate Soldier", la New York. Un imens succes! Melodiile "My Hero" şi "Falling in Love" se mai cântă şi astăzi, sigur, sub diverse alte ritmuri şi aranjamente muzicale.

Autorul romanului "Charlie and the Chocolate Factory" (1964) care l-a avut model pe Hershey, Roald Dahl, s-a născut tot pe 13 septembrie. Nu mai pomenesc de filmul cu Johnny Depp, nu?

Dar, 13 septembrie este şi Ziua Pompierilor.

HOROSCOP În weekend, căutând pentru unul dintre oaspeți o carte, prin multele pachete, am avut marea surpriză și bucurie să găsesc manuscrisul tatălui meu, ”Istoria României în Zece Volume” operă capitală pe care se angajase să o publice Iosif Constantin Drăgan. Nu au reușit, i-a chemat Șeful cel Mare la El.

Altă dată, în decursul anilor, v-am spus o legendă, o poveste despre bătălia din Dealul Spirii, pe care o știam și eu. În Wikipedia este o nenorocire inexactă, probabil scriptul vreunui film de al lui Sergiu Nicolaescu, numai adevăr nu este.

HOROSCOP Iată, în cele ce urmează ceea ce a scris tatăl meu, elev al lui Nicolae Iorga, pilot în WW2, apoi cel care a transformat ”Radio Popular” în ”Electronica” în anii 50’, apoi secretar al Academiei și co-autorul ”Istoriei României” din anul 1964, cel care a făcut muzeele în țara asta și a strâns materialele pentru Muzeul Național, ca apoi să fie doar un modest muzeograf la Muzeul Orașului București – comuniștii nu i-au iertat niciodată sângele de boier. L-au folosit și apoi l-au aruncat ca pe o coajă de banană, spunea, râzând, tatăl meu. Iată:

A doua intervenție turcească a avut loc pe 13 septembrie 1848. Trupele otomane, împărțite în trei coloane au pornit asupra capitalei. La Bariera Podului de Pământ, mulțimea, mahalagii bucureșteni, civili neînarmați, cam la câteva sute, nu mai mult de o mie, au blocat drumul. Păgânii și-au croit drum cu săbiile și lăncile prin mulțime. Câțiva bucureșteni au fugit după ajutor la agie, unde era roata de pompieri, ostași buni și iubiți de populație. Pompierii, în număr de 172 de militari au părăsit în grabă cazarma, cu armele de război, cu glonț pe țeavă și baioneta pusă. Sub comanda parucicului Pavel Zăganescu. El a ordonat o rută ocolitoare ca să le cadă turcilor în spate, pe la Dealul Spirii.

Acolo se petrecea o altă dramă. O altă coloană de turci a cerut predarea cazărmii de acolo, a Regimentului 2 de linie, infanterie. I-a răspuns boierul și patriotul, colonelul Radu Golescu, că un militar este mai mulțumit dacă moare cu arma în mână, decât să o predea. Surprins plăcut de curajul românilor Fuad-efendi a poruncit trupelor să aștepte, să se rezolve incidentul pe cale diplomatică.

Peste această situație pică compania de pompieri, întărită cu câteva sute de civili bucureșteni, înarmați ca vai de lume, dar puși pe fapte mari. Fără multă vorbă noii veniți îi atacă pe turci, care răspund la foc. Din cazarmă începe să tragă Regimentul 2 de linie, infanterie și elemente din Regimentul 1 de linie, infanterie, cam la totalul de 750 de militari. În iureșul atacului la baionetă românii îi dovedesc pe turci și le capturează o bună parte din tunuri, pe care le folosesc contra otomanilor. Dar celelate două coloane de turci auzind bătălia s-au îndreptat în fugă acolo și i-au alungat pe români. Bătălia a fost foarte sângeroasă și a durat de la patru ceasuri și jumătate până la șapte ceasuri de seară. După sursele turcești numărul militarilor și a civililor înarmați, români, a fost între 800 și 1.000. Au avut 48 de morți și cam o sută de răniți. Turcii au avut un efectiv de 6.645 de militari din care au pierdut 158 morți și 436 răniți.

Roata, compania de pompieri, cei care au rămas în viață, sub comanda singurului ofițer supraviețuitor, sublocotenetul Dincă Bălășeanu, s-a retras la Rîureni, la tabăra generalului Gh. Magheru, ca să continue lupta. Ulterior, Dincă Bălășeanu, cu un grup mic de pompieri, a trecut munții și a devenit centurion în armata revoluționară condusă de Avram Iancu.

HOROSCOP Nu comentez, cu toate că aș avea multe de spus, vă las pe domniile voastre, dragi lupi, padawani și hobbiți. Dacă aveți ceva de spus, numai la dom.profesor@gmail.com.

Haideți, nu pierdeți timpul, scrieți-mi pe subiect, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

HOROSCOP

BERBEC În această zi de miercuri ai de făcut, în forul tău interior, o alegere foarte importantă pentru viitor. Seara confortabilă, poate la un film nou, sau la o vorbă cu familia, sau prietenii. Dacă ai vreo idee, pune-o in aplicare fără multe consultări şi discuţii sterile. Pe de altă parte apare un aspect malefic, o cuadratura, dar se poate să fie doar o influenta negativa generala, o perioada mai neconfortabila care se intinde pe cateva zile, o indispozitie ca sa zicem asa, si mai putin un necaz concentrat.

HOROSCOP

TAUR Lasă grijile pe prag. După program, după muncă, distrează-te, relaxează-te, refă-ţi moralul şi capacitatea de efort. Depinde de tine. Astăzi, mâine şi mereu, nu amesteca plăcutul cu utilul! Din întâmplare sau tocmai ăsta este geniul zodiei, reuşeşti mai întotdeauna să te găseşti la locul potrivit şi la momentul indicat, fie că este vorba de bani, profesie, legături sociale sau amor. Cu Mercur afectat, s-ar parea că ai capul mare şi limba împiedicată. Nu te băga, când nu trebuie! Dar pe termen lung, adică pe ce a mai rămas din săptămâna asta, gândind strategic, lucrurile se mai aranjează.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate