Organizatorii protestelor au declarat ca nu vor sa slabeasca presiunile asupra lui Carrie Lam, șefa Executivului pro-Beijing din Hong-Kong, care a suspendat, sâmbata, controversatul proiect de lege prin care extradarile catre China sunt autorizate, noteaza AFP.

„Retrageți această lege malefică”, scandau protestatarii îmbrăcați în negru, care au mărșăluit dintr-un parc al insulei și au ajuns în fața Consiliului Legislativ, în centrul orașului. A fost același parcurs ca cel strabatut , saptamâna trecuta, de un milion de persoane, dintr-o populație totala de șapte milioane de locuitori.

Potrivit protestatarilor, acest proiect de lege ar plasa locuitorii din fosta colonie britanica la bunul plac al sistemului judiciar din China continentala, opac și sub influența Partidului Comunist Chinez. Dacă acest proiect de lege ar fi adoptat, arată protestatarii, s-ar deschide calea unor abuzuri din partea autorităților chineze, în cătarea lor fiind în special criticii regimului de la Beijing (activitiști pro-democrație, jurnaliști etc).

În egala măsură, mediile de afaceri se tem ca acest proiect va prejudicia imaginea internaționala și atractivitatea centrului financiar din Hong-Kong. Miercuri, Hong- Kong a cunoscut cele mai ample violențe politice de la retrocedarea regiunii Chinei, în 1997, când zeci de mii de persoane au fost dispersate cu brutalitate de poliție cu gaze lacrimogene și gloanțe din cauciuc.

„Poliția din Hong-Kong trebuie să ne protejeze, nu să tragă asupra noastră”, se putea citi, ieri, pe banderolele protestatarilor.

Flori pentru un protestatar

Carrie Lam nu s-a angajat sa renunțe definitiv la controversatul proiect de lege iar manifestanții i-au cerut demisia și scuze pentru violențele polițienești înregistrate saptamâna trecuta. Doar suspendarea proiectului nu înseamnă că el ar putea fi reactivat în orice moment, au estimat militanții prodemocrație.

Cel puțin 80 de persoane, din care 22 de polițiști, au fost ranite miercuri. Sâmbata, un om a murit dupa ce a cazut de pe acoperișul unui luxos centru comercial din inima orașului, de unde agita de mai multe ore o bandelora pe care a scris: „Retrageți complet legea extradarii chineze. Nu suntem insurgenți, eliberați studenții și răniții”.

Oamenii au format cozi uriașe pentru de depune flori la locul dramei, în omagiul defunctului.

„Un cuțit în inima noastră”

În ciuda faptului ca guvernul a anunțat suspendarea pe termen nedeterminata proiectului de lege, furia locuitorilor din Hong-Kong este departe de a se potoli. Jimmy Sham, activist al Frontului drepturilor civice, a comparat proiectul de lege cu „un cuțit” înfipt în Hong-Kong.

„Cuțitul aproape că ne-a atins inima. Acum guvernul spune că nu-l va împinge mai mult dar refuză să-l scoată”, a declarat Sham. Opozanții dubiosului proiect de lege acopera un spectru larg: avocați, activiști pro-democrație, organizații juridice influente, industriași, membri ai camerelor de comerț, jurnaliști și diplomați occidentali.

Iar lideri precum premierul Marii Britanii, Theresa May, sau președintele SUA, Donald Trump, și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la punerea în practica a controversatului proiect. Potrivit autorităților, el vizează umplerea unui vid legislativ și împiedicarea ca Hong- Kong sa „nu devina un refugiu pentru anumiți criminali” și trimiterea lor în jurisdicții cu care nu are înca acorduri de extradare

Nimeni nu crede în garanțiile Partidului

Autoritățile au dat asigurări că există garanții pentru libertatea de exprimare și că legea nu-i va viza pe oponenții regimului politic din China. Dar criticii au temerea ca oamenii vor fi prinși în capcana de regimul de la Beijing, fie ca este vorba de locuitorii din Hong-Kong, fie de cei care nu-l vor tranzita via aeroportul sau.

În virtutea principiului „ o țară, două sisteme”, fosta colonie britanica se bucura de libertăți și o semiautonomie necunoscute de oamenii din China, teoretic pâna în 2047.

Vechi resentimente față de țara lui Mao

Dar protestele din Hong-Kong depășesc chestiunea extradarilor și exprimă un resentiment mult mai mare contra guvernului și Beijing-ului, acuzate că sapă de ani de zile libertățile teritoriului semi-autonom. În ultimele zile, Carrie Lam s-a trezit din ce în ce mai izolată, deputații pro-Beijing luând ei înșiși distanță de proiectul legii extrădărilor pe motiv că ar aduce prejudicii mediului economic din Hong-Kong.

„Respectăm și înțelegem” decizia de a suspenda textul de lege, a declarat ministrul chinez de Externe, evocând necesitatea de a se „instaura repede calmul” în Hong-Kong. Dar, pentru Beijing, aflat în plin razboi comercial cu Statele Unite, tulburarile din Hong-Kong pica în cel mai nepotrivit moment, la câteva luni înainte de celebrarea, cu mare pompa, în octombrie, a 70 de ani de la nașterea Chinei comuniste.